Στο περιθώριο για ακόμη μία φορά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο περιθώριο για ακόμη μία φορά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Η μη ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στις μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθώς και ο αποκλεισμός του διαβήτη από τη λίστα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται χρόνιες και εμπίπτουν στο νόμο 2643/1998 είχαν σαν αποτέλεσμα να απορριφθούν από τη σχετική προκήρυξη του ΟΑΕΔ (ΦΕΚ Β’ 3408/18.12.2014) τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ήδη από το 2012 έκανε επανειλημμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στην αρμόδια Ειδική Επιστημονική Επιτροπή προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Και ενώ με την απόφαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (Αριθμ. Πρακτικού 4/24.05.2016), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 θα λαμβάνει ποσοστό 50% επ’ αόριστον και θα εντάσσεται στις μη αναστρέψιμες και χρόνιες παθήσεις του Υπουργείου Εργασίας, η συγκεκριμένη απόφαση ακόμη και τώρα δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ, συνεχίζοντας να δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο «Σακχαρώδης Διαβήτης» χαρακτηρίζεται ως χρόνια πάθηση, η οποία δεν θεραπεύεται, δηλαδή μη αναστρέψιμη! Με την άποψη αυτή ταυτίζονται και οι απόψεις όλων των Επιστημονικών Εταιρειών (Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία), που έχουν ως αντικείμενό τους το σακχαρώδη διαβήτη.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν να διαχειριστούν, πέρα από το μεγάλο «βάρος» της χρόνιας πάθησής τους, τον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας, καθώς το ίδιο το κράτος πρόνοιας τούς αποκλείει από το συγκεκριμένο νόμο, παρόλο που το ποσοστό αναπηρίας της πάθησής τους είναι 50%!

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας με Υπουργική Απόφαση προκειμένου πρώτον να προχωρήσει στη διόρθωση του Παραρτήματος (Αρ. Πρωτ.: 2116/111 – 19.01.2015, ΑΔΑ: ΩΣΦΣ4691ΩΓ-641) της Υπουργικής Απόφασης ως προς την πρώτη παράγραφο: «Μεταξύ των κατηγοριών που προστατεύονται από το νόμο αυτόν, ανήκουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, με χρόνια πάθηση». Το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να διορθωθεί ως εξής: «Μεταξύ των κατηγοριών που προστατεύονται από το νόμο αυτόν, ανήκουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, με χρόνια πάθηση», όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση που επισυνάπτεται και την αφορά.

Δεύτερον, την αναγνώριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ως χρόνια και μη αναστρέψιμη πάθηση, όπως επιστημονικά ορίζεται, και τη συμπερίληψή της στον πίνακα των Παθήσεων/Βλαβών που χαρακτηρίζονται ως χρόνιες και ταυτόχρονα επιφέρουσες στον πάσχοντα περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων