Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Πολάκης; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Πολάκης;

Θα πρέπει όλοι, και ιδιαίτερα όσοι ηγούνται του Υπουργείου Υγείας, να γνωρίζουν ότι η διάταξη του άρθρου 5  παρ. 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005) ορίζει τα ακόλουθα: «1. Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού.»
Μετά από  αγώνες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που εδώ και πολλά έτη ανέδειξε το θέμα της ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής, καταργήθηκε, μάλιστα, το τελευταίο εδάφιο της διάταξης αυτής, που αρχικά προέβλεπε ότι «Τυχόν ειδικότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν». Το εδάφιο αυτό, που θα επέτρεπε ίσως παρεκκλίσεις καταργήθηκε με την διάταξη του άρθρου 6 παρ.2 του  Ν. 3627/07 (ΦΕΚ Α 292/24-12-2007)
Έτσι, είναι πλέον σαφές, χωρίς να επιδέχεται παρερμηνεία, ότι έχει νομοθετικά κατοχυρωθεί η πλήρης ισοτιμία της υπογραφής όλων των ιατρών, ανεξάρτητα από το αν παρέχουν τις υπηρεσίες του στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό όφειλε πρώτος από όλους να το γνωρίζει, αλλά και να το υποστηρίζει θερμά ο κ. Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος ως ιατρός εντατικολόγος παρείχε τις υπηρεσίες του στον ιδιωτικό τομέα. Όπως δεν θα ήθελε και δεν θα ανεχόταν να αμφισβητήσει οποιοδήποτε το επιστημονικό κύρος ιατρικού πιστοποιητικού ή ιατρικής γνωμάτευσής του, έτσι δεν μπορεί να εγείρει οποιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού για την πιστοποίηση ιατρικού γεγονότος από συνάδελφό του, εφόσον βεβαίως το πιστοποιητικό ή η γνωμάτευση αφορούσε στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς του, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της ιατρικής γνωμάτευσης που προσκόμισε ο Σ. Ψυχάρης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σέβεται και τιμά όλα τα μέλη του και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την με κάθε τρόπο ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ιατρών μελών του. Το ίδιο αναμένουμε να πράξει και ο κ. Πολάκης ως Υπουργός και ως ιατρός, να προβεί, δηλαδή, στην άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων εκείνων που απαιτούν ή δίνουν τη δυνατότητα σε επιτροπές να ζητούν γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή Διευθυντή ΕΣΥ.
Η ιατρική και η ιατρική ηθική είναι μία και η αυτή στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.  

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ               ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων