Έπεσε- και επισήμως- έξω ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έπεσε- και επισήμως- έξω ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα

Συναγερμός στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το διαθέσιμο κονδύλι για την προμήθεια σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να εξαντλείται επικίνδυνα, ήδη από το πρώτο τετράμηνο, ενώ εικάζεται πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ξεπεραστεί και το πλαφόν των 490 εκατ. ευρώ που έχει οριστεί ως "ταβάνι" για το φάρμακο.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν έγκυρες πηγές από την αγορά του φαρμάκου, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός στις παραγγελίες και στις τιμολογήσεις των φαρμακευτικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για το σύνολο του 2016 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., δηλαδή θα είναι 30% μεγαλύτερο από το αρχικό κονδύλι που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των εταιρειών πως αυτό δεν επαρκεί.

Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα έχει οριστεί για φέτος στα 600 εκατ. ευρώ, το ανώτατο όριο δαπάνης για τις εταιρείες είναι 490 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει εξαρχής μια διαφορά ύψους 110 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές, και όπως όλα δείχνουν από τις υποβολές τους μέχρι τώρα, τελικά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Εντούτοις οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών τα τελευταία δύο χρόνια είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Πέρσι ο λογαριασμός του φαρμάκου έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ (490 εκατ. από τα νοσοκομεία και άλλα 250 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διατέθηκαν μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), ενώ η κυβέρνηση βάσει νόμου, έχει ορίσει κλειστό προϋπολογισμό στα 570 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο, Αρεταίειο, Αιγινήτειο και τις ιδιωτικές κλινικές.

Όλη αυτή η κατάσταση εκτιμάται πως θα δημιουργήσει σοβαρές αρρυθμίες στον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου πως στην ουσία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετακυλύει το κόστος για τον εφοδιασμό του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά.

Τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες είναι άγνωστο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστούν ελλείψεις στα φάρμακα, όπως εξάλλου είχαν εξαρχής προειδοποιήσει οι επιχειρήσεις του χώρου.

Την ίδια ώρα, η στάση πληρωμών νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ επιτείνει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, εκτοξεύοντας τις οφειλές. Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις των φαρμακευτικών είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τα 1,264 δισ. ευρώ και μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2016 οι οφειλές από το ΕΣΥ έχουν φτάσει τα 93 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά χρέη του ΕΣΥ προς τις εταιρείες αγγίζουν τα 428 εκατ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται 815 εκατ. ευρώ οφειλών του ΕΟΠΥΥ (127 εκατ. ευρώ για το δίμηνο).

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων