728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

29/6/16

Επιστημονική Διαδραστική Ημερίδα «Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας» από το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ακόμα μία διαδραστική ημερίδα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, η οποία είχε θέμα «Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας». Περισσότεροι από 150 παιδίατροι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να «ψηφίσουν» τις εισηγήσεις με τις οποίες συμφωνούσαν.

Οι κορυφαίοι ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διαγνωστικά και θεραπευτικά θέματα για παιδιά που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα:

 • Ξεκαθαρίστηκαν σημαντικά θέματα γύρω από το πρόβλημα του αυτισμού τονίζοντας τη δράση της επιγενετικής στο πρόβλημα.
 • Οι εμβολιασμοί των προσφυγόπουλων θα δρομολογηθούν εφόσον υπάρξει υποδοχή των εμβολίων που προσφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εντυπωσιακός μάλιστα είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι κάτω των 15 ετών καθώς ανέρχεται στις 20.000.
 • Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού απαιτούν μεγάλη προσοχή για τα βρέφη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να τους προξενήσουν υψηλό πυρετό. Σε περίπτωση που τους χορηγούνται συχνά αντιπυρετικά, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να τους χορηγούνται πολλά υγρά.
 • Σε περιπτώσεις θρόμβωσης, υπάρχει δίλλημα σε ό,τι αφορά στη χορήγηση αντιβιοτικών, καθώς αυτό απαιτεί το συνυπολογισμό του ιστορικού, το σημείο της θρόμβωσης και τις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις.
 • Επιβεβαιώθηκε ότι η κλινική εικόνα των παιδιών και κυρίως η ψυχοκοινωνική και σωματική τους ανάπτυξη ακυρώνει τις εξετάσεις, τα συμπτώματα κι άλλες θεωρίες.
 • Η χορήγηση κορτιζόνης δεν προλαμβάνει τις επιπλοκές, απλά ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις.
 • Ορισμένα «βαρειά» νοσήματα όπως είναι η μηνιγγίτιδα δε χρειάζονται πάντοτε θεραπεία.
 • Τα απλά και κοινά συμπτώματα που επαναλαμβάνονται (διαρροϊκές κενώσεις, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης) πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και να εκτιμώνται εκ νέου γιατί μπορεί να κρύβουν νοσήματα εξελισσόμενα, που απαιτούν άμεση παρέμβαση.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους παιδίατρους:

 • Θα πρέπει να αποφεύγονται οι τηλεφωνικές οδηγίες, αν δεν υπάρχει τουλάχιστον μία εκτίμηση για το παιδί.
 • Τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά έστω κι αν καθυστερήσει λίγο η χορήγησή τους.
 • Στόχος είναι η θεραπεία των παιδιών και όχι των νοσημάτωνΥπεύθυνη για το συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας ήταν η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Σύμβουλος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Χρύσα Τζουμάκα – Μπακούλα, η οποία δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς πολλοί παιδίατροι αγκάλιασαν ακόμα μία διαδραστική ημερίδα μας – μία ολοήμερη συζήτηση εφ’όλης της ύλης, η οποία κατάφερε να λύσει βασικές απορίες για μία σειρά παιδιατρικών θεμάτων. Με τη βοήθεια των εξειδικευμένων σχολιαστών ανα περιστατικό, οι οποίοι συμφώνησαν ή διαφώνησαν με τους εκάστοτε χειρισμούς των θεραπόντων ιατρών, υπήρξε ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος, ο οποίος είχε στο επίκεντρο το παιδί. Πιστοί στη δέσμευση του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών να βρισκόμαστε δίπλα στους γονείς σε κάθε βήμα των παιδιών τους, θα συνεχίσουμε να προάγουμε το ζωντανό επιστημονικό διάλογο».
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Επιστημονική Διαδραστική Ημερίδα «Μοιραζόμαστε την εμπειρία μας» από το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides