728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

8/6/16

Σημεία της ομιλίας του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην ημερίδα «Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα».

Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2016

Τον περασμένο χρόνο περάσαμε πολλές δυσκολίες και κρίσεις, ωστόσο με το κλείσιμο της αξιολόγησης έκλεισε και ο κύκλος της αστάθειας και της αβεβαιότητας. Τώρα, ήρθε η ώρα να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σταθεροποίηση και την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, την αύξηση της «χωρητικότητάς» του με νέες προσλήψεις σε ιατρο-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς), με αναπροσανατολισμό των δημόσιων πόρων προς τις δημόσιες δομές αλλά και επενδύοντας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία.

Η ηπατίτιδα C και η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για μια νόσο που εμφανίζεται με τρόπο ασύμμετρο στους οικονομικά αδύναμους, τις μειονότητες, τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους έγκλειστους  κ.α. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να ανταποκριθούμε, προωθώντας την ισότητα και ελαττώνοντας το φορτίο της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και των δυσχερειών πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα  ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού, δηλ. περίπου 133.000 πάσχοντες εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης (F3, F4). Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται στα 3.500 ετησίως ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των του επιπολασμού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ). Είναι σαφές ότι η κρίση έχει αυξήσει τη διακινδύνευση και την υγειονομική ανάγκη επομένως απαιτείται να δοθεί πολιτική προτεραιότητα στην ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και της δημόσιας υγείας η οποία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας καθώς οφελεί με ισότιμο τρόπο τους πολίτες.
Η πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της νόσου ως το 2030 αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για τα συστήματα υγείας με μακροπρόθεσμο, όμως,  δημοσιονομικό όφελος. 
Στο υπουργείο Υγείας συντασσόμαστε με το όραμα του ΠΟΥ και εκπονούμε ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C το οποίο στηρίζεται σε 7 άξονες:
  • Πρωτογενής πρόληψη με επικέντρωση στους ΧΕΝ (μείωση βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση)
  • Αγωγή υγείας και κοινωνική ευαισθητοποίηση
  • Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση
  • Θεραπεία βάσει ενδείξεων/ μητρώο ασθενών
  • Μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση
  • Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία).
  • Φαρμακευτική καινοτομία/ πρόσβαση των ασθενών στη σύγχρονη θεραπεία. 

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της πρόσβασης στα νέα φάρμακα, θέλω να επισημάνω ότι στην πρόσφατα αναμορφωθείσα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, τα σκευάσματα για την ηπατίτιδα C πήραν απόλυτη προτεραιότητα και έχουν πραγματοποιηθεί συμβουλευτικού χαρακτήρα συναντήσεις με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, τους οποίους και ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,  με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πολιτική συνεννόηση και την αποτελεσματική πολιτική υγείας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Σημεία της ομιλίας του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην ημερίδα «Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα». Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.