Έκθεση-κόλαφος αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έκθεση-κόλαφος αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων


Δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, για έκθεση-κόλαφο που αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων

Η εγκληματική αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη Δημόσια υγεία αποτυπώνεται στην έκθεση-κόλαφο του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξη Μπένου, η οποία απεστάλη στα συναρμόδια υπουργεία στις 21 Ιουλίου 2016 και περιγράφει τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους πρόσφυγες. Μάλιστα καταλήγει ότι αυτά τα Κέντρα πρέπει άμεσα να κλείσουν.


Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκαλύπτει ότι κινδυνεύει η υγεία των προσφύγων καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. Οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου
Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων »και τονίζει ότι «η μακρόχρονη διαβίωση αυτών των κατ` αρχήν υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου»
Σημειώνεται ότι σε προγενέστερο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 11 Μαρτίου 2016 με θέμα «τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια στις περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες ή πρόσφυγες», επισημαίνεται ο κίνδυνος ελονοσίας και τονίζεται η ανάγκη έγκαιρης και συστηματικής υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των κουνουπιών.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ιδιαιτέρως σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούνται μετανάστες-πρόσφυγες η υλοποίηση συστηματικών προγραμμάτων και η εντατικοποίησή τους θα πρέπει να αναδειχθεί σε θέμα υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση απειλών της δημόσιας υγείας που σχετίζονται με νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές»


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων και με τις παραλείψεις της εξέθεσε σε σοβαρό κίνδυνο καταρχάς τους πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας και μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους. Επίσης εξέθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη Δημόσια υγεία ενώ απειλεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας.
Καλούμε τους υπουργούς υγείας Α. Ξανθό και Π. Πολάκη να δώσουν εξηγήσεις για την άθλια υγειονομική κατάσταση των Κέντρων Φιλοξενίας -όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Α. Μπένου- καθώς και για τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τη δημόσια υγεία.
Επίσης καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μας ενημερώσει:
Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που πήρε για την καταπολέμηση των κουνουπιών εν όψει του κινδύνου που επισήμανε η επιστημονική κοινότητα και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Να μας διευκρινίσει εάν πραγματοποίησε τα μέτρα τα οποία ζητούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να ληφθούν τον περασμένο Μάρτιο
Ποια μέτρα πήρε για την ενημέρωση όσων απασχολούν εργατικό δυναμικό από χώρες στις οποίες ενδημεί η ασθένεια καθώς όπως ισχυρίζεται τα πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας προέρχονται κυρίως από αυτό τον πληθυσμό. Πως διασφάλισε ότι έχουν Κάρτα Υγείας, τι έλεγχοι έγιναν και ποιες κυρώσεις επεβλήθησαν σε όσους εργοδότες τους απασχολούσαν παρανόμως.
Ποιες εκστρατείες ενημέρωσης έγιναν για τα ατομικά μέτρα προστασίας ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου.
Τέλος καλούμε το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζο να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία οδήγησε τη δημόσια υγεία και τη χώρα καθώς και για τους κινδύνους στους οποίους εξέθεσε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να έχει την στοιχειώδη ευσυνειδησία να παραιτηθεί.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων