Πάνω από 6 εκατ. η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και αδύναμων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πάνω από 6 εκατ. η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και αδύναμων

Ξεπερνά τις 55.000 ο αριθμός των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών δικαιούχων μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακά τους, που συνταγογραφήθηκαν το πρώτο δίμηνο από την εφαρμογή του μέτρου. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε σχετική ανακοίνωση ο αριθμός των δικαούχων τριπλασιάστηκε μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν συνταγογραφηθεί στο 1ο δίμηνο εφαρμογής του μέτρου (από 13/8/2016 έως 13/10/2016), ανέρχεται σε 55.017, εκτελέστηκαν 100.398 συνταγές και η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 6.077.288 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εξίσωσης των δικαιωμάτων ασφαλισμένων - ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, θεσπίστηκε το μέτρο «Μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής», το οποίο με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζει την κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής των εν λόγω πολιτών στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς του 1ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Εκτός από την οικονομική ανακούφιση που επιφέρει το μέτρο αυτό, για τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, δίνει επίσης τη δυνατότητα στους δικαιούχους να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως και οι ασφαλισμένοι και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία, ειδικά οι κάτοικοι της επαρχίας, λόγω των συχνών μετακινήσεων.
Για την πληρέστερη προστασία των συγκεκριμένων δικαιούχων και με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά ισοδύναμα φάρμακα που δεν επιφέρουν καμία οικονομική επιβάρυνση στον ασθενή, το υπουργείο εξηγεί ότι από τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά στους δικαιούχους -που αφορά το μέτρο- κάποια δραστική ουσία, θα υπάρχει ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα ξέρει, προτού πάει στο φαρμακείο, ότι δεν χρειάζεται να καταβάλει ούτε ένα ευρώ προκειμένου να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων