ATHENS HEALTH FORUM 2016 Α. Ξανθός: «Η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ATHENS HEALTH FORUM 2016 Α. Ξανθός: «Η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο»

Π. Αποστολίδης: «Έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες του Σ.Φ.Ε.Ε.»
Θ. Τρύφων: «Να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων»


Στο ATHENS HEALTH FORUM που διεξάγεται αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), πραγματοποιήθηκε νωρίτερα  συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, του Προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A., κ. Πασχάλη Αποστολίδη και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπροέδρου της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρου Ελ. Τρύφωνα.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε την σπουδαιότητα της πολιτικής υγείας για τη χώρα μας και σημείωσε τη μεγάλη δυσκολία  για την υλοποίηση σχεδίου για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Υποστήριξε ότι περάσαμε από το στάδιο της πλήρους ασυδοσίας στο σύστημα Υγείας, στην ισοπέδωσή του και σε συνθήκες στέρησης. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Προσπαθούμε να βρούμε μία νέα ισορροπία σε νέες συνθήκες» και παράλληλα σημείωσε την ασυμμετρία αναγκών και πόρων, από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με σχέδιο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές. Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου επισήμανε ότι το Υπουργείο επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα. Διευκρίνισε δε, ότι η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων και να ελέγχεται η χώρα προέλευσης των φαρμάκων.
Αναφορικά με τη δημόσια περίθαλψη επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση – τομή για τους ανασφάλιστους. «Είναι σημαντικό ένα σταθεροποιημένο και βιώσιμο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες» και συνεχίζοντας ανέφερε «η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».
Απαντώντας στον κ. Αποστολίδη, υπογράμμισε ότι η αποπληρωμή των χρεών των εταιρειών θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας, ενώ όπως είπε «στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του 2017».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A., κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό αλλά και κοινωνικό αγαθό και διευκρίνισε ότι το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Όπως σημείωσε το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης αν δοθούν επιπλέον κίνητρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες – μέλη του Σ.Φ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, υποστήριξε ότι επιβάλλεται σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υποστήριξε την σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως εξήγησε θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του Φαρμακευτικού Συστήματος.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων