ΑξίΖω να ΓνωρίΖω: Πανελλήνια Δράση Ηπατολογικού Ελέγχου με τη Μέθοδο Ελαστογραφίας Ήπατος από τον ΣΑΗΕ «Προμηθέα» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΑξίΖω να ΓνωρίΖω: Πανελλήνια Δράση Ηπατολογικού Ελέγχου με τη Μέθοδο Ελαστογραφίας Ήπατος από τον ΣΑΗΕ «Προμηθέα»


Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες, γνωστές σε πολλούς ως η «σιωπηλή νόσος» λόγω της ασυμπτωματικής τους φύσης, αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Βάσει πρόσφατων στοιχείων, στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί, μόλις το 50% εξ’ αυτών, κατά προσέγγιση, έχει λάβει θεραπεία.  Όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% - 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β & C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
Πλέον, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ελαστογραφίας του ήπατος, οι επαγγελματίες υγείας είναι σε θέση μέσα σε λίγα λεπτά για να ελέγξουν το ήπαρ των ανθρώπων που ζουν με κάποια ηπατική νόσο, χωρίς τη διενέργεια βιοψίας του ήπατος.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, έχοντας αφουγκραστεί την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, σχεδίασε και υλοποιεί τη δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο “Αξίζω να γνωρίζω”.
Σκοπός της δράσης είναι η συνεχιζόμενη παροχή εξετάσεων ελαστογραφίας του ήπατος σε εξυπηρετούμενους πολίτες που έχουν διαγνωστεί με κάποια ηπατική νόσο σε όλη την ελληνική επικράτεια, μέσω συνεργασίας με ηπατολογικά κέντρα και ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων.
H παροχή αυτής της τόσο σημαντικής εξέτασης χωρίς καταβολή αντιτίμου κρίνεται αναγκαία καθώς δεν καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία παρόλο που αποτελεί βασικό παράγοντα έναρξης και παρακολούθησης της θεραπείας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα ελαστογράφου του ήπατος δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηπατολογικές κλινικές της χώρας.
Αναλυτικότερα, η ελαστογραφία του ήπατος συνιστά μία εξειδικευμένη μη επεμβατική εξέταση αποτίμησης της εκάστοτε ηπατικής βλάβης με βαθμό αξιοπιστίας ισάξιο της βιοψίας του ήπατος και πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος Fibroscan. Σε αντίθεση με τη βιοψία, η ελαστογραφία του ήπατος είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν συνεπάγει ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς και επιπλέον επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Κατόπιν χαρτογράφησης των πολλαπλών αναγκών και πλεονεκτημάτων παροχής αυτής της εξέτασης και κατόπιν εξασφάλισης μηχανήματος Fibroscan μέσω χορηγίας, τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησε η δράση ΑξίΖω να ΓνωρίΖω. Από την έναρξη της δράσης μέχρι και σήμερα το πιστοποιημένο προσωπικό του ΣΑΗΕ «Προμηθέα» έχει επισκεφθεί ηπατολογικές κλινικές στην Αττική, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη με δυνατότητα είτε επανάληψης των επισκέψεων αυτών είτε εκ νέου επισκέψεων και σε άλλες πόλεις.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο υλοποίησης της δράσης «ΑξίΖω να ΓνωρίΖω» εξετάστηκαν συνολικά 1133 ασθενείς από τους οποίους το υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 77,6% αφορούσε σε ανθρώπους που ζουν  με Ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C. Από τις δύο αυτές νόσους, μεγαλύτερη συχνότητα υπήρξε στους ασθενείς με Ηπατίτιδα C, σε ποσοστό 55,8% . Εκ, των οποίων μόλις το 16,5% βρισκόταν σε τελικό στάδιο κίρρωσης F4.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» δεσμεύεται για τη συνέχιση της δράσης και μέσα στο 2017, με στόχο τη διευκόλυνση της ζωής όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων που ζουν με νόσους του ήπατος κατά τη «διαδρομή» τους εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι τη θεραπεία.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | hlpaprometheus@gmail.com]

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων