Η συμβολή της Ιατροτεχνολογίας σε ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η συμβολή της Ιατροτεχνολογίας σε ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης


Η ιατρική τεχνολογία συμβάλλει στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και την οικονομική προοπτική

Η αξιολόγηση της Ιατρικής τεχνολογίας προσφέρει το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής


«Ο τομέας της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας, παρά την οικονομική κρίση, παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις και δυνατότητες ανάπτυξης συμβάλλοντας ουσιαστικά  στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και τη θετική οικονομική προοπτική της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε Διάλεξή του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ιατρικής Τεχνολογίας (MedTechWeek), που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ). Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην Αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο κ. Υφαντόπουλος σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «Η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την κατάρρευση των επενδύσεων από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007, στο 10% το 2015, ενώ εκτιμάται ότι η χώρα μας χρειάζεται πάνω από 100 δις. ευρώ επενδύσεις για να επανέλθει σε θετική αναπτυξιακή πορεία» και πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά της Υγείας και η αξιολόγηση της Ιατρικής τεχνολογίας προσφέρουν το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής στον Τομέα της Υγείας».

Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημείωσε ο κ. Υφαντόπουλος, ότι η συμβολή της τεχνολογίας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας επισημαίνεται από τον 18ο αιώνα από «κλασσικούς οικονομολόγους», όπως ο Adam Smith και ο David Ricardo, οι οποίο υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις και η δημιουργία κεφαλαίου συμβάλλουν πολλαπλασιαστικά στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Επομένως, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Εστιάζοντας στον τομέα της Υγείας ο κ. Υφαντόπουλος αναφέρθηκε στον Thomas McKewon, τον Βρετανό γιατρό και ιστορικό της Υγείας, ο οποίος χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας και νοσηρότητας για μεγάλες χρονικές περιόδους, έδειξε ότι οι ανακαλύψεις στη Βιοτεχνολογία και οι νέες θεραπείες συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και στην ποιότητα ζωής του.

Ο ΣΕΙΒ μέσω της διάλεξης του κ. Υφαντόπουλου στηρίζει την 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης (MedTech Week) που διοργανώνει η συμμαχία MedTech Europe από 13 έως 19 Ιουνίου, ενώ παράλληλα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας και συμβολής του Συνδέσμου στην Υγεία.

Η ιατρική τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της υγείας, την υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας και την εθνική οικονομία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξίας της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας είναι οι μέθοδοι αυτοδιαχείρισης, όπως π.χ. η αιμοκάθαρση στο σπίτι, που επιτρέπουν στους ασθενείς ν’ αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους, μειώνοντας την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση γόνατος επιτρέπει την αποχώρηση από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στο παρελθόν θα χρειαζόταν ένας μήνας μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι. Σήμερα, οι χρόνιοι ασθενείς με άσθμα ή με διαβήτη μπορούν να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τη νόσο τους μέσω της χρήσης της ιατρικής τεχνολογίας και του smartphone.

Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα Ђ100 δις, με βάση τις τιμές των κατασκευαστών, και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εξάγει ιατρική τεχνολογία στις ΗΠΑ, που απορροφούν περίπου το 39%  των συνολικών εξαγωγών της, ενώ ακολουθούν η Κίνα (11%) και η Ιαπωνία (8%).

Η καινοτομία είναι απολύτως συνυφασμένη με την ιατρική τεχνολογία καθώς το 2014, η βιομηχανία καταχώρισε 11.124 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δηλ. το 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό ανά κλάδο στην Ευρώπη.

Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Η πλέον εξελιγμένη μορφή της ιατρικής τεχνολογίας περιλαμβάνει σαρωτές σώματος, καρδιακές βαλβίδες και βηματοδότες, τεχνητές αρθρώσεις για τα γόνατα και τα ισχία, όμως περιλαμβάνονται και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, σύριγγες, γάντια από λάτεξ, αλλά επίσης γυαλιά, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα ακοής, εξετάσεις αίματος και ούρων.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων