728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

5/10/16

Ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016
 Όπως ήδη γνωρίζετε, εδώ και τρία χρόνια, έχουν επιβληθεί στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια δύο επαίσχυντα μέτρα, το ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back) και το άδικο και αντιπαραγωγικό μέτρο των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate), τα οποία περικόπτουν κάθε χρόνο από τις διαγνωστικές αυτές μονάδες πάνω από το 50% της αξίας των εκτελεσθέντων εξετάσεων, οδηγώντας τις μονάδες αυτές με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

  Ένας τρόπος για να περιοριστούν οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και ως εκ τούτου να μην επιβαρύνονται τα Διαγνωστικά κέντρα και Εργαστήρια με αχρείαστες εξετάσεις τις οποίες δεν θα πληρωθούν, είναι η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κανόνων ορθής συνταγογράφησης, μέτρα τα οποία η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επαγγελματικές Ενώσεις είχε ήδη αποστείλει από τον περασμένο Μάρτιο στην ΗΔΙΚΑ για την άμεση εφαρμογή τους, όπως εξάλλου επιτάσσουν ο νόμος και οι Υπουργικές Αποφάσεις.
  Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος της χρονιάς και μόλις προχθές η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, υπεύθυνη για την ανάπτυξη και λειτουργία της σχετικής εφαρμογής, προχώρησε σε μία σειρά από άστοχες ενέργειες ενσωματώνοντας τη σχετική νομοθεσία στο σύστημα της (Φ.Ε.Κ. 2221/18-07-2016), με τρόπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους χρήστες αλλά κυρίως ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους.
  Συγκεκριμένα, υποχρεώνει τους συνταγογραφούντες ιατρούς (κλινικούς ιατρούς) σε μία πιθανή διάγνωση του εξεταζόμενου περιστατικού, να αναγράφουν για κάθε εργαστηριακή εξέταση ένα ICD-10! Επέλεξε μάλιστα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αυτή ενέργεια στην αρχή του μήνα, όπου αποδεδειγμένα ο φόρτος στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι κατά πολύ αυξημένος.
  Μετά τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ζητά την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος και τη σωστή υλοποίηση της νομοθεσίας για την εφαρμογή κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. θεωρεί ότι η εφαρμογή κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι άκρως απαραίτητη και επιβεβλημένη, ωστόσο σε κάθε νέα τροποποίηση θα πρέπει να προηγείται πιλοτική εφαρμογή βραχύτατου χρόνου ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τυχόν λάθη και ατέλειες του συστήματος, αλλά επίσης να δίδεται και ο απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης στους τελικούς χρήστες.          Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
      Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                     Ιωάννης Καραμηνάς    
 Ιατρός Ακτινολόγος                           Βιοχημικός 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.