Δουλειά σε 23.000 άνεργους με νέο πρόγραμμα απασχόλησης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δουλειά σε 23.000 άνεργους με νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23.000 χιλιάδες ανέργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν, αρχικώς. Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% των ωφελουμένων η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων και μόλις για δύο μήνες. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, εν αντιθέσει με τον αρχικό, ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος».
Στη συνέντευξή της, η κ. Αντωνοπούλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που στοχεύουν στην επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Συνολικά, όπως υπογραμμίζει, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 43.000 άνεργοι. Τονίζει δε ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
Παράλληλα, η κ. Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται και στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού ελλείμματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας εμφανίζει σημαντικό ψηφιακό έλλειμμα.
Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί κεντρικό σκοπό της κυβέρνησης. Όπως σημειώνει, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας είναι οριζόντια προτεραιότητα. «Γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης, με το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» προσθέτει.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
ΕΡ: Πείτε μας δύο λόγια για το πρόγραμμα απασχόλησης που απευθύνεται σε 23.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών. Ποιο θα είναι το ύψος των αποδοχών που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι;
ΑΠ: Πρόκειται για μια δράση, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η οποία απευθύνεται, κυρίως, σε ανέργους με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες, ηλικίας 29 έως 64 ετών, αλλά και σε απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη βελτίωση του βιογραφικού τους, προκειμένου να μπορούν, με αξιώσεις, να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας σε 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση του βιογραφικού των ανέργων θα πραγματοποιηθεί, μέσω της κατάρτισής τους, της πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και της πιστοποίησης των προσόντων τους.
Όμως, πέραν της ενίσχυσης των προσόντων των ανέργων, το πρόγραμμα προβλέπει για το 50% των ωφελουμένων (11.500 άνεργοι) εγγυημένη απασχόληση σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εγγυημένη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελεί στρατηγικό στόχο των προγραμμάτων απασχόλησης που σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας και υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.
Ο κάθε άνεργος που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ, επίδομα πρακτικής άσκησης 2.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε άνεργος θα λαμβάνει για τέσσερις μήνες επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης συνολικά 2.600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των κρατήσεων. Από κει και πέρα, οι 11.500 άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν για έξι μήνες σε εταιρείες των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι; Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.
Ξέρετε, το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανακλήθηκε πέρυσι, διότι διαπιστώθηκε ότι περισσότερο εξυπηρετούσε τους φορείς κατάρτισης και λιγότερο τους ανέργους. Με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 23.000 χιλιάδες ανέργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν, αρχικώς. Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ θα παρέχεται στο 50% των ωφελουμένων η δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων και μόλις για δύο μήνες. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, εν αντιθέσει με τον αρχικό, ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
ΕΡ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο θα επεκταθεί, πέραν των 51 δήμων (17 και 34) και στους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν και ποιος θα είναι ο συνολικός αριθμός των ανέργων που θα απασχοληθούν;
ΑΠ: Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έχει στόχο την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Συνολικά, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν περίπου 43.000 άνεργοι.
Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Για πρώτη φορά, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στον άνεργο να βελτιώσει το βιογραφικό του, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες επανένταξής του στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, κατάρτιση στην «Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας» (ΤΠΕ) και σεμινάρια, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον ΟΑΕΔ.
Αυτές οι καινοτομίες κατέστησαν το πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ανέργους. Για 3.737 θέσεις που προκηρύχτηκαν σε πρώτη φάση σε 17 δήμους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, υποβλήθηκαν 52.117 αιτήσεις. Δηλαδή είχαμε για μια θέση εργασίας 14 αιτήσεις, όταν στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η ζήτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αποτυπώνονταν στην αναλογία πέντε αιτήσεις για μια θέση. Με άλλα λόγια, αν κρίνουμε από το μεγάλο αριθμό αιτήσεων, θα έλεγα ότι η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας έτυχε θερμής υποδοχής από τους ανέργους. Εκτιμώ ότι αυτό θα φανεί και από τη ζήτηση που θα έχουν οι θέσεις εργασίας που θα προκηρυχτούν στο σύνολο των Δήμων της χώρας, μέχρι τα τέλη του χρόνου.
ΕΡ: Προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί και ο συντονισμός των δράσεων υποστήριξης φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει το προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργείου για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή και σε ποιες θεσμικές παρεμβάσεις θα προχωρήσετε για την ανάπτυξή της;
ΑΠ: Η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την κοινωνική οικονομία και τα παραγωγικά κοινωνικά εγχειρήματα, προκειμένου να μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αποτελεί κεντρικό σκοπό της κυβέρνησής μας. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας είναι οριζόντια προτεραιότητα και, γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως ο αγροτικός, ο βιομηχανικός, ο τουριστικός ή η ενέργεια, ενώ, ταυτόχρονα, θα θεραπεύει κακές πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί, μέχρι σήμερα, στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.
Με το σχέδιο νόμου, που ετοιμάσαμε στο υπουργείο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και αναμένεται να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Το Ταμείο θα παρέχει οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Θα δίνει δάνεια και μικροδάνεια μειωμένου ρίσκου, θα παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για τη κάλυψη υποχρεώσεων έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών συμμετοχών και θα χορηγεί επιστρεπτέες ενισχύσεις. Η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, τη δυνατότητά τους να επιτύχουν τους στόχους τους.
ΕΡ: Τι σχεδιάζει το υπουργείο για την ενίσχυση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Υπάρχουν στα σκαριά κι άλλα προγράμματα;
ΑΠ: Τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με το πρόγραμμα επιχορηγούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις και, ειδικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών). Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες. Αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους του προγράμματος θα περιλαμβάνονται στη Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού ελλείμματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής. Η χώρα μας εμφανίζει σημαντικό ψηφιακό έλλειμμα. Όλες οι επίσημες αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στους βασικότερους ψηφιακούς δείκτες υπολείπεται του κοινοτικού μέσου όρου, με τη χώρα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 1,63% του εργατικού δυναμικού απασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση τεχνολογιών, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ευρώπη των 28 κρατών μελών. Έχει διαπιστωθεί ότι το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, το έλλειμμα αυτό έχει δύο σημαντικές συνέπειες αφενός μεν περιορίζει τις επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες αφετέρου δε εκτοπίζει τους πολίτες από τα οφέλη που μπορούν να έχουν από τη συμμετοχή τους στο ευρύ φάσμα των διαδικτυακών δραστηριοτήτων.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων