Καρκίνος του Μαστού - Ενημέρωση DCIS- Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καρκίνος του Μαστού - Ενημέρωση DCIS- Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του Μαστού - Ενημέρωση DCIS- Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού», την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 και ώρα 17:00 – 20:00, στον Πολυχώρο IANOS, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Σύμφωνα με την IARC, International Agency for Research on Cancer, ο Καρκίνος του Μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει από αυτή την αρρώστια κάποια στιγμή στη ζωή της.

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι αντιληπτό ότι τα προβλήματα αυτά που αφορούν όλους μας είναι τέτοιου είδους και τόσα ώστε για την αντιμετώπισή τους επιβάλλεται η ενεργή συμμετοχή του καθενός από εμάς. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η γνώση των δικαιωμάτων μας και η ενδυνάμωσή μας για καλύτερη διεκδικητική συμπεριφορά. Ομοίως, ο προσωπικός επαναπροσδιορισμός και η αλλαγή της νοοτροπίας που αφήνει τις σοβαρές καταστάσεις στη ζωή μας στην τύχη ή στην πολιτική, μας μπορεί να μας καταστήσει πιο δυνατούς και να αναβαθμίσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας. Είναι αναγκαία, μάλιστα, η συμμετοχή των ασθενών και της οικογένειάς τους σε Συλλόγους ώστε να γίνει η φωνή τους πιο δυνατή και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους πιο αποτελεσματική. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κερδίσουμε τον δύσκολο αγώνα! Ως γυναίκα με καρκίνο μαστού, μητέρα και εθελόντρια, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται, αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Όλες οι γυναίκες, αν τους χτυπήσει την πόρτα η ασθένεια, έχουν τη δύναμη να την αντιμετωπίσουν και να συνεχίσουν μια ευτυχισμένη και ποιοτικά καλή ζωή. Ο καρκίνος νικιέται! Αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί παντού. Είναι το μήνυμα της ζωής μας».
Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), Αντιπρόεδρος ECPC (European Cancer Patient Coalition) & Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού (ECIBC), τονίζοντας, ότι έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη με τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα κέντρα μαστού. Kύριος στόχος της νέας Πρωτοβουλίας είναι η νέα έκδοση των Ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών για τον καρκίνο του μαστού που θα καλύπτουν τα δύο πρώτα στάδια της φροντίδας (προσυμπτωματικό έλεγχο και διάγνωση) και την ανάπτυξη Ευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης ποιότητας για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης για τον καρκίνο του μαστού, η οποία έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της υγείας & τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη, με τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν τα κέντρα μαστού».
Στη συνέχεια, η κα Αθηνά Κατσιμήτρου Τιγγινάγκα, MLD / CDT, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του Δευτεροπαθούς Λεμφοιδήματος μετά από καρκίνο του μαστού (τί είναι το λεμφοίδημα – τι προκαλεί το λεμφοίδημα – στάδια λεμφοιδήματος – διάγνωση – θεραπεία – βασικές οδηγίες πρόληψης).

Ο κ. Ξενοφών Ξενάκης, Χειρουργός Μαστού - Ειδικός Μαστολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΑΣΩ GENERAL, ανέπτυξε το θέμα της Βασικής Χειρουργικής Αντιμετώπισης - Προεγχειρητικής Βιοψίας – Λεμφαδένα Φρουρού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που οφείλεται σε πολλά αίτια, τα οποία αλληλοεπιδρούν με αδιευκρίνιστους τρόπους.
Η διαγνωστική βιοψία λόγω των καινοτόμων ιατρικών τεχνικών γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία. Η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει αλλάξει στις τελευταίες δυο δεκαετίες . Επικρατούν οι ελάχιστες επεμβατικές μέθοδοι διατήρησης του μαστού με άριστα ογκολογικά αλλά ταυτοχρόνως και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η συστηματική εφαρμογή πρωτοκόλλου για την εξέταση του λεμφαδένα φρουρού, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι ακρωτηριαστικές επεμβάσεις των λεμφαδένων, και οι βαριές επιπλοκές τους, όπως είναι το λεμφοίδημα, καθώς επίσης και στη σημασία της πρόληψης και τα νέα δεδομένα στη Χειρουργική του Μεταστατικού Καρκίνου».

Τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Γεώργιος Μεταξάς, Χειρουργός, Β’ Χειρουργική, Νοσοκομείο «Έλενα», του οποίου η ομιλία είχε ως θέμα την Ογκοπλαστική Χειρουργική & τις επιλογές της αποκατάστασης, της αναδόμησης δηλαδή του στήθους, με τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία, αναφέροντας: «Σε επεμβάσεις με διατήρηση του μαστού (ογκεκτομές), η ογκοπλαστική χειρουργική συνδυάζει τεχνικές πλαστικής χειρουργικής και χειρουργικής ογκολογίας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσματος ταυτόχρονα με την θεραπεία της νόσου. Επίσης προσφέρει την δυνατότητα επέμβασης στον υγιή μαστό ώστε να επιτευχθεί συμμετρία με τον χειρουργημένο. Άλλες φορές, ανεξάρτητα από την βασική επέμβαση προσφέρεται η δυνατότητα μιας ταυτόχρονης αισθητικής επέμβασης (ανόρθωσης, σμίκρυνσης, μεγέθυνσης η συνδυασμός) ανάλογα με την επιθυμία της ασθενούς.
Όποτε υπάρχει ένδειξη για μαστεκτομή πρέπει να συζητείται η επιλογή της αποκατάστασης, της αναδόμησης δηλαδή του στήθους με τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία. Οι γυναίκες που επιλέγουν την αποκατάσταση έχουν δύο κυρίως αποφάσεις να λάβουν: πότε θα κάνουν την αποκατάσταση και ποια από τις προτεινόμενες τεχνικές θα χρησιμοποιήσει ο χειρουργός τους
Οι παραπάνω επιλογές συζητώνται αναλυτικά με τον ειδικό ιατρό που πραγματοποιεί την επέμβαση λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις του ογκολογικού συμβουλίου της ομάδας δηλαδή των ιατρών που αποφασίζουν μαζί με την ασθενή για την θεραπεία της».

Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ.κ. Νικόλαου Δεσσέ, Παθολόγου – Ογκολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη ΙΑΣΩ GENERAL, ο οποίος αναφέρθηκε στους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή θεραπείας στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού & Ευάγγελου Δημακάκου, Υπεύθυνου Αγγειολογικού Ιατρείου, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Εξ. Προέδρου Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας, του οποίου η ομιλία είχε ως θέμα τις επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στο Λεμφικό Σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η παρουσία λεμφικών παθήσεων, με κορυφαία την πιο συχνή και πιο γνωστή το λεμφοίδημα αλλάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν που να αναζητήσουν βοήθεια. Το λεμφοίδημα είναι μια σοβαρή νόσος, η οποία από την στιγμή της εμφάνιση του δημιουργεί όχι μόνο έντονα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αισθητική του άκρου, αλλά επηρεάζει σημαντικότατα την ποιότητα ζωής του ασθενούς και των σχέσεων του με τους άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως η παραπάνω επιπλοκή  έχει εγκαταλειφθεί από τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, παγκοσμίως και ακόμα χειρότερα στην χώρα μας.
Το λεμφοίδημα, το οποίο δημιουργεί οίδημα (πρήξιμο)  και σκλήρυνση του δέρματος του άκρου και μπορεί να φτάσει μέχρι την ελεφαντίαση , είτε εμφανίζεται πρωτοπαθώς δηλαδή από την γέννηση του ανθρώπου με βλάβη στους λεμφαδένες ή στον αριθμό των λεμφαγγείων είτε δευτεροπαθώς μετά  από χειρουργείο ή καρκίνο κυρίως σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή ή υστερεκτομή (αφαίρεση γεννητικών οργάνων) και λιγότερο σε άνδρες μετά από αφαίρεση λεμφαδένων λόγω καρκίνου. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ακτινοθεραπεία, η φλεβική θρόμβωση και η κάκωση του άκρου.  
Σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες η θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η  CDT (complete decongestive therapy- πλήρης αποσυμφορετική θεραπεία). Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο στάδια το εντατικό στάδιο και το στάδιο συντήρησης ώστε να διατηρηθούν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πρώτο στάδιο.
Η καλύτερη θεραπεία όμως είναι η πρόληψη. Γνωρίζοντας ο ασθενής τι πρέπει να κάνει, τι να αποφύγει  και πότε πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, προλαμβάνει την ανάπτυξη του λεμφοιδήματος μιας πάθησης με απρόβλεπτες συνέπειες».

Τέλος, η κα Αθανασία Δαματοπούλου, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Διευθύντρια Α’ Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών, τονίζοντας: «Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθη πάθηση των γυναικών στη χώρα μας με περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Όμως, παρά την αυξημένη συχνότητα της νόσου και την εμφάνισή της σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, έχει βρεθεί πως ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των γυναικών θεραπεύεται πλήρως και συνεχίζει κανονικά τη ζωή του.Η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση,η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται σημαντικά προληπτικά μέτρα,ενώ η έγκαιρη διάγνωση πραγματικά σώζει ζωές. Γνωρίζοντας τη χρησιμότητα της σωστής αυτοεξέτασης, της άμεσης προσφυγής σε ογκολόγο με τα πρώτα ύποπτα σημεία και συμπτώματα και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες κατά περίπτωση διαγνωστικές μεθόδους, με την μαστογραφία στην πρώτη θέση, μπορούμε να ανακαλύψουμε έγκαιρα τη νόσο, να υποβληθούμε σε λιγότερο επιθετικές θεραπείες με μικρότερη ταλαιπωρία και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και...το σημαντικότερο...να κερδίσουμε τη ζωή και θα αναφερθεί στη σημασία της Γνώσης, της Πρόληψης & της Αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού».

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προσωπική κατάθεση της κας Γιώτας Ρουσάκου, η οποία βίωσε την περιπέτεια του καρκίνου του μαστού & «κέρδισε» τη ζωή…

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων