Προτάσεις του Προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Διεθνή Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προτάσεις του Προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Διεθνή Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι κυβερνήσεις»
Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Σύνοδο που διοργάνωσε η Ένωση Δήμων Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικότερα τόνισε πως προτεραιότητα είναι η διασφάλιση συνθηκών ειρήνης, ισότητας και ισονομίας για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους ενώ υπογράμμισε πως η λύση για το προσφυγικό ζήτημα θα έρθει μόνο αν εξαλειφθεί η ρίζα του προβλήματος που είναι ο πόλεμος.
Επικαλούμενος το πλεόνασμα αλληλεγγύης και ευαισθησίας που επέδειξαν οι απλοί πολίτες, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι τοπικές κοινωνίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και έδωσαν το τρανό παράδειγμα πως αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από συμπράξεις των δήμων με την κεντρική κυβέρνηση. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι κυβερνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο κ. Πατούλης εστίασε και  στα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, σε τομείς όπως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, ο σεβασμός στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, η ικανότητα των μελών της να πάρουν σε σύντομο χρόνο κοινές αποφάσεις που θα ξεπερνούν τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών.
Επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση του Αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα γύρω στους 450.000 πρόσφυγες, σημείωσε ότι η χώρα μας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε και επικεντρώθηκε στην επιφόρτιση των Δήμων με την ευθύνη της διαχείρισης, τονίζοντας πως καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα «χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα».
Αναφερόμενος στην συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προβλήματος, έκανε λόγο για «πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης»  και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως αυτοδιοίκηση έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, έχοντας από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και  αλληλεγγύης σε συνεργασία και με το υγειονομικό προσωπικό». 
Ειδικότερα τόνισε πως «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Νοσοκομείου Παίδων « Η Αγία Σοφία», υλοποιούν το πρωτοποριακό πρόγραμμα «we care», για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων.
Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, κινητοποιηθήκαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως Κ.Ε.Δ.Ε. 

Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να ζητήσουμε την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από ευρωπαϊκούς πόρους, για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων, που καταφθάνουν στη χώρα». 
Σχετικά με τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, τις συνόψισε ως εξής:
Παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος,  ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα. 
Άμεση δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα , σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους, κι όχι ερήμην τους. 
Δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες μέλη. Χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας. 
Άσκηση διπλωματικών και κάθε άλλου είδους πιέσεων από την Ε.Ε.. προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος από πλευράς της γειτονικής μας χώρας στην προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, που σήμερα διαβιούν σε καταυλισμούς εντός της Τουρκίας.
Αντίστοιχη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και προς τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής, που επίσης αποτελούν χώρους από τους οποίους προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. 
 Αποτελεσματικότερη φύλαξη των εθνικών μας  συνόρων από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της FRONTEX, η οποία οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες και να διαθέσει περισσότερο προσωπικό για την γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων που καταφτάνουν στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε έμπρακτη βοήθεια στην πρώτη γραμμή  κι όχι εύκολη κριτική στις όποιες ελλείψεις και προβλήματα παρατηρούνται. 
Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης  και προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξανόμενες ροές των μεταναστών και προσφύγων, χρειάζονται ακόμα  να γίνουν πολλά όπως μεταξύ άλλων:

Μόνιμες  Δομές για την ένταξη των Μεταναστών  στους Δήμους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ροές των μεταναστών.
Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των δομών αυτών.
Ενεργοποίηση και Αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών.
Σχεδιασμός ολοκληρωμένων πολιτικών από τις Τοπικές Αρχές στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος. ( Κράτος – Δήμοι – Μ.Κ.Ο. – Εθελοντικές οργανώσεις- κ.α)
Αντιστροφή των «κακών στερεοτύπων» που επικρατούν πολλές φορές στις Τοπικές κοινωνίες για τους Μετανάστες και  εμπέδωση ενός κλίματος πού θα διευκολύνει την κοινωνική συνοχή και την απάλειψη των διακρίσεων.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως για να γίνει διαχειρίσιμο ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα με έντονες ανθρωπιστικές προεκτάσεις απαιτείται:
-Δίκαιη και Ισότιμη εντός Ε. Ε κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα  και  την στήριξη της Ελλάδας –
-Iσότιμη και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και στήριξη της Ελλάδας από πλευράς Ε.Ε. 
Σε ότι αφορά την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε την ανάγκη «να καταστεί  γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνοχής , με την προϋπόθεση να γίνουν  αλλαγές στην οργάνωση του Κράτους και στους θεσμούς του.

Τον κ. Πατούλη συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Δ. Μπίρμπας, Απ. Λουλουδάκης και Γ. Αποστολόπουλος.  

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων