28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, σε πτώση τα νέα κρούσματα της HIV λοίμωξης το 2016 στην Ελλάδα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, σε πτώση τα νέα κρούσματα της HIV λοίμωξης το 2016 στην Ελλάδα;


Επιδημιολογικά δεδομένα
Από δεδομένα που προέρχονται από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αλλά και στοιχεία των Μονάδων Λοιμώξεων που έχει συλλέξει η Ε.Ε.Μ.Α.Α., προκύπτει σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης που ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Στα νέα κρούσματα παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων μολύνσεων μεταξύ των ΧΕΝ, αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται και μείωση του ποσοστού των ΜΣΜ. Βέβαια, αυτή η μείωση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να επαναξιολογηθεί στο τέλος του έτους και να επιβεβαιωθεί κατά το 2017.
Από τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι το 2015, 36,7  εκατομμύρια ζουν με HIV λοίμωξη, εκ των οποίων τα 1,8 εκατομμύρια είναι παιδιά. Αξίζει να τονισθεί ότι το 40% αυτών των ατόμων αγνοεί την λοίμωξη.
Κατά το ίδιο έτος, έχουν καταγραφεί 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις που σηματοδοτεί ελάττωση κατά την τελευταία πενταετία κατά 6%. Επίσης, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ατόμων υπό αντιρετροϊκή αγωγή, 17 εκατομμύρια τον 12/2015 σε σύγκριση με 7,5 εκατομμύρια το 2010, δηλαδή περίπου 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.


Δεδομένα από το Συνέδριο μας
Στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί σημαντικές εργασίες που προσθέτουν νέα δεδομένα για την HIV λοίμωξη. Από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ηρακλείου αναφέρονται τα ευχάριστα αποτελέσματα γέννησης δέκα παιδιών χωρίς HIV λοίμωξη από οροθετικές μητέρες που ακολούθησαν τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή κάθετης μετάδοσης του HIV. Από διάφορες εργασίες προκύπτει ότι παρά την προσπάθεια ενημέρωσης τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι παρουσιάζεται σ ’αυτόν τον πληθυσμό αυξημένο ποσοστό συφιλίδας.
Από εργασίες της ομάδας του Επίκουρου Καθηγητή κ. Παρασκευή σε συνεργασία με τις Μονάδες Λοιμώξεων, έχει προκύψει ότι τα ανθεκτικά στελέχη σε αντιρετροϊκά φάρμακα μεταδίδονται στην Ελλάδα, κυρίως, μέσω τοπικών δικτύων μη-θεραπευμένων ασθενών. Η πλειονότητα των ανθεκτικών στελεχών μεταδίδεται μέσω κοινών δικτύων στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Εκτός των κοινών δικτύων, στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι υπάρχει επιμέρους τοπική διασπορά ανθεκτικών στελεχών μεταξύ του εκεί πληθυσμού.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη μετάδοση αντοχής σε μη-θεραπευμένους ασθενείς. Ο ρυθμός μετάδοσης των ανθεκτικών στελεχών είναι υψηλότερος στον υπότυπο Α σε σχέση με τον Β, γεγονός που υποδεικνύει ότι διαφορετικού τύπου ιοί μπορεί να παρουσιάζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα. Επίσης, από εργασία της Μονάδας Λοιμώξεων του Ευαγγελισμού παρουσιάζεται καθυστέρηση στην προσέλευση και την έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής μετά από ατύχημα, με μέσο χρόνο προσέλευσης 30,5 ώρες.
Από πολλές εργασίες Μονάδων (Ευαγγελισμού, Λαϊκού) και AMACS τονίζεται η αυξημένη συχνότητα συννοσηροτήτων, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, και η ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους. Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι εργασίες από τις Μ.Ε.Λ. της Θεσσαλονίκης και του Αττικού που επισημαίνουν ότι η μη Ελληνική καταγωγή, η μεγάλη ηλικία και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης είναι παράγοντες πλημμελούς ιατρικής παρακολούθησης και ότι οι ετεροφυλόφιλοι προσέρχονται για ιατρική φροντίδα καθυστερημένα συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.
Ενθαρρυντική είναι η εργασία από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που αναφέρει πως τα παιδιά με HIV λοίμωξη υπό αντιρετροϊκή αγωγή έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και καλή σκελετική υγεία. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η εργασία, προερχόμενη από τα Νοσοκομεία Παίδων και ΝΕΕΣ, που καταδεικνύει την ωφελιμότητα των εμβολίων έναντι του πνευμονιόκοκκου PCV13/PPV23.

Θεραπεία
Στην Ελλάδα, όπως και παγκόσμια, έχει καθιερωθεί η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας. Σημαντική βοήθεια έχουν προσφέρει στη συμμόρφωση, στην αποτελεσματικότητα και την μείωση της αντοχής οι αναστολείς της ιντεγκράσης. Φαίνεται πως δεν είναι μακρινή η προοπτική χορήγησης ΙΜ νέων θεραπευτικών σχημάτων παρατεταμένης δράσης.

Δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α.
Η Εταιρεία μας συνεχίζει με επιτυχία την ενημέρωση μαθητών Β’ και Γ’ λυκείου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.



Φέτος η Εταιρεία μας σε συνεργασία με την Νoilence ένωσε τις δυνάμεις δημιουργώντας ένα κόσμημα εμπνευσμένο από την ανάγκη του ανθρώπου να συνυπάρχει, να ζει, να ερωτεύεται, να ελπίζει, και να γίνεται αποδεκτός μέσα από τη διαφορετικότητα του. Ένα κόσμημα που σαν σκοπό έχει να αποτυπώσει την σημασία της συντροφικότητας και όλων αυτών που μπορούμε να καταφέρουμε “μαζί” ενώνοντας τις δυνάμεις μας με βάση την κατανόηση, την ενημέρωση, και την στήριξη για την αντιμετώπιση του HIV.
Τα έσοδα θα διατεθούν από την Ε.Ε.Μ.Α.Α. αποκλειστικά για τις ανάγκες οροθετικών παιδιών του Νοσοκομείου Αγία Σοφία!

Το κόσμημα θα διατίθεται κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, 2-4 Δεκέμβρη 2016

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων