Clawback, rebate και χρέη 2,2 δισ. βλέπουν οι φαρμακευτικές για φέτος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Clawback, rebate και χρέη 2,2 δισ. βλέπουν οι φαρμακευτικές για φέτος

Την ανηφόρα παίρνουν οι φαρμακευτικές δαπάνες και μαζί μ΄ αυτές και τα χρέη των νοσοκομείων, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στην αγορά φαρμάκου

Ανησυχία για το "σπριντ" που έχει κάνει η φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς εντός και εκτός νοσοκομείων, εκφράζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, βλέποντας το ... λογαριασμό στο τέλος της χρονιάς να "φουσκώνει" επικίνδυνα.

Αντίστοιχα, θέτουν θέμα πληρωμής των οφειλών από τα νοσοκομεία, "δεδομένων των δημοσιονομικών εξελίξεων", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη ζητά άμεση συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα που δημιουργείται, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος διευθέτησής του.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας, σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τόσο η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική, όσο και η νοσοκομειακή δαπάνη οδεύουν σε ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα. 

Και εξηγούν ότι "σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο τετράμηνο του 2016, η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται στα 140 εκατ. ευρώ, γεγονός που αν συνεχίσει έτσι, στο τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα 420 εκατ. ευρώ. Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag.gr, εδώ.

Παράλληλα, η υπέρβαση για τη νοσοκομειακή δαπάνη (μόνο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ) για το πρώτο τετράμηνο βρίσκεται στα 66 εκατ. ευρώ , γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική ετήσια υπέρβαση, συμπεριλαμβανομένων και της ιδιωτικών κλινικών, θα πλησιάσει τα 220 εκατ. ευρώ , επί μιας συνολικής δαπάνης των 570 εκατ. ευρώ. 

Με άλλα λόγια, σημαίνει ότι μόνο για τα νοσοκομεία οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλουν σεclawback το 28% του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία! 

Ως εκ τούτου, στο τέλος του χρόνου ο κλάδος θα κληθεί να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των 640 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο clawback από το 2015. 

Αν συμπεριλάβουμε δε και το συνολικό rebate τότε η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να καταβάλει στο τέλος του χρόνου περίπου 1 δις. ευρώ!".

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, επισημαίνουν πως "καθίσταται έτσι, άμεση ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα ελέγξουν τον όγκο της συνταγογράφησης και των φαρμάκων εντός και εκτός των νοσοκομείων". Σχετικό ρεπορτάζ healthmag.gr, εδώ και εδώ.

Χρέη
Ο ΣΦΕΕ δεν παραλείπει να θέσει θέμα χρεών νοσοκομείων, εν αναμονή καταβολής της δόσης του δανείου, επισημαίνοντας πως "τα εκκρεμή χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να σωρεύονται, φτάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ. Έτσι, και δεδομένων των δημοσιονομικών εξελίξεων θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το αίτημα των εταιρειών –μελών μας για άμεση έκδοση χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών, αρχής γενομένης από τα χρέη του 2015".
Σχετικά ρεπορτάζ του healthmag.gr για τη συσσώρευση χρεών εδώ και εδώ, αλλά και για την επάρκεια των προβλεπομένων πιστώσεων, εδώ.

Καταλήγοντας, ο ΣΦΕΕ υπενθύμισε το θέμα του ενοποιημένου Rebate, ζητώντας διαβούλευση επί του προσχεδίου της επικείμενης απόφασης, πριν την υπογραφή και δημοσίευσή του.

Healthmag.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων