Ατυχής και άστοχη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για τις αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ατυχής και άστοχη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για τις αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στην ΗΔΙΚΑ εξαιτίας της ξαφνικής τροποποίησης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την υποχρεωτική αναγραφή του ICD10 σε όλες τις εξετάσεις, στην οποία τονίσαμε το χάους που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αιφνίδιας τροποποίησης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ουδείς αμφισβήτησε ότι οι πρόσφατες  αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιγράφονται  στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων » όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με  Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 –27.07.2016 υπουργική απόφαση.  


Ουδείς αναφέρθηκε στην ύπαρξη μη συναίνεσης του  ιατρικού  κόσμου, αντιθέτως τονίσαμε την ανάγκη πληροφόρησης για την αποφυγή του χάος που έχει δημιουργηθεί, αλλά και συνδρομής από την ομάδα εργασίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΙΣΑ.
Η έλλειψη ενημέρωσης άλλωστε από πλευράς της ΗΔΙΚΑ αποδεικνύεται παραχρήμα από μια γρήγορη περιήγηση στο διαδικτυακό της χώρο, όπου σε καμία ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων από 3/10/2016.
Οφείλει λοιπόν η ΗΔΙΚΑ να δείχνει σοβαρότητα τόσο στην τροποποίηση του συστήματος όσο και στις ανακοινώσεις που εκδίδει, καθότι η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία φέρουν ευθύνη μόνο οι γιατροί και κανείς δεν πρέπει να παρακωλύει την άσκηση της ιατρικής, πόσω δε μάλλον σε τόσο χαλεπούς καιρούς που οι ασθενείς πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το φάρμακο τους σε ιδιωτική βάση.  
Τέλος επανερχόμενοι στην πάγια θέση μας σύμφωνα με την οποία ο ΙΣΑ  είναι υπέρ του ελέγχου μέσω σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ  ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων