Προχωρά η εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις φαρμάκου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προχωρά η εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις φαρμάκου

Προχωρά η διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, καθώς πρόκειται για τον κλάδο όπου ο Οργανισμός διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό εκκρεμών οφειλών.

Με ανακοίνωσή της στις 10 Αυγούστου, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωνε πως μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, είχε ενταλματοποιηθεί το ποσό 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων είχε ήδη εκταμιευθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες, ποσό 85 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αποπληρώθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο της παραπάνω "πρώτης δόσης”, ενώ δρομολογείται μέσα στο Σεπτέμβριο η περαιτέρω μείωση των συσσωρευμένων χρεών προς τις εταιρείες του κλάδου, που αναμένεται να φθάσει τα 230 εκατ. ευρώ.


Οι πληροφορίες λένε ακόμη πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης τήρησε τις δεσμεύσεις του προς τους εκπροσώπους του χώρου και προγραμματίζει άλλη μια πληρωμή, ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαΐου του 2017 (από όπου όμως θα γίνουν οι παρακρατήσεις του claw back για την υπερβάλλουσα δαπάνη στον προϋπολογισμό του φαρμάκου),  ζητώντας παράλληλα τη συνεργασία των παρόχων με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του καθώς και οφειλές που "κληρονόμησε" ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς. Με την εκταμίευση των 270 εκατ. ευρώ καλύπτονται ληξιπρόθεσμα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και όπως λένε οι πληροφορίες, με την επόμενη δόση θα καλυφθούν υφιστάμενα χρέη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016.

Τα συνολικά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές, παλιά και νέα, έφθαναν τα 836 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε χρέη του 2016 και 526 εκατ. σε οφειλές του 2015.

Η εξόφληση των οφειλών από τον ΕΟΠΠΥ πάντως έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις εταιρείες του κλάδου, ειδικά εφόσον έγιναν κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, σε μια κατά κανόνα "νεκρή περίοδο” για το δημόσιο φορέα, που δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Τέλος, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, η διοίκηση του Οργανισμού δουλεύει στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος και μάλιστα έχει προτείνει μια δέσμη επτά μέτρων στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός στο claw back.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων