Πριν φύγεις...

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις καθημερινά τα νέα από τα medlabgr.blogspot.com

Η εγγραφή αφορά το newsletter του medlabgr.blogspot.com - Το email σου δεν θα δοθεί ποτέ σε τρίτους και δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλους λόγους!

728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

29/8/16

Έκτακτη "μετάγγιση" ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ για να κλείσει η μαύρη τρύπα

Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016
Ένεση ρευστότητας ύψους μισού δισ. ευρώ αναμένει μέχρι το τέλος του χρόνου το ταμείο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να "τρέξουν" οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας, που όμως έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, αγγίζοντας το 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που "κληρονόμησε" ο Οργανισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν, αλλά και για νέα χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να εξοφλεί έγκαιρα τους παρόχους της περίθαλψης.
Η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού έχει φτάσει εδώ και μήνες σε οριακό σημείο, με την ηγεσία εντούτοις του υπουργείου Υγείας να ευελπιστεί πως με την έκτακτη ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαγγέλλοντας παράλληλα πως μέχρι την άνοιξη του επόμενου χρόνου θα έχει καλυφθεί το σύνολό τους. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις της Υγείας τηρούν στάση αναμονής, ελπίζοντας πως ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στη σταδιακή πληρωμή των χρεών, ωστόσο το ύψος των ληξιπρόθεσμων που έχει συσσωρευτεί είναι τόσο μεγάλο, που η κάλυψή τους φαντάζει ακατόρθωτη. 
Την ίδια ώρα η δημιουργία και νέων μεγάλων οφειλών μέσα στο 2016 δυσχεραίνει την οικονομική ανάκαμψη του Οργανισμού. Είναι για παράδειγμα ενδεικτικό, πως από την αρχή του χρόνου, μόνο προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, κάθε μήνα προστίθενται περίπου 100 εκατ. ευρώ νέα χρέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, όσον αφορά τις φαρμακευτικές, μέσα στον επόμενο μήνα δρομολογείται μία ακόμη πληρωμή, που αναμένεται να φτάσει τα 230 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες λένε ακόμη πως ο ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει άλλη μια, ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαΐου του 2017 (από όπου όμως θα γίνουν οι παρακρατήσεις του claw back για την υπερβάλλουσα δαπάνη στον προϋπολογισμό του φαρμάκου). Από το Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν επιπλέον πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων και προς άλλους παρόχους (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς), μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.
Η τεράστια υστέρηση όμως από τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει και αυτό είναι που δημιουργεί το μεγαλύτερο προβληματισμό και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την περίθαλψη εξακολουθούν να μπαίνουν με το σταγονόμετρο στο ταμείο του Οργανισμού (ο οποίος δεν έχει άλλες πηγές εσόδων πλην της κρατικής επιχορήγησης), με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι οι οφειλές των ταμείων προς τον Οργανισμό αγγίζουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές από την πλευρά τους πιέζουν σε όλους τους τόνους ώστε να δοθεί τέλος στα υπέρογκα ελλείμματα που καταγράφει ο Οργανισμός και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παρόχων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πορεία εξόφλησης τω ληξιπρόθεσμων χρεών από τον ΕΟΠΥΥ θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επικείμενης αξιολόγησης, με τον Οργανισμό να παρακολουθείται στενά. Η σημαντικότερη απαίτηση είναι ο Οργανισμός να μειώσει κατά 1/3 το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Έκτακτη "μετάγγιση" ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ για να κλείσει η μαύρη τρύπα Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.