Οι περικοπές στην Υγεία προκάλεσαν 260.000 θανάτους παγκοσμίως | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι περικοπές στην Υγεία προκάλεσαν 260.000 θανάτους παγκοσμίως

Η οικονομική κρίση σκοτώνει! Από το 2008 έως το 2010, προκάλεσε περισσότερους από 260.000 θανάτους από καρκίνο που συνδέονται με την ύφεση, λιτότητα, ανεργία, μειωμένες δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η οποία αφορούσε πάνω από 70 χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, η διεθνής κρίση του 2008-10 συνδέεται με πάνω από 263.000 θανάτους από καρκίνο μόνο στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Οι 169.000 θάνατοι έχουν συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», από τους ερευνητές κορυφαίων πανεπιστημίων της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Imperial, King's), με επικεφαλής τον δρα Μαχιμπέν Μαρουθάπου του Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με δηλώσεις των ερευνητών, τη «γλίτωσαν» κάπως οι χώρες που έχουν καθολική ιατρική κάλυψη, όπου υπήρξε μικρότερη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι 26 παρέχουν καθολική ιατρική κάλυψη (σε πάνω από το 90% του πληθυσμού τους), ενώ εννέα όχι, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την μελέτη, μια αύξηση στην ανεργία κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους. Μία μείωση κατά 1% (ως ποσοστού του ΑΕΠ) των κρατικών δαπανών για την υγεία σχετίζεται με 0,0053 έξτρα θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους. 

«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο, όμως η καθολική ιατρική κάλυψη προστάτευσε από αυτές τις συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τους θεραπεύσιμους καρκίνους (σ.σ. με ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%), όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Μαρουθάπου. «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν ζωές», πρόσθεσε.
Health view.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων