728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

29/9/16

Ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας με θέμα : Χρόνια Νεφρική Νόσος - Ένας σιωπηλός κίνδυνος

Οι ομιλητές από αριστερά Θανάσης Αλατάς Βασίλης Γιαννίκος
Καλλιόπη Ρέτσα Νικόλαος Στόφας
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου η Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios στην Χαλκίδα με θέμα: Χρόνια Νεφρική Νόσος - Ένας σιωπηλός κίνδυνος, ενώ μεταδόθηκε live streaming, δίνοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες του το κοινό ζωντανά ώστε να ενημερωθεί σχετικά σε θέματα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. 

Την ημερίδα προλόγισε ο κ. Αθανάσιος Αλατάς, Νεφρολόγος, Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χαλκίδας και την σκυτάλη έλαβε η κυρία Καλλιόπη Ρέτσα, Επιστημονκή Διευθύντρια στην μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης Mesogeios στην Χαλκίδα η οποία έκανε αναφορά στα αίτια που προκαλούν την Χρόνια Νεφρική Νόσο καθώς και τα στάδια που κατατάσσεται η νόσος σύμφωνα με την τιμή του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR). Μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου 1 στους 10 πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο και ότι ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία με υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) ή με μεταμόσχευση νεφρού φθάνει τα 3.000.000 παγκοσμίως. 


Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νικόλαου Στόφα, ιατρού νεφρολόγου στην μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης Mesogeios στην Χαλκίδα ο οποίος ανέλυσε τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε Χρόνια Νεφρική Νόσο καθώς και την φροντίδα των ασθενών στην Τρίτη ηλικία. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή πολυκυστική νόσο των νεφρών, με τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση να ευθύνονται για τα 2/3 περίπου των περιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 171 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν Σακχαρώδη Διαβήτη και υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ αντίστοιχα 1 δισεκατομμύριο άτομα πάσχουν από υπέρταση ενώ το 2025 θα φτάσουν τα 1, 56 δισεκατομμύρια. Με την αύξηση του ορίου ηλικίας και του ποσοστού των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό, και τον επιπολασμό της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου να είναι μεγαλύτερος στις συγκεκριμένες ηλικίες, δημιουργείται η ανάγκη κατανόησης των διαφορών στη νεφρική λειτουργία που παρατηρούνται με την πάροδο των ετών, γιατί η γνώση αυτή μπορεί να επηρεάσει την προσέγγιση, τις διαγνωστικές μεθόδους και τις θεραπευτικές αποφάσεις. Την εκδήλωση ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο κ. Βασίλης Γιαννίκος, ιατρός νεφρολόγος στην μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης Mesogeios στην Χαλκίδα ο οποίος ανέπτυξε τα θέματα πρόληψης και σωστής αντιμετώπισης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της και η παραπομπή στον ειδικό είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συνεργασία ιατρού -ασθενούς καθώς και εκείνη του ιατρού νεφρολόγου με τις λοιπές ειδικότητες. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να θέσει στους ιατρούς τα ερωτήματα του και παράλληλα να επωφεληθεί του δωρεάν προληπτικού ελέγχου νεφρικής λειτουργίας που προσέφερε το Νεφρολογικό Κέντρο Mesogeios στην Χαλκίδα. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας με θέμα : Χρόνια Νεφρική Νόσος - Ένας σιωπηλός κίνδυνος Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.