Θεραπευτική Συμμαχία, η σχέση ιατρού - νοσηλευτή - ασθενή στα χρόνια νοσήματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θεραπευτική Συμμαχία, η σχέση ιατρού - νοσηλευτή - ασθενή στα χρόνια νοσήματα


Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν ο Καθ. Χειρουργικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Γρηγόριος Κουράκλης και ο Καθ. Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΡΣΑΜΟΣ, MANAGING PARTNER GET2WORK
Ο κ. Βαρσάμος αναφέρθηκε στη σχέση γιατρού-ασθενή στην ηλεκτρονική εποχή. «Η χρήση νέων εφαρμογών και συσκευών εξαπλώνεται ραγδαία στο χώρο της υγείας. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο για την ενημέρωση πάνω στις παθήσεις τους. Η νέα τάση είναι ο ασθενής «medical googler».
Ειδικότερα οι ασθενείς με τις σπάνιες παθήσεις έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης και συχνά οδηγούνται σε αυτοδιάγνωση» τόνισε ο κ. Βαρσάμος.
Οι γιατροί ασπάζονται το διαδίκτυο με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τους ασθενείς και πρέπει όλοι τους να αποδεχθούν την είσοδο στη νέα εποχή.

1η Συνεδρία «Θεραπεία Πόνου και Παρηγορική Θεραπεία ασθενών με καρκίνο»

ΑΘΗΝΑ ΒΑΔΑΛΟΥΚΑ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
Η κ. Βαδαλούκα υπογράμμισε τη σημασία της παρηγορητικής θεραπείας με στόχο την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Η παρηγορητική θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Και όχι μόνο για τους ογκολογικούς ασθενείς. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για πολύ βασικές ανάγκες όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία» είπε η κ. Βαδαλούκα.
Σημασία έχει η εκπαίδευση γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων πάνω στον πόνο.

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ, Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΝΟΣ. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Η κ. Κοκολάκη αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου ξεκινώντας με ισχυρά αναλγητικά όπως τα οπιοειδή. Η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής αποφασίζεται με βάση την ένταση του πόνου. Η εκτίμηση του πόνου γίνεται με ειδικά εργαλεία όπως οι κλίμακες πόνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται ειδικές επεμβατικές τεχνικές μαζί με τα φάρμακα για την ανακούφιση των ασθενών.
«Η ανακούφιση του πόνου είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών» είπε ο κ. Κοκολάκη.

ΕΥΝΟΜΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΡΑΧΝΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Δ/ΝΤΡΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ & ΠΑΡΗΓΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
«Η παρηγορητική ή παρηγορική φροντίδα είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των αρρώστων και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετιζόμενα με απειλητική για τη ζωή νόσο. Βασίζεται στην πρόληψη και την ανακούφιση των βασανιστικών εκδηλώσεων της νόσου, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και της άψογης αξιολόγησης και θεραπείας του πόνου, των δυσάρεστων σωματικών συμπτωμάτων, καθώς
και των λοιπών προβλημάτων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών» ανέφερε η κ. Αλεξοπούλου-Βραχνού.
Η παρηγορική φροντίδα θέλει να δώσει στους ασθενείς την αξιοπρέπειά τους για να μην υποφέρουν και για να είναι λειτουργικοί σε όλη τη διάρκεια της νόσου.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
«Η δυσνόητη ιατρική ορολογία και οι πολύπλοκες ιατρικές παρεμβάσεις προκαλούν άγχος στους ασθενείς με καρκίνο. Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι καταλυτικός για να εκπαιδεύσει τον ασθενή και για να τον προετοιμάσει ψυχολογικά πάνω στο νέο τρόπο ζωής του» ανέφερε η κ. Κουλουκούρα.
Οι νοσηλευτές στις ογκολογικές κλινικές πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και να συμπληρώνουν με το έργο τους τη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΣΙΝΙΔΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑγκαλιάΖΩ»

«Πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν μάθει να ελέγχουν τον πόνο, όχι όμως όλοι. Η σημασία του συλλόγου ασθενών είναι να βοηθούν τους ασθενείς να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Κανείς ασθενείς δεν πρέπει να πονά σωματικά σήμερα το 2016» ανέφερε η κ. Πισινίδη.

2η Συνεδρία «Διαχείριση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια»

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΟΥΖΙΟΥΤΑ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ, ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ «ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
«Συνήθως οι ογκολογικοί ασθενείς πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και γενικότερα το ιστορικό είναι σημαντικά για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι κομβικά για την πορεία της νόσου» ανέφερε η κ. Γκουζιούτα.

ΜΑΝΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ, Senior Learning Consultant, Get2Work
Οι επαγγελματίες υγείας έχουν ελάχιστο χρόνο και αυξημένα επίπεδα άγχους. Οι νέες εφαρμογές θα τους βοηθήσουν στη δουλειά τους, αρκεί να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και ομαδική δουλειά.
«Στόχος για τους επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι η εκπαίδευση στα νέα δεδομένα και να αξιολογούνται ανάλογα» ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

ΠΗΓΗ ΜΙΧΑΛΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ «ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
«Ο κλινικός εκπαιδευτής μπορεί να συμβάλλει  στην ειδική εκπαίδευση σε ευαίσθητες περιπτώσεις όπως είναι οι μεταμοσχεύσεις. Βοηθά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σκεφτούν τη θεραπευτική προσέγγιση έξω από τα καθιερωμένα (“out of the box”)» είπε η κ. Μιχάλη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ «ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»
Η θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η μεταμόσχευση καρδιάς.
Για τις μεταμοσχεύσεις απαιτείται ειδική ιατρική ομάδα, εξειδικευμένο πλάνο φροντίδας και συνεργασία όλων των κλινικών. Χρειάζεται επίσης συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.
«Ο μεταμοσχευμένος είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» τόνισε ο κ. Βλάχος.

3η Συνεδρία «Κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)»

ΘΕΟΔΟΥΛΗ ΑΔΑΜΑΚΙΔΟΥ, ΕΠΙΣΤ.  ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Η εκπαίδευση και η υποστήριξη του ασθενούς με αναπνευστική πάθηση και της οικογένειάς του είναι ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο νοσηλευτής. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοδιαχείριση του ασθενούς».
Για την ολοκληρωμένη κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με αναπνευστικό πρόβλημα καταρτίζεται διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών όπως γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, διατροφολόγοι και ψυχολόγοι.
Τα νέα μοντέλα που προτείνονται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων προτείνουν την κατ’ οίκον φροντίδα και οι έρευνες σε ασθενείς δείχνει από την πλευρά τους υψηλό βαθμό ικανοποίησης για αυτή την προσέγγιση.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΣΤ.  ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
«Τα ενδονοσοκομειακά προγράμματα συντήρησης αναπνευστικών ασθενών διάρκειας 12 μηνών είναι αρκετά κουραστικά για τον ασθενή και κοστοβόρα για το σύστημα υγείας » ανέφερε η κ. Βασιλοπούλου.
Η κατ’ οίκον τηλεματική αποκατάσταση σε ασθενείς με ΧΑΠ αποδείχθηκε βάσει μελέτης περισσότερο αποτελεσματική με την αποκατάσταση συνήθους ιατρικής φροντίδας που γίνεται μέσα στα νοσοκομεία.
Τα δεδομένα των ασθενών περνούσαν μέσω tablet στους θεραπευτές τους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των παροξύνσεων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ, ΕΠΙΣΤ.  ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια.
Πραγματοποιούνται ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας των ασθενών με ΧΑΠ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ, BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER DATAMED SA
 «Η εφαρμογή LEXICOMB αναλύει ανεπιθύμητες ενέργειες, αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και άλλες οδηγίες που προορίζονται για τον γιατρό» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η αυξημένη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία και η καλύτερη δυνατή ασφάλεια της θεραπείας. Η πληροφορία ελέγχεται και επικαιροποιείται συνεχώς.

4η Συνεδρία «Στοχεύοντας στην αλλαγή συμπεριφοράς του ασθενούς: ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας και της διεπαγγελματικής συνεργασίας»

ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΙΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Η συμβολή του Επισκέπτη Υγείας προάγει την κοινοτική υγεία.
Ο Επισκέπτης Υγείας επισκέπτεται άτομα (κυρίως μεγάλης ηλικίας) σε σπίτια ή ιδρύματα και φροντίζει για τις ανάγκες που τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να καλύψουν σε τομείς νοσηλείας, αυτοεξυπηρέτησης, διαιτολογίου, κανόνων υγιεινής κ.λπ. Το επάγγελμα του Επισκέπτη Υγείας επικεντρώνεται στις πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας και στις φροντίδες αποκατάστασης, με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο δουλειάς, σε ευπαθείς ομάδες και γενικότερα στην κοινότητα της περιοχής. Ο Επισκέπτης Υγείας ασκεί έργο αγωγής υγείας αλλά και συμβουλευτικό. Διενεργεί εμβολιασμούς, ανιχνευτικές δοκιμασίες για την εξέλιξη βρεφών και παιδιών και οργανώνει ομάδες αυτοφροντίδας και αυτοβοήθειας.
«Αρχικά πρέπει να ταυτοποιείται το πρόβλημα και οι συμπεριφορές που δεν ευνοούν την υγεία και έπειτα γίνεται η είσοδος του Επισκέπτη Υγείας στην κοινότητα για να παρέμβει» δήλωσε η κ. Λάγιου.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΙΒΥΛΑΚΗ, ΜΑΙΑ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Το όραμα των μαιών είναι η φυσιολογική εγκυμοσύνη, ο φυσιολογικός τοκετός και τέλος οι υγιείς οικογένειες» υπογράμμισε η κ. Βιβυλάκη.
Η μαία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο η γυναίκα υιοθετεί υγιεινές συμπεριφορές, όπως π.χ. ο μητρικός θηλασμός, η διακοπή καπνίσματος κ.α.
Επίσης, η μαία υποστηρίζει τη γυναίκα στην περιγεννητική περίοδο σε δύσκολες φάσεις που βιώνει, όπως είναι η κατάθλιψη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ, ΚΑΘ. ΓΕΝ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ο ρόλος της ομάδας υγείας είναι μία αποτελεσματική διεπαγγελματική συνεργασία με κοινό σκοπό το καλό των ασθενών.
Χρειάζονται συγκεκριμένες διαδικασίες για τη λειτουργία της ομάδας και την προσέγγιση του ασθενούς.
«Μία καλή πρακτική είναι καλές και αναλυτικές συνεντεύξεις των ασθενών με ανοιχτές ερωτήσεις, δείχνοντας ενδιαφέρον και συμπόνια για αυτούς» τόνισε ο κ. Λιονής.
Πρέπει να χαραχθούν στρατηγικά πλάνα αντιμετώπισης των ασθενειών και η προαγωγή της πρόληψης.
«Το μεγαλύτερο Βατερλώ της πρόληψης είναι η έλλειψη εμβολιασμών, ειδικότερα στους πληθυσμούς των προσφύγων» επεσήμανε ο κ. Λιονής.


5η Συνεδρία «Διαταραχές νόησης/Άνοια και θέματα ασφάλειας ασθενών στις μετακινήσεις»

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
«Και όμως το 50% των ασθενών με νόσο Alzheimer οδηγεί» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Δεν υπάρχει μέριμνα για το σωστό έλεγχο των ανοϊκών ασθενών. Η διάγνωση της νόσου Alzheimer απαιτεί εξατομικευμένο έλεγχο, όπως επιτάσσει η εποχή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΟΙΑΣ
Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για την  οδηγική ικανότητα με ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
«Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές έχουν 50% αυξημένες πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα» ανέφερε ο κ. Παπατριανταφύλλου.
Οι νευροψυχιατρικές διαταραχές οδηγούν επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά. Επίσης στην άνοια και στη νόσο Alzheimer έχουμε αυξημένα περιστατικά τροχαίων.
«Παρ’ όλα αυτά οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές πιάνουν πιο δύσκολα το τιμόνι» είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας.

ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
Η πεζή μετακίνηση είναι συνήθως το μέσο μετακίνησης για τα άτομα με νοητική έκπτωση. Οι ηλικιωμένοι πεζοί παρατηρείται ότι έχουν χαμηλή ταχύτητα βάδισης, απόφαση διάσχισης οδού, ασφαλή διέλευση και οπτική αντίληψη. Οι φυσικές εξασθενήσεις και οι νοητικές εκπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην επιλογή χρόνου διάσχισης και εκτίμηση χρόνου αφίξεως οχήματος.
«Οι υγιείς ηλικιωμένοι είχαν και αυτοί δυσκολία να χειριστούν οχήματα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, όπως παρατηρήθηκε σε μελέτη με χρήση προσομοιωτή πεζών» ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΥΛΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η 8η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
«Οι οδηγοί με ήπια διανοητική διαταραχή μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια με χαμηλό ρίσκο. Αντιθέτως οι ασθενείς με νόσο Alzheimer δεν μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια. Παρόλα αυτά πολλοί συνε

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων