3,5 δισ. της δόσης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

3,5 δισ. της δόσης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Η αναμενόμενη σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αφήνει περιθώρια διάθεσης 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι και τον Οκτώβριο εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης να εκταμιεύσουν την δεύτερη δόση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος σε δύο τμήματα υπό όρους. Η πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. θα δοθεί τον Ιούνιο και η δεύτερη των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Ομως, η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων ορόσημων που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την διακυβέρνηση των τραπεζών, την γραμματεία εσόδων και τον κλάδο ενέργειας. Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν την εκπλήρωση των ορόσημων και εν συνεχεία τοEuroworking Group (EWG) με το ΔΣ του ESM θα πρέπει να την εγκρίνουν όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν του Eurogroup.

Oι εκταμιεύσεις του υπόλοιπου ποσού των 2,8 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί εξ’ ολοκλήρου στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων θα υπόκειται στην επιβεβαίωση των θεσμών ότι διοχετεύονται γι’ αυτό τον σκοπό.

«Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά,» τονίζουν.

Πάντως, τα στοιχεία της Wall Street Journal έδειχναν ότι οι συνολικές αποπληρωμές της Ελλάδας για χρέη ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2016 χωρίς να περιλαμβάνονται τα έντοκα γραμμάτια.

Σύμφωνα με την Barclays, τουλάχιστον, 2 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου. Επομένως, αν τα στοιχεία των WSJ και Barcalys, είναι σωστά το διαθέσιμο ποσό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή εκείνων που έχουν μείνει απλήρωτες για πάνω από 90 μέρες, αναμένεται να τονώσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και γενικότερα της αγοράς σε μια δύσκολη συγκυρία.

Πάντως, θα πρέπει να τονισθεί ότι κάποιες από τις εταιρείες στις οποίες χρωστά το Δημόσιο έχουν ήδη δανεισθεί από άλλους για να πληρώσουν υποχρεώσεις τους και επομένως κάποιες από αυτές θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα πάρουν από το κράτος για να ξοφλήσουν.

Επίσης, τα 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στις τράπεζες για την παροχή νέας χρηματοδότησης προς την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 5,57 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Την μερίδα του λέοντος κατείχαν οι οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία και νοσοκομεία καθώς υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές του κράτους είχαν φθάσει τα 4,65 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2015.

ert.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων