ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΕΣ, του Παντελή Χορν, από 5 Νοεμβρίου στην Αθηναϊκή Σκηνή | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΕΣ, του Παντελή Χορν, από 5 Νοεμβρίου στην Αθηναϊκή Σκηνή



«Οι γειτόνισσες», η καλύτερη ηθογραφία του Παντελή Χορν που παρέμεινε χαμένη για 70 ολόκληρα χρόνια, ανεβαίνει τον φετινό Νοέμβριο, για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο, στην Αθηναϊκή Σκηνή των Κάλβου-Καλαμπόκη. Σκηνοθετεί η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη.

Το δράμα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1924 από τον θίασο της Κυβέλης με την ίδια την Κυβέλη και τον Αιμίλιο Βεάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία, τόσο εμπορική όσο και καλλιτεχνική, με κριτικούς σαν τον Άλκη Θρύλο και τον Ξενόπουλο να το χαρακτηρίζουν ως το «μόνο γνήσιο ελληνικό έργο» και «το καλύτερο μέχρι στιγμής έργο του συγγραφέα». Το χειρόγραφο του έργου θεωρούνταν χαμένο για πολλές δεκαετίες ώσπου η ερευνήτρια Έφη Βαφειάδου το εντόπισε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το δημοσίευσε μαζί και με άλλα λανθάνοντα έργα του συγγραφέα.

Φέτος το χειμώνα οι «Γειτόνισσες» θα ζωντανέψουν ξανά στην περιοχή μάλιστα που εκτυλίσσεται η υπόθεσή τους, στην Πλάκα. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν την ιστορία του Αλέξη, ενός μπογιατζή που κάποτε ήθελε να γίνει ζωγράφος και της συμβίας του, της Μέλπως. Την είχε συναντήσει σε κάποιο καφέ σαντάν, είχαν ερωτευθεί και εκείνη άλλαξε ζωή για χάρη του. Ζουν ευτυχισμένοι αν και ανύπαντροι με τα δύο τους παιδιά.. Οι γειτόνισσες όμως κατατρώνε την ευτυχία τους με την κακογλωσσιά τους. Ένας νεαρός γιατρός θα ξυπνήσει την ζήλια του Αλέξη ενώ το παρελθόν της Μέλπως, με την μορφή του πρώην εραστή της και προαγωγού της Αλέκου, θα σημάνει τον τραγικό επίλογο του έργου.  Η κοινωνία με την αυστηρή ηθική της και τους υποκριτικούς κανόνες της, το κουτσομπολιό που δεν γνωρίζει θύτες και θύματα είναι το θέμα του έργου, ένα θέμα που ο Χορν χειρίζεται πολύ τολμηρά για τα δεδομένα της εποχής του.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία/ Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Μουσική/ Μουσική διδασκαλία: Βάιος Πράπας, Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τσούτση. Video-Φωτογραφίες: Μιχαήλ Μαυρομούστακος, Σκηνικά-Κοστούμια FN’F Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή

Διανομή: Ιωάννα Αγγελίδη (Μέλπω), Διογένης Τριανταφυλλίδης (Αλέξης), Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου (Αλέκος), Γιώργος Τσουρουνάκης (Γιατρός), Υρώ Γιολδάση (Φανή), Κατερίνα Γωνιανάκη- Καλογεροπούλου (Κατίνα), Ντίνα Κούκου (Νάσια), Ανδρονίκη Μανουρά (Σοφία), Έφη Πρέκα (Θωμαή), Σοφία Ρούβα (Ερατώ), Άννα Σαββόγλου (Γιωργία), Λυδία Σγουράκη (Μαρίνα), Νίνα Τουμαζάτου (Παγώνα), Αναστασία Τσούτση (Τασία), Κατερίνα Χρήστου (Ελένη)

Στην παράσταση παίρνουν μέρος και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κάλβου-Καλαμπόκη "Αθηναϊκή Σκηνή"

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά.
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00,

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (Άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α., άνω των 65 και φοιτητές), δεκτές ατέλειες, ειδικές τιμές για ομαδικά. Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη», Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, έξω από το μετρό Ακρόπολης. Πληροφορίες- κρατήσεις 2109222300.  

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων