Τι αλλάζει στη συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι αλλάζει στη συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα

Επί τάπητος βρίσκεται για ακόμη μια φορά η αλλαγή των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, με τον ΕΟΠΥΥ να προετοιμάζει νέο σύστημα αποζημίωσης με απώτερο σκοπό να ανέβουν τα μερίδια όγκου των γενοσήμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργείο Υγείας βρίσκεται η μείωση της συμμετοχής για τα γενόσημα, προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για να τονωθεί η κατανάλωσή τους.

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή αλγορίθμων για τον υπολογισμό της τιμής αποζημίωσης με βάση τις πέντε κατηγορίες φαρμάκων (πρωτότυπα, εκτός πατέντας προστασίας,γενόσημα, υβριδικά, "καλώς καθιερωμένης χρήσης") με στόχο τον εξορθολογισμό των τιμών αποζημίωσης και τη μείωση της επιβάρυνσης του ασφαλισμένου.

Το σχέδιο αυτό έρχεται μετά το αποτυχημένο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει συμμετοχή στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αν και η Κυβέρνηση, ήδη από την πρώτη εκλογή της, είχε προαναγγείλει πως θα υπάρξουν μεταβολές στο ποσοστό που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για να πάρουν τα φάρμακά τους με γνώμονα την οικονομική τους δυνατότητα, ώστε το σύστημα αποζημίωσης να καταστεί δικαιότερο, η σκέψη αυτή φαίνεται πως γρήγορα εγκαταλείφθηκε δεδομένου πως δεν ήταν εύκολο να ελεγχθούν τα πραγματικά εισοδήματα των ασφαλισμένων, η ενσωμάτωση τους στο σύστημα συνταγογράφησης θα ήταν περίπλοκη και εκτός των άλλων η εισοδηματική κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί από έτος σε έτος.

Μια άλλη πρόταση ήταν να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων, με "προβάδισμα” στα σκευάσματα που παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς φαρμάκου, η νέα προσπάθεια τουΕΟΠΥΥγια αναδιαμόρφωση των ποσοστών συμμετοχή αποτελεί την ύστατη προσπάθεια να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων, καθώς όπως έχει αποδειχθεί η συνεχής μείωση στις τιμές τους δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ από το 2010 και μετά τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι τιμές των γενοσήμων κατά 60% έως 70%, η διείσδυσή τους στην αγορά παραμένει χαμηλή, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση από το 19% στο 22%. Την ίδια ώρα, κατά μέσο όρο η συμμετοχή στα φάρμακα έχει πλέον αγγίξει το 33%.

Αυτή τη στιγμή μηδενική συμμετοχή καταβάλλουν οι χρόνια πάσχοντες (μεταξύ άλλων όσοι πάσχουν από νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας και οι ασθενείς με AIDS για τα αντιρετροϊκά φάρμακα). Από την άλλη με συμμετοχή 10% στα φάρμακα επιβαρύνονται όσοι πάσχουν από τη νόσο του parkinson, συγγενείς καρδιοπάθειες, άνοια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, επιληψία κ.ά. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά συμμετοχή 25%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
www.capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων