728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

11/11/16

Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου σπεύστε. Στο Λονδίνο γίνεται διαγωνισμός για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με Ελληνική συμμετοχή στην επιτροπή

LONDON International Health Olive Oil Competitions 2017
(London IHOOC 2017)

Το Λονδίνο γίνεται για πρώτη φορά σημείο συνάντησης των καλύτερων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο μέσα από μια μοναδική διοργάνωση με θέμα την ανάδειξη και προώθηση ισχυρισμού υγείας για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα αγνού παρθένου ελαιολάδου από όλες τις χώρες και ηπείρους ταξιδεύουν ως τη Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Ισχυρισμού υγείας ελαιολάδου και Συσκευασίας ελαιολάδου “London International Health Olive Oil Competitions 2017” (London IHOOC 2017) ο οποίος θα διεξαχθεί 7 έως 10 Απριλίου στο Λονδίνο.

Ο Διαγωνισμός θα απονείμει βραβεία “London Health Olive Oil Awards”  για την κατηγορία:

Έξτρα παρθένου ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία που προσδοκεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για την ανάδειξη των ελαιόλαδων με ισχυρισμό υγείας σαν προϊόν υπερτροφής παγκοσμίως στις διεθνείς αγορές. Στόχος αποτελεί να προωθηθεί η ιδέα ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συσχετίζεται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Πραγματοποιείται δε για πρώτη φορά στην Αγγλική αγορά.

Ο Διαγωνισμός είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός παγκοσμίως που θα δώσει βραβεία στα ελαιόλαδα που θα συνδυάζουν υψηλό υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα και σωστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Για την οργανοληπτική αξιολόγηση των συμμετεχόντων δειγμάτων επικεφαλής πολυμελούς ομάδας γευσιγνωστών θα είναι o Κος Μανώλης Σαλιβαράς, με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο ελαιόλαδο, την δε ομάδα συμπληρώνουν έγκριτοι γευσιγνώστες κριτές από διάφορες χώρες.

Την επιτροπή αξιολόγησης των φαινολικών συστατικών των συμμετεχόντων δειγμάτων αποτελούν οι Κος Προκόπης Μαγιάτης, η Κα Ελένη Μέλλιου καθηγητές Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με την επιστημονική τους ομάδα που εδώ και πέντε χρόνια έχει πρωτοποριακά ξεκινήσει την πιστοποίηση των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου. Όλοι τους είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο στην παγκόσμια σκηνή, οι οποίοι και θα κατατάξουν τα υποβληθέντα ελαιόλαδα σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά.

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει ότι συγκεκριμένες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία το έχει επίσημα κατοχυρώσει. Ήρθε πλέον η ώρα τα ελαιόλαδα που είναι πλούσια σε αυτές τις ευεργετικές ουσίες να διακριθούν και να βραβευθούν.

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησης των φαινολικών συστατικών των ελαιολάδων του Διαγωνισμού με επικεφαλής τον Κο Μαγιάτη έχει αποδείξει ότι  τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών υγειοπροστατευτικών συστατικών, των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ στις διάφορες ποικιλίες ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να προστατεύσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, όμως η «φαρμακευτική» του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι οι ουσίες ελαιοκανθάλη  και ελαιασίνη οποίες συνδέονται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό και την πικρή γεύση αντίστοιχα που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων. Στην πραγματικότητα, το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη μπορεί να θεωρηθεί ως μια φυσική υπερτροφή.

Αυτό διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη για το ελαιόλαδο, που παρουσιάστηκε από το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και το Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και στην οποία συμμετείχαν οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας του διαγωνισμού. Σε αυτή τη έρευνα, μελετήθηκε αν η κατανάλωση  ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες και δυνητικά να προστατεύει από το εμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αποδείχθηκε ότι τα ελαιόλαδα πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη,  αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι, σημαντικό ποσοστό εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν ισχυρή απόκριση παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης.

Στόχος της διοργάνωσης των διεθνών διαγωνισμών είναι να συγκεντρώσει στην καρδιά της Ευρώπης σημαντικούς εκπροσώπους της παραγωγής ελαιολάδου από όλες τις χώρες, τονίζοντας την πολυσήμαντη αξία του και το ρόλο του στις διεθνείς αγορές.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν και να μάθουν όλα όσα χρειάζονται για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, να αποκτήσουν έγκυρη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς και να ανακαλύψουν τους καλύτερους τρόπους για την προώθηση και την αύξηση κατανάλωσης του προϊόντος τους.

Στον Διαγωνισμό London International Health Olive oil Competitions 2017 (London IHOOC 2017) μπορούν να λάβουν μέρος παραγωγοί ελαιολάδου από όλες τις χώρες συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου σπεύστε. Στο Λονδίνο γίνεται διαγωνισμός για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με Ελληνική συμμετοχή στην επιτροπή Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.