Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θ’ αρχίσουν να πληρώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θ’ αρχίσουν να πληρώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα

Για την επίσχεση εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε από σήμερα 1η Ιουνίου, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Αχαιός Υποδιοικητής του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλου. Θυμίζουμε ότι οι γιατροί ξεκίνησαν κινητοποιήσεις καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές τους έτους.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιεωργακόπουλος δεν υπάρχει στάση πληρωμών αλλά η καθυστέρηση, την οποία χαρακτήρισε ολιγόμηνη, οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ από 1-1-2016 οργάνωσε τις υπηρεσίες του και προχωράει σε έλεγχο 100% των παραστατικών που υποβάλει ο κάθε γιατρός, θεραπευτής ή εργαστήριο, προκειμένου να μην υπάρχει το χάος που υπήρχε τόσα χρόνια με τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία χρονολογούνται από τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

«Η ενέργεια αυτή των γιατρών, έτσι όπως αποφασίστηκε, κατ’ αρχήν δεν έχει νομική βάση καθώς δεν είναι μισθωτοί, δεν είναι εργαζόμενοι δηλαδή του ΕΟΠΥΥ για να κάνουν επίσχεση εργασίας. Εμείς δεν είμαστε εργοδότες των γιατρών. Αγοράζουμε υπηρεσίας υγείας από τους γιατρούς και μας υποβάλουν τα παραστατικά τους και ο Οργανισμός ελέγχει εάν οι δαπάνες γίνονται νόμιμα. Μέχρι τώρα πληρώνονταν χωρίς έλεγχο, έπαιρναν το 90% των χρεώσεων που έκαναν προς τον ΕΟΠΥΥ και το 10% το χρωστούσαμε για να κάνουμε τον τελικό έλεγχο στα παραστατικά. Αυτή η πρακτική άρεσε φαίνεται στους γιατρούς, να παίρνουν χρήματα χωρίς να ελέγχονται τα παραστατικά. Το 10% συσσωρεύτηκε στον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα αλλά πρέπει να ελεγχθούν», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Όπως σημείωσε, ο ΕΟΠΥΥ σιγά-σιγά εκκαθαρίζει αλλά μέχρι να υποβληθούν οι δαπάνες και να φθάσουν στον ελεγκτικό μηχανισμό που κάνει τον έλεγχο στο 100% υπάρχει καθυστέρηση.

«Πάντα στο Δημόσιο υπήρχε καθυστέρηση. Επομένως θεωρώ ότι είναι αδικαιολόγητη αυτή η ενέργεια που κάνουν, πέρα από τη έλλειψη νομικής βάσης. Αυτή την στιγμή, αυτό που κάνουν, στρέφεται σε βάρος των ασφαλισμένων και της κοινωνίας. Θα πληρωθούν. Έχουν μείνει ποτέ απλήρωτοι; Μέχρι στιγμής, μέχρι και τις 31-12-2015 πληρώνονταν χωρίς έλεγχο. Τώρα η αντίδραση δεν είναι επί της ουσίας, έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Είναι ως προς τον έλεγχο. Θα υπάρχουν και οι περικοπές όπου χρειάζεται να γίνουν, θα κάνουν και ένσταση, όπου διαφωνούν, με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ και όταν κριθεί η ένσταση θα παίρνουν τα χρήματά τους. Εγώ συμμερίζομαι την ανησυχία τους, την αγωνία τους και την ένταση όλων, γιατί υπάρχει αυτή η χρονικά καθυστέρηση. Όμως πάντα έτσι λειτουργεί το σύστημα όταν χρειάζεται πρώτα να γίνει έλεγχος».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θ’ αρχίσουν οι πληρωμές, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη και όπου δεν υπάρχει ένσταση.

«Εγώ θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι γιατροί είναι να μας πουν, μέσω των οργάνων τους εάν θέλουν τον έλεγχο ή όχι. Αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί εάν διαφωνούν με τη διαδικασία ελέγχου του ΕΟΠΥΥ μπαίνουμε σε άλλη συζήτηση. Εμείς όμως δεν κάνουμε πίσω. Σήμερα υπογράφτηκε η σχετική ΚΥΑ για να μπορούμε να πληρώσουμε. Μας λύνονται τα χέρια και με το πάτημα ενός κουμπιού, ότι έχει εκκαθαριστεί και δεν υπάρχει ένσταση, θα πληρωθεί. Άρα δεν υπάρχει στάση πληρωμών. Υπάρχει καθυστέρηση αλλά είναι δικαιολογημένη. Όταν αρχίσουν οι πληρωμές δεν θα έχει κανείς λόγο να διαμαρτύρεται», σχολίασε σχετικά ο Υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα επισήμανε ότι όσοι γιατροί αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην επίσχεση εργασίας θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τον Οργανισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο διακοπής των συμβάσεων σε όσους αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

«Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο κάθε γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ λέει ότι η κάθε μεταβολή των όρων της σύμβασης πρέπει να γνωστοποιείται στον Οργανισμό. Εάν λοιπόν κάποιος γιατρός δεν δέχεται ασθενείς, για όποιον λόγο επικαλείται είναι δικαίωμά του, αλλά είναι δικαίωμα και του Οργανισμού να το μαθαίνει και να παίρνει μέτρα εφόσον κρίνει το Δ.Σ. ακόμα και διακοπή συμβάσεων. Είναι προειδοποίηση και προκύπτει από την σύμβαση… Όποιος είναι παραβατικός και κατ’ εξακολούθηση θα διακόπτεται η σύμβασή του. Μέχρι τώρα πληρώνονταν χωρίς έλεγχο και με καθυστέρηση, τώρα που η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι κάνουμε 100% ελέγχους γιατί τους οδηγεί στην επίσχεση;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργακόπουλος.
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/393407

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων