Βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων και θηλιά στο λαιμό των ασφαλισμένων είναι το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα, | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων και θηλιά στο λαιμό των ασφαλισμένων είναι το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα,

Θηλιά στο λαιμό των ασφαλισμένων, βάζει το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξοντώνει ελευθεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν σημαντικά ένδικα μέσα τα οποία να αξιοποιήσουν για να αμυνθούν οι Επαγγελματικές Ενώσεις και οι ασφαλισμένοι.
Συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσε ο ΙΣΑ

 μείωση των  νέων συντάξεων κατά 25%.
«δήμευση »του  60 % του καθαρού εισοδήματος
τετραπλασιασμός των  ασφαλιστικών εισφορών

Θηλιά στο λαιμό των ασφαλισμένων, βάζει το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξοντώνει ελευθεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους  απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν  σημαντικά ένδικα μέσα  τα οποία να αξιοποιήσουν για  να αμυνθούν οι Επαγγελματικές Ενώσεις και οι ασφαλισμένοι. 
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν  μεταξύ άλλων, από την  ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ , το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας  διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο, τις συνέπειες του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου. 
Ομιλητές ήταν ο κύριος Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου, ο κύριος Δημήτρης Μπούρλος  Δικηγόρος –Εκδότης περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» ο κύριος Γιώργος Ρωμανιάς οικονομολόγος τ. Δικηγόρος, πρώην Γ.Γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο κύριος Θεόδωρος Μπαρμπούρης, φοροτεχνικός Σύμβουλος ΙΣΑ. 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: 
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει  τη εκδήλωση για να υπάρξει ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς , για την λαίλαπα  των  μέτρων  που φέρνει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία απειλούν την βιωσιμότητα των ιατρείων και οδηγούν  τον επιστημονικό κόσμο της χώρας στην επαγγελματική εξαθλίωση. Πρόκειται για ένα νέο ασφαλιστικό  και φορολογικό σύστημα  άδικο και κοινωνικά ανάλγητο που εισήχθη προς ψήφιση, με ιδιαίτερη σπουδή, χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο,  επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, και τους οδηγεί στην ξενιτειά μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές». 

 Από την πλευρά του ο κ. Χρυσανθάκης αναφέρθηκε στην ένδικη προστασία σε σχέση με τα ζητήματα που εγείρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος  και τόνισε ότι ο πολίτης δεν είναι ανυπεράσπιστος, υπάρχουν ένδικα μέσα, με τα οποία μπορεί να αμυνθεί «Υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα και ένδικα μέσα που αναγνωρίζει η έννομη τάξη και μπορούν να εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τόσο των εν ενεργεία ασφαλισμένων όσο και των συνταξιούχων σχετικά με τις περικοπές και την εξωπραγματική επιβολή των νέων εισφορών. Οι μεν επαγγελματικές Ενώσεις μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τις κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις ενώ για τις ατομικές πράξεις επιβολής εισφορών ή περικοπών των συντάξεων θα πρέπει να προσφύγουν οι θιγόμενοι», τόνισε ο κ. Χρυσανθάκης.
Ο κ. Μπούρλος αναφέρθηκε στη σημαντική επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές  που προκύπτει από την πολλαπλότητα των υποχρεώσεων καθώς και από τη σύνδεση των εισφορών με το δηλούμενο εισόδημα .’’Πρόκειται για διπλασιασμό μέχρι και τετραπλασιασμό των εισφορών ενώ υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των ασφαλιστικών εισφορών, με τις μελλοντικές συντάξεις. Δηλαδή θα πληρώνουμε πολλά και θα πάρουμε λίγα», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρλος.
Από την πλευρά του ο κ. Ρωμανιάς διευκρίνισε τα εξής: «Από τον Αύγουστο του 2.015 μέχρι σήμερα έχουμε πέντε ασφαλιστικούς νόμους που ο κάθε μεταγενέστερος τροποποιεί τον προηγούμενο, προκαλώντας αγωνία και ανασφάλεια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Με το νέο νόμο έχουμε  μείωση των συντάξεων που κατατέθηκαν μετά  τις 12 Μαΐου κατά 25%.Πρόκειται για  ουσιαστικό σφαγιασμό των νέων συντάξεων», κατέληξε . 
O κ. Μπαρμπούρης επεσήμανε τα εξής:  «Τα νέα μέτρα  έχουν στόχο κάθε ιατρό και κάθε επιστήμονα    αφού το ποσοστό της άμεσης φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς αγγίζει και ξεπερνάει το 60 % του καθαρού εισοδήματος, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει δήμευση της περιουσίας των ασφαλισμένων».


Τα συμπεράσματα
Ειδικότερα οι ομιλητές επεσήμαναν ότι
έχουμε να κάνουμε με ένα  ασφαλιστικό σύστημα φοροεισπρακτικό, πτωχοποιητικό και εκδικητικό έναντι του νέου κυρίως επιστήμονα και του ελεύθερου επαγγελματία. 
Ένα σύστημα που δεν  δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για κανένα, αντίθετα οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση περισσότερους γιατί:
•Οδηγεί στην εξόντωση τον επιστήμονα - ελεύθερο επαγγελματία και την μικρομεσαία επιχείρηση, αυτούς δηλαδή που μέχρι σήμερα αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας και τους χρηματοδότες του δημοσίου.
•Ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, δηλαδή την αδήλωτη και μαύρη εργασία, και τη φοροδιαφυγή, γιατί αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει ο μέχρι σήμερα συνεπής φορολογούμενος επαγγελματίας να επιβιώσει.
•Οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και σε κλείσιμο των βιβλίων πολλών χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχουν πλέον ούτε κίνητρο να δουλέψουν, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να είναι συνεπείς με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισφορών στα ταμεία.
.Τα νέα μέτρα  έχουν  χαρακτήρα καθαρά φοροεισπρακτικό , με οριζόντιες περικοπές , περαιτέρω φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων , χωρίς κανένα κίνητρο για επενδύσεις με συνέπεια την δημιουργία ενός αβέβαιου περιβάλλοντος για κάθε νέο και παλαιό επιστήμονα
Η συμμετοχή  στην ημερίδα εκ μέρους του ιατρικού κόσμου ήταν μεγάλη καθώς δεκάδες γιατροί πήραν το λόγο μετά τις ομιλίες διατύπωσαν τις απορίες του και εξέφρασαν την αγωνία τους .

Ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι εξής:

Βλασταράκος Μιχαήλ, Πρόεδρος ΠΙΣ
Καψαμπέλης Παύλος, Πρόεδρος Ι.Σ. Ζακύνθου
Μαστοράκου Άννα, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Κατσίκης Αθανάσιος, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Εταιρείας
Κοσμίδης Χρήστος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών
Μαρκάκη Λίλιαν, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Χρονόπουλος Αναστάσιος, Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδας
Σταμούλης Νικόλαος, Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Χατζηγιαννάκος Δημήτρης, Μέλος Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας
Αποστολόπουλος Αθανάσιος, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ιατρών ΠΕΔΥ
Ακριτίδη Μαρία, Εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας
Κουμάκης Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος ΕΕΛΙΑ
Μουζάκης Αντώνιος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Μπατσακούτσας Βασίλης, Θεματικός Υγείας Β4 Ν.Ο.Δ.Ε
Παπαδόπουλος Λεωνίδα, Διευθύνων Σύμβουλος «ΛΗΤΩ»
Σκόνδρας Μάρκος, Ακαδημία Δικανικής Ιατρικής κ Συναφών Επιστημών
Από το Δ.Σ. του ΙΣΑ παρευρέθησαν οι:
Μπιλιράκης Ευριπίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΙΣΑ
Πατσουράκος Φώτης, Ταμίας ΔΣ ΙΣΑ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών
Βασιλείου Αλέξιος, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΙΣΑ
Δατσέρης Ιωάννης, Πρόεδρος ΕΕΛΙΑ, Μέλος Δ.Σ. ΙΣΑ 
Τσούκαλος Ευστάθιος, Πρόεδρος ΤΣΑΥ, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Ψυχάρης Παναγιώτης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΠΕΔΥ, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Γαλανόπουλος Ιωάννης, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Καλιαμπάκος Σωτήρης, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Μαρίνος Γεώργιος, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Προβατάς Σπυρίδων, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ
Ρέντης Αχιλλέας, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ             ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων