Επικουρικοί Γιατροί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επικουρικοί Γιατροί

 Μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και μέλη του προεδρείου της ΟΕΝΓΕ με αίτημα την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών που η θητεία τους λήγει μετά τις 30/9/2016 διευκρινίζονται τα εξής:
1. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνεται λόγος για απολύσεις καθώς πρόκειται για λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
2. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα καλύπτονται από γιατρούς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα προκύψει κανένα κενό στα νοσοκομεία και παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους νέους γιατρούς να εργαστούν και να περιοριστεί η διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό.
3. Όσον αφορά τους επικουρικούς γιατρούς των οποίων λήγουν αυτό το διάστημα οι συμβάσεις, τους δίνεται η ευκαιρία με την αυξημένη μοριοδότηση που έχουν λόγω της προϋπηρεσίας τους, να διεκδικήσουν μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προκηρυχθεί η πρώτη δέσμη μόνιμων προσλήψεων για 760 γιατρούς και προωθείται άλλη μια- η οποία είναι στο στάδιο αναμονής έκδοσης ΠΥΣ-  και αφορά 2.000 μόνιμους γιατρούς.
Σήμερα, υπηρετούν στα νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας- δομές ΠΕΔΥ 1464 επικουρικοί γιατροί. Από αυτούς οι 876 που η θητεία τους έληγε στις 30/9/2016 δύνανται να πάρουν παράταση ενός έτους. Υπάρχουν 301 επικουρικοί γιατροί, που η θητεία τους λήγει μέσα στο 2016 (μετά τις 30/9/2016) οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν παράταση επειδή υπάρχουν στη λίστα των ΥΠΕ διαθέσιμοι γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες των δημόσιων δομών. Μπορούν όμως να ανανεώσουν τη θητεία τους αν δεν υπάρχει γιατρός στη λίστα ή αν οι υπάρχοντες γιατροί αρνηθούν να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση. Υπάρχουν, τέλος, 287 επικουρικοί γιατροί που διορίστηκαν το 2016 που η θητεία τους υπερβαίνει το ένα έτος και λήγει τα έτη 2017, 2018 και 2019.  
Είναι πολύ σημαντικό ότι με την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των  επικουρικών και την αποκέντρωση στις ΥΠΕ επιταχύνθηκε πολύ η διαδικασία (από 5-6 μήνες σε λίγες μέρες). Παράλληλα, αυξήθηκε η θητεία από 1 χρόνο στα 2 χρόνια για την περιφέρεια όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά και στα 3 χρόνια στα πιο «ευαίσθητα» τμήματα (ΜΕΘ, ΤΕΠ, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, ογκολογικά και ψυχιατρικά τμήματα, ΕΚΑΒ) των νοσοκομείων όλης της χώρας.  Επιπλέον υπήρξε σημαντική ενίσχυση του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2016 (86 εκ. ευρώ), αυξήθηκε ο αριθμός των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας και αντιμετωπίστηκαν οι πιο επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα πολύ συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης καλύπτοντας τα μεγάλα κενά στο ΕΣΥ με ένα συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού. Δεσμεύεται, επίσης, ότι θα εποπτεύσει σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, την έγκαιρη τοποθέτηση των επικουρικών γιατρών έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η λειτουργία των τμημάτων και κλινικών που καλύπτουν τις ανάγκες τους από το θεσμό του επικουρικού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων