Έκτακτη "μετάγγιση" ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ για να κλείσει η μαύρη τρύπα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έκτακτη "μετάγγιση" ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ για να κλείσει η μαύρη τρύπα

Ένεση ρευστότητας ύψους μισού δισ. ευρώ αναμένει μέχρι το τέλος του χρόνου το ταμείο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να "τρέξουν" οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας, που όμως έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, αγγίζοντας το 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που "κληρονόμησε" ο Οργανισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν, αλλά και για νέα χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να εξοφλεί έγκαιρα τους παρόχους της περίθαλψης.
Η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού έχει φτάσει εδώ και μήνες σε οριακό σημείο, με την ηγεσία εντούτοις του υπουργείου Υγείας να ευελπιστεί πως με την έκτακτη ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαγγέλλοντας παράλληλα πως μέχρι την άνοιξη του επόμενου χρόνου θα έχει καλυφθεί το σύνολό τους. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις της Υγείας τηρούν στάση αναμονής, ελπίζοντας πως ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στη σταδιακή πληρωμή των χρεών, ωστόσο το ύψος των ληξιπρόθεσμων που έχει συσσωρευτεί είναι τόσο μεγάλο, που η κάλυψή τους φαντάζει ακατόρθωτη. 
Την ίδια ώρα η δημιουργία και νέων μεγάλων οφειλών μέσα στο 2016 δυσχεραίνει την οικονομική ανάκαμψη του Οργανισμού. Είναι για παράδειγμα ενδεικτικό, πως από την αρχή του χρόνου, μόνο προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, κάθε μήνα προστίθενται περίπου 100 εκατ. ευρώ νέα χρέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, όσον αφορά τις φαρμακευτικές, μέσα στον επόμενο μήνα δρομολογείται μία ακόμη πληρωμή, που αναμένεται να φτάσει τα 230 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες λένε ακόμη πως ο ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει άλλη μια, ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαΐου του 2017 (από όπου όμως θα γίνουν οι παρακρατήσεις του claw back για την υπερβάλλουσα δαπάνη στον προϋπολογισμό του φαρμάκου). Από το Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν επιπλέον πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων και προς άλλους παρόχους (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς), μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.
Η τεράστια υστέρηση όμως από τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει και αυτό είναι που δημιουργεί το μεγαλύτερο προβληματισμό και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την περίθαλψη εξακολουθούν να μπαίνουν με το σταγονόμετρο στο ταμείο του Οργανισμού (ο οποίος δεν έχει άλλες πηγές εσόδων πλην της κρατικής επιχορήγησης), με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι οι οφειλές των ταμείων προς τον Οργανισμό αγγίζουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές από την πλευρά τους πιέζουν σε όλους τους τόνους ώστε να δοθεί τέλος στα υπέρογκα ελλείμματα που καταγράφει ο Οργανισμός και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παρόχων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πορεία εξόφλησης τω ληξιπρόθεσμων χρεών από τον ΕΟΠΥΥ θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επικείμενης αξιολόγησης, με τον Οργανισμό να παρακολουθείται στενά. Η σημαντικότερη απαίτηση είναι ο Οργανισμός να μειώσει κατά 1/3 το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων