Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε

Από τον επόμενο μήνα αρχίζει ο χορός των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και των συνακόλουθων ανατιμήσεων που, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στους φόρους επί των εισοδημάτων και των ακινήτων, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 

από τον Ιούνιο αλλάζουν οι φόροι στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα, επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, αυξάνονται κατά 93% οι συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης στην μπύρα, αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ και καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε 9 νησιά του Αιγαίου

Τον Οκτώβριο θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με φόρο κατανάλωσης αυξημένο κατά 5 λεπτά το λίτρο ενώ οι αυξήσεις στους φόρους των λοιπών καυσίμων, των τσιγάρων, των λοιπών προϊόντων καπνού, οι νέοι φόροι σε σταθερά τηλέφωνα, καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επιβληθούν το 2017

Το 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα.   

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στους καταναλωτές έχουν ως εξής: 

Από την 1η Ιουνίου 2016: 

1) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιβαρύνσεων στα επιβατικά αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα: 
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγησή των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: 
α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και 
β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων. Τα νέα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση τους ακόλουθους συντελεστές: 
- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ. 
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ. 
- 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ. 
- 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ. 
- 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω. 

Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. 

Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή. 

Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό: 
- 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. 
- 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. 
- 30%  για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο 
- 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και 
- 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. 

Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης θα μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με τη χρήση συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο. 

Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.   

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιβάλλεται επίσης τέλος ταξινόμησης και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. 

2) Επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: 
Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης. 

3) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπύρα: Ο ΕΦΚ στην μπύρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%. 

4) Αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από την στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι ανατιμήσεις θα ξεπερνούν το 1%-2% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω… στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας. Ειδικά στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, ο αυξημένος από το 23% στο 24% συντελεστής ΦΠΑ θα επιβληθεί και επί του τέλους 10%, με συνέπεια οι τελικοί λογαριασμοί να αυξηθούν κατά 10,9%.   

5) Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 9 ακόμη νησιά του Αιγαίου. Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται: 
α) από 5% σε 13% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. 
β) από 9% σε 13% για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά,  φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 9 νησιά. 
γ) από 16% σε 24%  για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.    

Από τις 15/10/2016: 
6) Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από το νέα χειμερινή περίοδο κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Η λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο.   

Από την 1η/1/2017: 
7) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα λοιπά καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές πέριξ των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.   
8) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.   
9) Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ:  Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.   
10) Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.   
11) Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.   

Από την 1η/1/2018: 
12) Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα: Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε: 
- 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 
- 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 
- 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 
- 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 
- 0,25 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 1-2 κλειδιών, 
- 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 3 κλειδιών 
- 1 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 4 κλειδιών.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων