1/5/16 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ο λογαριασμός πάλι στα συνήθη υποζύγια, τους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων


 Μετά από την εφαρμογή για τρία συναπτά έτη του ανήθικου και ληστρικού μέτρου της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back) και του άδικου και αυταρχικού μέτρου των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate) που επέβαλε το Υπ. Υγείας στους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), μέσω των οποίων περικόπτεται πάνω από το 50% της αξίας των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τις ιατρικές αυτές μονάδες, όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί (Θεσμοί, Υπ. Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ότι τα επαίσχυντα αυτά μέτρα οδηγούν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια στην χρεοκοπία και στην αναστολή λειτουργίας των μονάδων αυτών.
   Εξεδόθησαν λοιπόν υπουργικές αποφάσεις από το τέλος του 2014 και προσφάτως νόμος, μέσω των οποίων θεσπίζονται μέτρα περιστολής των δαπανών στην πηγή (συνταγογραφούντα ιατρό), όπως κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης, αριθμητικά όρια συνταγογραφούμενων εξετάσεων, έλεγχος επαναληπτικότητας εξέτασης, έλεγχος παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους, αξιοποίηση δεδομένων για τον έλεγχο των υποβολών, τρόπος εκκαθάρισης των οφειλών και πολλά άλλα, έτσι ώστε να μπει μία τάξη στη λειτουργία του Οργανισμού, με σκοπό αφενός μεν τον εξορθολογισμό των δαπανών του και αφετέρου την πλήρη κατάργηση, ει δυνατόν, στην πράξη των ανήθικων και άδικων περικοπών, με ωφελημένους τελικά τα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού οι δημόσιες δομές υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.
   Πλην όμως η εφαρμογή αυτών των νόμων και υπουργικών αποφάσεων που αποτελεί υποχρέωση των οργάνων της Πολιτείας, δεν έχουν ακόμη μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, με συνέπεια οι διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις να συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα, οι δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μην εξορθολογίζονται και οι πάροχοι εργαστηριακής ιατρικής, τα συνήθη υποζύγια, να είναι πλέον και βέβαιο ότι θα υποστούν για τέταρτη συνεχή χρονιά τις ανήθικες και άδικες περικοπές, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τις περισσότερες μονάδες στην οριστική διακοπή της λειτουργίας τους.
   Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί, μολονότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει ένα τεχνοκράτη Πρόεδρο ο οποίος προσπαθεί να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, υπάρχει μία ιδιόρρυθμη πολιτική ηγεσία στο Υπ. Υγείας στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και δεν θέλει να ενεργήσει λόγω των ιδεοληψιών της, αδιαφορώντας για την ανεξήγητη και περίεργη κωλυσιεργία της ΗΔΙΚΑ, να ενσωματώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τους κανόνες ορθής συνταγογράφησης που τις έχουν αποσταλεί από τις αρχές Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους.
   Το αποτέλεσμα είναι δραματικό και συνάμα θλιβερό, με την Δημόσια υγεία να έχει ήδη καταρρεύσει και την ιδιωτική υγεία η οποία σήμερα εξυπηρετεί πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού στην Π.Φ.Υ., να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και τους 25.000 εργαζομένους στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής της χώρας.     
       Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας
   Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                     Ιωάννης Καραμηνάς 
Ιατρός Ακτινολόγος                            Βιοχημικός

«Αρρυθμίες» στην Υγεία: Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, στάσεις εργασίας σε Αττικό -Δρομοκαΐτειορ


Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης, ή θα επισκέπτονται τις δημόσιες δομές υγείας.


Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν λόγο για «σύμβαση δουλοπαροικίας», που έχουν υπογράψει, και σημειώνουν ότι «η άδικη λεόντεια διαχρονική πολιτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχει επιφέρει την απαξίωση του ιατρικού έργου σε μία οικονομικά ζημιογόνο και άκρως ψυχοφθόρα σύμβαση».

Όπως αναφέρουν, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β' εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς γιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ, ανάλογα με τη δήλωση εισοδήματος.

Προσθέτουν ότι χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που δεν έχει καν εισπραχθεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητά την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εκκαθάριση των δαπανών των γιατρών και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους από το έτος 2011. Υπενθυμίζει ότι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς έχει κοινοποιήσει σειρά εξωδίκων οχλήσεων και όπως τονίζει, «παρότι λαμβάνει υποσχέσεις ότι οι γιατροί θα πληρωθούν, η διαδικασία δεν προχωρά».

Κινητοποιήσεις σε Αττικό Νοσοκομείο - Δρομοκαΐτειο

Στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 8:00, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο», διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, που, όπως υποστηρίζουν «οδηγεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην απαξίωση και τους ασθενείς στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, το «Δρομοκαϊτειο», ένας από τους βασικούς πυλώνες της ψυχιατρικής φροντίδας στη χώρα, έχει λάβει «ψίχουλα από την κρατική χρηματοδότηση». Συγκεκριμένα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 χρηματοδοτήθηκε με 300.000 ευρώ, από το σύνολο της χρηματοδότησης, που ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι «να αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις σε προμηθευτές και εργαζόμενους».

Στο «Δρομοκαϊτειο» απασχολούνται 80 εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας-φύλαξης και εστίασης, οι οποίοι, όπως αναφέρει το Σωματείο, «παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες, συνεχίζοντας, όμως, να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Κινητοποίηση προγραμματίζουν για την Πέμπτη 2 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην πύλη του νοσοκομείου, από τις 8:00 έως τις 10:00, διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Στις 8 Ιουνίου οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11:00. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νόμου για το ασφαλιστικό και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.
http://www.newsonly.gr/

Σημαντική μείωση του καπνίσματος την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα

Σημαντική μείωση του καπνίσματος κατά 33,33% στις ηλικίες 16-24 χρόνων έχουμε την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής!
Ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν  καθημερινά έχει πέσει στο 27,3 % ενώ αναφέρεται και ένα 5,2% ευκαιριακά καπνιζόντων.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αγώνας κατά του καπνίσματος στην χώρα μας αποδίδει καρπούς και ότι ο μύθος του Έλληνα «θεριακλή» έχει από καιρό καταρρεύσει» αναφέρει ο Πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον έλεγχο του καπνίσματος, διαπρεπής πνευμονολόγος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και συνεχίζει.
Σύμφωνα με την έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία,  των Ελλήνων αποποιείται συνειδητά την πρόσδεσή της σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση.
Η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη, προ πενταετίας, μέτρηση της ίδιας αρχής και με την ιδία ακριβώς μεθοδολογία-προσωπική συνέντευξη σε σταθμισμένο δείγμα  8.500 νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια-καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με εντυπωσιακό κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24χρόνων.
« Ίσως, συνεχίζει ο κ Μπεχράκης, είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
Η μεγάλη αυτή μείωση αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και μεθοδικά εξελισσόμενη αντιμετώπιση ενός βαθιά ριζωμένου κοινωνικού προβλήματος με τεράστιες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία του τόπου.
 «Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια και ταβέρνες είναι 78,6%» προσθέτει ο κ Μπεχράκης και καταλήγει
« Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στο ερώτημα αν  είναι θυμωμένοι με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, δήλωσαν πολύ η λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74% με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα. Παρόλα αυτά, η Ελληνική πολιτεία, εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαροτέρου ίσως προβλήματος δημόσιας υγείας σήμερα». 
Εξίσου σημαντικό με το παθητικό κάπνισμα στην χώρα μας είναι το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού. Πρόκειται για μάστιγα της δημόσιας υγείας πρωτίστως και της οικονομίας κατά δεύτερο λόγο. Πρόκειται για προϊόντα που κυκλοφορούν παράνομα και τα οποία λόγω της χαμηλής τους τιμής βοηθούν το κάπνισμα στους νέους.
Οι επιπτώσεις από την χρήση τους στη δημοσιά υγεία είναι προφανείς η δε εθνική οικονομία ζημιώνεται περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακριβώς για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει προβεί στην σύνταξη και καταρχήν έγκριση ειδικού πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού. Το παράνομο εμπόριο ανθεί ιδιαιτέρα στην Ελλάδα, είναι όμως και διεθνές πρόβλημα. 
Με την ευκαιρία της Παγκοσμίας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, ο Εθνικός Συνασπισμός για τον έλεγχο του καπνίσματος,  «καλεί κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να παρέμβει αποτελεσματικά προκειμένου να σταματήσει επιτέλους μια απαράδεκτη εκποίηση της δημόσιας υγείας του τόπου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα». 



Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ επεκτείνεται εν μέσω κρίσης, με νέα διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και την εγκατάσταση της τελευταίας γενιάς ποζιτρονικής υπολογιστικής τομογραφίας


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Διευθυντή Σύνταξης, medlabnews.gr και iatrikanea.gr


Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο ο Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, κ. Ευάγγελος Σπανός, Μ.D., M.Sc., Ph. D., ανακοίνωσε την εγκατάσταση της τελευταίας γενιάς ποζιτρονικής υπολογιστικής τομογραφίας PET/CT Discovery IQ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και του πρώτου αθόρυβου μαγνητικού τομογράφου MR Optima 450W with GEM Suite της GE Healthcare, 1.5 Tesla στην Βιοϊατρική Αμπελοκήπων.  Επίσης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας πέντε νέων διαγνωστικών μονάδων του Ομίλου στο Μενίδι, τη Νέα Σμύρνη, τον Άγιο Στέφανο, την Πεύκη και τα Μελίσσια στο πλαίσιο της ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της.  Παράλληλα, ο Jean-Michel Malbrancq, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GE Healthcare Ευρώπης εξήγησε ότι “Η συνεργασία μας με τη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαρκεί πάνω από 15 χρόνια. Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό συνεργάτη στη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είναι τιμή μας που επέλεξε αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες θα βοηθήσουν τους γιατρούς να φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους ασθενείς τους”. 

Σε ερώτηση μας πώς είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης και με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει αρκετά η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ να επενδύει, ο κ. Σπανός είπε:

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ευτυχώς έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οπότε έτσι μπορεί και βρίσκει την απαιτούμενη ρευστότητα. Επίσης έχει επεκταθεί αρκετό καιρό στις κλινικές μελέτες οπότε και από τις φαρμακευτικές εταιρείες καλύπτει άλλο ένα τμήμα των εσόδων της.  

Σε ερώτηση μας για το πόσο είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι:
O EOΠΥΥ μας οφείλει 2 με 3 μήνες του 2016 και επίσης οφείλει παλαιότερα ληξιπρόθεσμα που έρχονται από το 2007. Ενώ αποδεχθήκαμε έκπτωση της τάξεως του 20% σε αυτά ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο ένα τμήμα της τάξης του 25%. Ο τζίρος του ΕΟΠΥΥ όπως είπε αγγίζει το 65% του συνόλου του ΟΜΙΛΟΥ. 
Σε αυτό το σημείο εξήγησε ότι η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υφίσταται το μεγαλύτερο rebate και clawback που φτάνει στο ύψος του 61% σε σχέση με τα μικρά εργαστήρια που έχουν μόνο 10% και τα υπόλοιπα που έχουν μόνο 40%. Οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στον ΟΜΙΛΟ αγγίζουν τα 18.000.000 Ευρώ.


Σχετικά με τα μηχανήματα
Η Ποζιτρονική Υπολογιστική Τομογραφία (PET/CT) μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση διαφόρων τύπων κακοήθειας και να συνεισφέρει στη βελτίωση της διάγνωσης, σταδιοποίησης, παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, την έγκαιρη απεικόνιση υποτροπής της νόσου, στον καλύτερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας και γενικότερα να οδηγήσει στη λήψη ορθότερων θεραπευτικών αποφάσεων. Η PET/CT συνδυάζει την ανατομική απεικόνιση (CT) με τη λειτουργική-μεταβολική απεικόνιση (ΡΕΤ), που επιτρέπει την οπτικοποίηση της δραστηριότητας  του κυτταρικού μεταβολισμού μέσω της χρήσης ειδικών ανιχνευτών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πραγματικότητα τόσο η διάγνωση σύνθετων περιπτώσεων, καθώς και η παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Αντίστοιχα,  ο μαγνητικός τομογράφος MR Optima 450W with GEM Suite της GE Healthcare, 1.5 Tesla είναι ένα δυνατό σύστημα, ικανό να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης απεικόνισης της μαγνητικής τομογραφίας. Είναι ένας ευρύς, φωτεινός μαγνητικός τομογράφος, με ανοιχτό σχεδιασμό, χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τον υπέρβαρο ασθενή ή τον εξεταζόμενο που αισθάνεται κλειστοφοβία. Ισχυρό του σημείο, που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα ήδη εγκατεστημένα μηχανήματα στην πόλη μας είναι η δυνατότητα λήψης εικόνων και εκτέλεσης εξετάσεων, χρησιμοποιώντας ακολουθίες silent, μηδενίζοντας ουσιαστικά τον θόρυβο που ακούει ο εξεταζόμενος κατά την ώρα της λήψης των εικόνων. Η εξέταση γίνεται πλέον ευχάριστη για τον ενήλικα εξεταζόμενο, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τους μικρούς μας ασθενείς να κοιμηθούν κατά την ώρα της εξέτασης.

Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που ενώ καταβάλλουν τις εισφορές περίθαλψης- και μάλιστα αυξημένες για τους συνταξιούχους- στα ασφαλιστικά ταμεία, θα βρουν "κλειστές” τις πόρτες των ιδιωτικών ιατρείων. Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ξεκινούν από την Τετάρτη νέα επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα συμβεβλημένα ιατρεία έχουν πλέον αγγίξει τα 134 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο: 26 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς του κλινικούς γιατρούς για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων, 8 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές για τις ιατρικές πράξεις, ενώ υπάρχουν ακόμη 100 εκατ. ευρώ χρέη για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Την ίδια ώρα εκκρεμούν, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, άλλα 500 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που λιμνάζουν πριν από την ίδρυση του Οργανισμού και παράλληλα υπολείπεται η καταβολή του 10% από το 2012 έως και το 2015. 

Αν στα χρέη της χρονιάς προστεθεί και ο Μάιος, τότε θα εκκρεμούν επιπλέον 6,5 εκατ. για τις επισκέψεις, 2,2 εκατ. για τις πράξεις και 25 εκατ. για τα εργαστήρια.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου, είναι αντιληπτό πως οι ασφαλισμένοι δεν φταίνε, δεδομένου πως πληρώνουν τις εισφορές τους, αλλά αυτές τελικά δεν καταλήγουν στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ και τα χρήματα αυτά παρακρατούνται για την καταβολή των συντάξεων. Η επίσχεση εργασίας όμως ήταν η μόνη λύση, καθώς οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν κανονικά τις υπηρεσίες τους. Την ίδια ώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις παραμένουν, για εισοδήματα που ουσιαστικά δεν έχουν εισπραχθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση εξάλλου, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος.

Και ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά αναστείλει όλες τις πληρωμές προς τους παρόχους, έντονη ανησυχία προκαλεί το ορατό ενδεχόμενο ο Οργανισμός να παραδώσει ξανά τα ταμειακά του διαθέσιμα, όπως είχε γίνει και στα τέλη του Απριλίου. Εντούτοις η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς το παρόν ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει το παραπάνω.

Από την άλλη ο Οργανισμός έχει καλέσει τους γιατρούς να αναστείλουν την επίσχεση, με το επιχείρημα πως οι πληρωμές καθυστερούν επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με την οποία θα προβλέπεται ο τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Οργανισμός έχει ξεμείνει από ρευστό, ενώ εκτιμάται πως πριν την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Capital.gr

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Εξυπηρέτησαν ανασφάλιστους και χρεώνονται 200 ευρώ ανά παραπεμπτικό - Κράτος παραλόγου

Για σύμβαση δουλοπαροικίας, την οποία έχουν υπογράψει κάνουν λόγο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας, ότι οι ελπίδες για μία κίνηση καλής θέλησης από τον Οργανισμό να αναγνωρίσει την ανοχή και την συμμετοχή μας στην ΠΦΥ, όντας απλήρωτοι για πολλούς μήνες, αποδεικνύονται φρούδες.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σε μία ανακοίνωση που καταγράφει με ρεαλισμό το τι περνούν, αναφέρουν, ότι δεν έχουν πληρωθεί για το 2016 ούτε ένα ευρώ, αλλά αντίθετα, έχουν εξυπηρετήσει ανασφάλιστους και χρεώνονται με 200 ευρώ ανά παραπεμπτικό, ενώ γενικότερα, βιώνουν το παράλογο και την παράνοια του ελληνικού κράτους που εξακολουθεί να στοχοποιεί τον επιστημονικό κόσμο, αφού πρώτα τον εξαντλήσει. 


Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ ασκούν βιοποριστικό ιδιωτικό επάγγελμα, μετά από πολυετείς σπουδές, εξειδίκευση, μετεκπαίδευση και ατελείωτες εργατοώρες σκληρής δουλειάς, υπογραμμίζει το θεσμικό όργανο των γιατρών η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας:

«Η άδικη λεόντεια διαχρονική πολιτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχει επιφέρει την απαξίωση του ιατρικού έργου σε μία οικονομικά ζημιογόνο και άκρως ψυχοφθόρα σύμβαση:

Η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος.

Χωρίς να έχουμε πληρωθεί ούτε 1 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που ΔΕΝ έχει καν εισπραχθεί.

Καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο, καθώς με την αλλαγή του συστήματος εκκαθάρισης με δειγματοληπτικό έλεγχο, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η κοινή Υπουργική Απόφαση που να καθορίζει την ακριβή διαδικασία.
Από καταγγελίες μελών μας για περικοπή 200 ευρώ !! κατά την εκκαθάριση επίσκεψης αξίας 10 ευρώ, προέκυψε αιτιολογικό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασε σφάλμα ταυτοποίησης της ασφαλιστικής ενημερότητας του ΑΜΚΑ ασθενών, που στην ουσία ήταν ανασφάλιστοι !! Χωρίς υπαιτιότητα του ιατρού αλλά του συστήματος !

Ενημερωθήκαμε ότι κατά την εκκαθάριση των επισκέψεων των πρώτων μηνών προκύπτει μία περικοπή που δεν ξεπερνάει το 0,20%, όπου προσμετρώνται και η αμέλεια της σφραγίδας ή της υπογραφής και το ηλεκτρονικό σφάλμα του ΑΜΚΑ, που δε συνιστά παραβατική συμπεριφορά αλλά παρόλα αυτά μας καταλογίζεται αδίκως και με πάγωμα πληρωμής !!, εάν ασκηθεί το δικαίωμα της ένστασης !!

Εξυπηρετήσαμε ανασφάλιστους και χρεωνόμαστε τουλάχιστον 200 ευρώ ανά παραπεμπτικό !! Δεν υπάρχουν πια λόγια. Τα αφήνουμε στην κρίση των πολιτών αυτής της χώρας.

Ενημερώνουμε τους αγαπητούς ασφαλισμένους και τα σωματεία των ασθενών που επικοινώνησαν μαζί μας σε ένδειξη συμπαράστασης ότι τους ευχαριστούμε θερμά για την κατανόησή τους, γιατί το πάθημά τους είναι και δικό μας.

Γι αυτούς, και μόνο για αυτούς, προσπαθούμε να αντικρούσουμε το άδικο και ανελέητο χρόνιο μαστίγωμα. Επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές που τους παρακρατούνται δεν καταλήγουν στο δικό μας πορτοφόλι, τους ενημερώνουμε ότι την ασφάλισή τους δεν την καλύπτει ο Οργανισμός, αλλά εμείς οι ιατροί. Μόνο που πολλοί από εμάς, έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις και αδυνατούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε απλήρωτοι. Από 01/06/2016. Και λυπούμαστε ειλικρινά».

Και καταλήγει η Ένωση γιατρών ΕΟΠΥΥ, λέγοντας: «Συνιστούμε στους ιατρούς μέλη μας, να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, στα μέτρα του δυνατού, στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα; Πόσο σύντομα θα διαπιστώσω αυτά τα οφέλη;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr


Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των παθήσεων των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το να κόψετε το κάπνισμα σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Η διακοπή του απαιτεί έντονη επιθυμία, αποφασιστικότητα και δέσμευση από την πλευρά σας αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας.

Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα;

Άμεσα οφέλη 
Τα επίπεδα τοξικών ουσιών που μεταφέρονται στους πνεύμονες σου με τον καπνό του τσιγάρου θα πέσουν στα επίπεδα ενός μη καπνιστή μέσα σε λίγες ημέρες, το οποίο σημαίνει ότι: 
• Οι πνεύμονές σου θα μπορούν να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο θα διευκολύνει την αναπνοή σου.

Οφέλη μετά από λίγες εβδομάδες 
Η φλεγμονή στους αεραγωγούς σου θα περιοριστεί, το οποίο σημαίνει ότι: 
• Θα βήχεις λιγότερο. 
• Θα παράγεις λιγότερα φλέγματα. 
• Σταδιακά θα γυμνάζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία.

Μακροπρόθεσμα οφέλη
• Η μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονές σου θα σταματήσει αμέσως μόλις κόψεις το κάπνισμα. Οι πνεύμονες με σοβαρές βλάβες δεν είναι δυνατό να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση, ωστόσο αν κόψεις το τσιγάρο προτού προκληθούν σοβαρές βλάβες, μπορείς να προλάβεις την επιδείνωση νόσων όπως η ΧΑΠ. Αν συνεχίσεις να απέχεις από το κάπνισμα: 
• Θα μειώσεις τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων δύσπνοιας και αναπηρίας ή θανάτου από ΧΑΠ. 
• Θα μειώσεις την πιθανότητα να προσβληθείς από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από 15–20 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 90% σε σύγκριση με άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα είναι δύσκολη υπόθεση, με όποιον τρόπο και αποφασίσετε να το κάνετε. Τα αποτελέσματα όμως θα σας δικαιώσουν! Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι τα άσχημα συμπτώματα που θα βιώσετε αφού το κόψετε είναι μόνο προσωρινά και να τα αντιμετωπίσετε ως σήματα της έναρξης μίας πιο υγιούς ζωής.

Διαβάστε επίσης

Δράση του ΙΣΑ για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος

Σημαντική δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, πραγματοποίησαν το υπουργείο Παιδείας, ο ΙΣΑ και η ΚΕΔΕ σε 51.084 μαθητές Γυμνασίου
ένας στους 10 μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου είναι ενεργός καπνιστής
το 30% των μαθητών αναφέρει ότι εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι του
8 στους 10 μαθητές συνδέουν το κάπνισμα με το άγχος
Μια σημαντική δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τη ΚΕΔΕ και τον ΙΣΑ. Τα αποτελέσματα της δράσης «Ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος», παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Παιδείας κύριο Θεοδόση Πελεγρίνη και τον πρόεδρο του ΙΣΑ κύριο Γιώργο Πατούλη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ,στην αίθουσα «Άλκης Αργυριάδης», του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 51.084 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, σε 1.267 σχολεία της χώρας. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο, ενώ παρακολούθησαν και οπτικοαουστικό υλικό ,με στόχο την ενημέρωσή τους, για τους κινδύνους του καπνίσματος και την ανάπτυξη αντιστάσεων απέναντι στη βλαβερή αυτή συνήθεια.
O υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κος Θ. Πελεγρίνης δήλωσε τα εξής:
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί τον απολογισμό μιας δράσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο σε διαπολιτισμικά σχολεία της Αττικής και εξαπλώθηκε σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Μέσα από την παρακολούθηση ενός video και την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου, μαθητές και καθηγητές ενημερώθηκαν για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Ο περιορισμός του καπνίσματος, όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος στην χώρα μας τουλάχιστον, δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμους. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία των νέων σε όσο γίνεται μάλιστα μικρότερη ηλικία. Και η αλλαγή νοοτροπίας είναι θέμα παιδείας. Υπό την έννοια αυτή, η πρόληψη του καπνίσματος είναι θέμα παιδείας. Μέσα από τα σχολεία αξιοποιώντας τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία οφείλουμε, όχι μόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, να οργανώσουμε ένα στοχευμένο σχέδιο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακή αυτή συνήθεια».
Από την πλευρά του ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κος Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:
«Το κάπνισμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας που κοστίζει τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πόρους για την πολιτεία. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξουν συγκροτημένες πολιτικές για τη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, οι οποίες πρέπει να ξεκινάνε από τη σχολική ηλικία. Αυτή είναι η αρχή μιας προσπάθειας ,η οποία θα γίνει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες , με τη συνδρομή του ΙΣΑ ,με στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος και ειδικά οι νέοι για να αλλάξει σιγά σιγά η νοοτροπία του λαού μας  απέναντι στο κάπνισμα » 
Τα αποτελέσματα της έρευνας 
Συνολικά 51.000 μαθητές από 3.000 τμήματα Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, συμμετείχαν στη δράση ευαισθητοποίησης που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ και την ΚΕΔΕ, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου του 2016.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 16,7% των μαθητών έχει ήδη δοκιμάσει την επιβλαβή συνήθεια από την ευαίσθητη ηλικία των 12 έως 14 ετών .Ενώ ένας στους δέκα μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου συγκαταλέγεται στους ενεργούς καπνιστές (σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 15% των ενεργών καπνιστών (δηλαδή το 2,5% περίπου του μαθητικού πληθυσμού Α΄ και Β’ Γυμνασίου) είναι πολύ τακτικοί καπνιστές (καπνίζουν σχεδόν κάθε μέρα).
Η καπνιστική συνήθεια φαίνεται πως είναι πιο ισχυρή στα αγόρια αυτής της ηλικίας καθώς 1 στα 5 παιδιά της Β΄ Γυμνασίου έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν .Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των παιδιών που έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν το έκαναν από την ηλικία των 8 ετών έως την ηλικία των 11 ετών ,γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτές τις ηλικίες, στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης και πρόληψης.
Οι παρέες, τα αδέρφια που καπνίζουν, οι γονείς που καπνίζουν και μάλιστα σε κλειστό χώρο στο σπίτι, αλλά και η συχνή συνεύρεση με φίλους σε πλατείες και πάρκα είναι οι παράγοντες που συντελούν στη διάδοση της κακής συνήθειας του καπνίσματος. Τέλος η «περιέργεια» αναφέρεται ως ο κυρίαρχος λόγος που οι μαθητές δοκίμασαν κάποιο προϊόν καπνού.
Σημαντική επίσης είναι η διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος των διαθέσιμων χρημάτων (χαρτζιλίκι). Τα παιδιά τα οποία λαμβάνουν έως 5 ευρώ την εβδομάδα από τους γονείς είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό ενεργοί καπνιστές (6,7%), σε σχέση με τα παιδιά που λαμβάνουν από 6 ευρώ και πάνω όπου το ποσοστό των ενεργών καπνιστών σχεδόν διπλασιάζεται (11,3%).
Η άποψη ότι εάν θέλει κανείς να κόψει το τσιγάρο είναι κάτι εύκολο φαίνεται πως κυριαρχεί γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να ενισχυθεί το θέμα της εξάρτησης ως επιχείρημα πρόληψης. Μεταξύ των ενεργών καπνιστών οι μισοί σχεδόν θα ήθελαν να σταματήσουν των κάπνισμα ενώ για τους άλλους μισούς, η συνήθεια φαίνεται πως έχει λάβει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Εντύπωση προκαλεί ότι 8 στους 10 μαθητές συνδέουν το κάπνισμα με το άγχος. Σημαντικά είναι και τα ποσοστά που συνδέουν το κάπνισμα με τη διασκέδαση (60%) ή τη μόδα (40% το θεωρούν ελκυστική ή δυναμική συμπεριφορά).
Το 30% του συνόλου των μαθητών αναφέρει ότι εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, ενώ το 40% ότι γίνεται «θύμα» παθητικού καπνίσματος σε κάποιον κλειστό δημόσιο χώρο. Μάλιστα ένα 60% όσων ήταν θύματα παθητικού καπνίσματος σε δημόσιο χώρο αναφέρουν ότι ένιωσαν αίσθημα δυσφορίας λόγω της έντασης του φαινομένου.
Τέλος πάνω από το 60% των μαθητών αναφέρει πως είδε κάποιον να καπνίζει εντός του χώρου του σχολείου ενώ η πλειοψηφία των μαθητών αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια δυσκολία να αγοράσει κάποιος τσιγάρα σε αυτή την ηλικία, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την πολιτεία ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη προστασία των ανηλίκων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος


Για την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος.
Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας (βρίσκεται κάτω από το 38%), υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, μέχρι να αντιμετωπιστούν ριζικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που οφείλονται στην καπνιστική συνήθεια. 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας μη Καπνίσματος, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με την πολύχρονη εμπειρία της στον αντικαπνιστικό αγώνα, θα ήθελε να προβεί στις παρακάτω παραινέσεις, αναφορές και επισημάνσεις: 

Προς την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες:
  • Εφαρμόστε τους υφιστάμενους νόμους σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος στα δημόσια κτίρια. 
  • Εφαρμόστε την κοινοτική οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 καθώς και τη σύμβαση πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνίσματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO Framework Convention on Tobacco Control - WHO FCTC). Άμεση εφαρμογή του άρθρου 11 για «Τη συσκευασία και σήμανση των προϊόντων καπνού» δηλ. της διάθεσης των τσιγάρων μόνο σε ομοιόμορφα πακέτα,  όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της εξωτερικής επιφάνειας τους να καλύπτεται από εικόνες, γραφήματα ή άλλες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. 
  • Απαγορεύστε το κάπνισμα σε ορισμένους ανοικτούς χώρους όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός ατόμων και κυρίως παιδιά (π.χ.  παιδικές χαρές, πλατείες, παραλίες, ανοικτούς χώρους διασκέδασης κ.α)
  • Καταπολεμήστε με συστηματικό τρόπο το λαθρεμπόριο καπνού, που είναι δυνατό να ενταθεί εξαιτίας της περαιτέρω αύξησης της τιμής των καπνικών προϊόντων.
  • Αντιμετωπίστε ριζικά το πρόβλημα της μόλυνσης από τα τοξικά απόβλητα που είναι τα αποτσίγαρα ( γόπες). 
  • Ενισχύστε τους αγρότες με αποδοτικές εναλλακτικές προς τον καπνό καλλιέργειες.

Προς τους φίλους καπνιστές:
  • Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που σας στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής. Το «ξέρω κάποιον που κάπνιζε και έφτασε τα 100»  είναι σήμερα μία διόλου έξυπνη δικαιολογία, αφού γνωρίζουμε πως  σ’ όλο τον κόσμο  κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους ( Στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).
  • Προσπαθήστε να το κόψετε. Τυχόν αποτυχίες σας δεν είναι δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά χρήσιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθεια σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα. 
  • Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν καπνίζει, γι΄αυτό και όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους προκαλείτε μεγάλη ενόχληση και ζημιά στην υγεία τους. 
  • Αν έχετε παιδιά μην καπνίζετε μπροστά τους, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Δεν γίνεστε πιστευτοί λέγοντας πόσο τ’ αγαπάτε και πόσο  αγωνίζεστε για να μην τους λείψει τίποτα, όταν ταυτόχρονα τους υποσκάπτετε την υγεία με την καπνιστική συμπεριφορά σας.
  • Το κάπνισμα εκτός από την υγεία βλάπτει και τα οικονομικά σας. Αν ένας  καπνιστής από την ηλικία των 18 έως την ηλικία συνταξιοδότησης του έβαζε σ’ έναν κουμπαρά  τα χρήματα που ξόδεψε σε τσιγάρα, σήμερα  θα είχε διπλάσια εξασφαλισμένη σύνταξη 760€ ( εθνική + εξοικονόμηση)  που θα την απολάμβανε για πολλά περισσότερα και πιο δραστήρια χρόνια ζωής. 
Προς την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν καπνίζουν:
  • Διεκδικήστε το δικαίωμα να αναπνέετε αέρα χωρίς καπνό. Προστατέψτε την υγεία σας και μην αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα το ρόλο του παθητικού καπνιστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να σας κάνει κακό.
  • Απαιτήστε από τους πολιτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συναδέλφους σας στη δουλειά, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους παρανομούντες πολίτες να συμμορφωθούν με τους νόμους. 
Προς τους νέους:
  • Ωραίος τύπος είναι αυτός που μπορεί να πει όχι. Αυτός που αρνείται να αναπνέει καμένα φύλα με χλωρίνες, φυτοφάρμακα, ακετόνες, DDTκαι άλλα 4.500 χημικά. Αυτός που θέλει να μυρίζει ωραία και όχι να βρωμάει  τσιγαρίλα. Αυτός που είναι ελεύθερος να κάνει κουμάντο στα  λεφτά του και όχι ο υποτελής που του τα παίρνουν κάθε μέρα γιατί είναι αναγκασμένος να αγοράσει τσιγάρα. Ωραίος τύπος είναι αυτός που δεν αφήνει να τον ξεγελάσουν και να τον παρασύρουν στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, με τα δήθεν αβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ωραίος τύπος ξέρει να χαίρεται και να προσέχει το σώμα του. Το κάπνισμα, δεν θα το βρεις στο hastag: έξυπνη ή ώριμη επιλογή. 
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με το πρότυπο ερευνητικό εργαστήριο George D. Behrakis, την αδιάλειπτη ενημερωτική δραστηριότητα στον πληθυσμό όλης της χώρας (και ιδιαίτερα στους νέους), την εκπαίδευση των λειτουργών υγείας, τη δραστηριοποίηση συμβουλευτικών σταθμών για διακοπή καπνίσματος σε παραρτήματα της ανά την Ελλάδα, ανακοινώνει ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει την τηλεφωνική γραμμή διακοπής καπνίσματος ( με την οποία είχε συμμετάσχει στη δημιουργία και οργάνωση της σχετικής Ευρωπαϊκής προσπάθειας).  Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής δίνει μία εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική βοήθεια στον αντικαπνιστικό αγώνα. Σύντομα θα γίνει η δημόσια παρουσίασή της.

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
                                                 
Ε. Φιλόπουλος                                                                         Ν. Κορδιολής


Με το σταγονόμετρο η εξόφληση οφειλών του δημοσίου

Θα καταβάλλονται από 700 έως 800 εκατ. ευρώ μηνιαίως – Το σχέδιο του ΓΛΚ – Προτεραιότητα για ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία και Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων – Αγγίζουν τα πέντε δισ. ευρώ τα «φέσια» σε πολίτες και επιχειρήσεις

Το μαρτύριο της... σταγόνας αναμένεται ότι θα βιώσουν επιχειρήσεις αλλά και πολίτες στους οποίους οφείλει το Δημόσιο, καθώς η όποια καταβολή των χρεών του κράτους θα γίνει με δόσεις και φυσικά εφόσον όλα κυλήσουν κατ' ευχήν και εκταμιευθεί η πρώτη υπό-δόση των 7,5 ισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, φυσικά, η νέα φοροκαταιγίδα τίθεται από την 1η Ιουνίου σε ισχύ, ενώ και μόνο η αύξηση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους πάντες και φυσικά όχι μόνο τους έχοντες, όπως υπογραμμίζει πανταχόθεν η κυβέρνηση.

Παράλληλα, όπως δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, έρχεται και νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, καθώς «πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταβάλλει μεγάλα τέλη κυκλοφορίας, έτσι θα πληρώνει μέρος τους εφάπαξ, και το υπόλοιπο θα περάσει στη βενζίνη μέσα από μια μικρή αύξηση».

Αναφορικά με την πολυπόθητη εξόφληση των χρεών του δημοσίου, κίνηση μέσω της οποίας όλοι ευελπιστούν ότι μπορεί να πέσει «ζεστό χρήμα» στην πραγματική οικονομία και επομένως να υπάρξει έστω και οριακή βελτίωση του κλίματος, δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», αυτή θα γίνει με σταδιακό τρόπο.

Βάσει πληροφοριών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εξόφληση των οφειλομένων δεν θα ξεπερνά το ποσό των 700 έως 800 εκατ. ευρώ μηνιαίως, με την προτεραιότητα να αφορά τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Παράλληλα και βάσει του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου με τυχόν φόρους, εισφορές και πρόστιμα που χρωστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μετά αυτόν τον συμψηφισμό και εφόσον προκύψει θα υπάρξουν επιστροφές τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον ΦΠΑ στα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές του δημοσίου έχουν φθάσει στο επίπεδο των πέντε δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1.680 εκατ. οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ, τα 1.140 εκατ. σε νοσοκομεία (προμηθευτές κτλ), τα 600 εκατ. στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τα 540 εκατ. σε Νομικά Πρόσωπα, ενώ οι οφειλές του υπουργείου Οικονομικών (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) φθάνουν στα 880 εκατ. ευρώ.

http://www.newmoney.gr/

«Πίσω από τις γραβάτες υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν αγώνα επιβίωσης»

«Πίσω από τις γραβάτες υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται, που δίνουν αγώνα επιβίωσης» απαντά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, προαναγγέλλοντας μέσω των «ΝΕΩΝ» ότι οι δικηγόροι ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το Ασφαλιστικό. «Σε ένα κράτος δικαίου η νομοθετική εξουσία δεν είναι ανέλεγκτη. Οι επιλογές της ελέγχονται από τη δικαστική εξουσία ως προς την τήρηση του Συντάγματος και του διεθνούς δικαίου» λέει χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων. Προσθέτει πως «η αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση είναι λυπηρή». Αποκαλύπτει μάλιστα πως σε παλαιότερη συνάντηση ρώτησε τον υπουργό Εργασίας πώς θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τις τετραπλασιασμένες εισφορές τους όταν αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές, για να λάβει την εξής απάντηση: «Αυτό είναι το στοίχημα».

Οι δικηγόροι τους τελευταίους τέσσερις μήνες απέχουν από τα καθήκοντά τους. Τώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το οποίο παλεύετε, ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Ποια είναι η αποτίμηση της συλλογικής απόφασης από τους προέδρους όλων των Δικηγορικών Συλλόγων;

Δεν υπάρχει ακόμη οριστική αποτίμηση. Αλλωστε, κατά τη συνάντησή μας με τον υπουργό Εργασίας διαπιστώσαμε ότι ο νόμος, παρά την ψήφισή του, τελεί «υπό διαμόρφωση» ως προς τις τελικές του προβλέψεις. Πάντως, την παρούσα στιγμή η αποτίμηση έχει διττό χαρακτήρα:

Πρώτον, το δικηγορικό σώμα πρωτοστάτησε σε έναν δύσκολο αγώνα. Σθεναρά και με σοβαρότητα αντιμετώπισε μια κυβερνητική επιλογή, που πλήττει την επαγγελματική του υπόσταση και αξιοπρέπεια, που δοκιμάζει θεσμούς και αρχές του κράτους δικαίου. Απέναντι στην επιλογή αυτή, τηρήσαμε τη στάση που οφείλαμε για την προάσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος και του Συντάγματος. Οι διαπιστώσεις μας για τον δυσανάλογα επαχθή χαρακτήρα των ρυθμίσεων και τη μη βιωσιμότητα του ισχύοντος πλέον Ασφαλιστικού συστήματος ήταν απόλυτα τεκμηριωμένες, με αριθμούς και επιχειρήματα. Η θέση μας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου επιβεβαιώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ΚΕΝΕ και την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Στο ερώτημα γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία κώφευσε στις αιτιάσεις αυτές, την απάντηση οφείλει να δώσει η ίδια.

Δεύτερον, από τα τέλη Ιανουαρίου 2016 μέχρι την ψήφιση του νόμου υπήρξαν ορισμένες αλλαγές του κυβερνητικού σχεδίου. Μετά τη συνάντηση των επιστημονικών φορέων με τον Πρωθυπουργό ανακοινώθηκαν «μειώσεις» στις εισφορές των νέων ασφαλισμένων (για την πρώτη πενταετία). Επιπλέον προβλέφθηκαν «εκπτώσεις» στις εισφορές για εισοδήματα από 7.000 ευρώ και πάνω για μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτές οι «βελτιώσεις» που επιτύχαμε, δεν επιλύουν βεβαίως τα καίρια προβλήματα του νόμου. Τα αιτήματά μας αφορούν μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Μια λύση που απαντά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Πάντως, ακόμη κι αυτές οι προσωρινές ρυθμίσεις είναι – δυστυχώς – πιθανό να αναθεωρηθούν άμεσα, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου.
Τι χάνει ένας δικηγόρος με τα νέα μέτρα;
Κατά παράβαση του Συντάγματος, χάνει το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της εργασίας του, τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, την προοπτική της επαγγελματικής του ανάπτυξης.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Ενας δικηγόρος με εισόδημα 15.000 ευρώ σήμερα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 3.450 ευρώ. Με τις πάγιες ρυθμίσεις του νέου νόμου θα καταβάλλει εισφορές 5.692 ευρώ. Λόγω της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα, όσο αυξάνεται το εισόδημα αυξάνεται εκθετικά η εισφοροδοτική επιβάρυνση. Ολα αυτά συνδυάζονται με ακόμη πιο επαχθή φορολογικά μέτρα όπως η επιδείνωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης που πλήττει εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, η συνέχιση της αδικαιολόγητης εξαίρεσής μας από το αφορολόγητο και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.
Επίσης δεν μπορώ να αγνοήσω μια δυσοίωνη πραγματικότητα: νέοι δικηγόροι, που τη σημερινή εποχή της κρίσης βρήκαν επαγγελματική στέγη σε παλαιότερους συναδέλφους, ίσως – κατ’ ανάγκη – βρεθούν αντιμέτωποι με την πόρτα της εξόδου και την ανεργία.
Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που κατά διαστήματα κάνουν λόγο για το κίνημα της γραβάτας και αφήνουν σκιές περί φοροδιαφυγής στους δικηγόρους;
Οσοι αντιδρούν με αυτό τον τρόπο δεν επιχειρηματολογούν. Σκιαμαχούν. Μετατοπίζουν τη συζήτηση για να θολώσουν το τοπίο.
Πίσω από τις γραβάτες υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται, που δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Οι αφορισμοί και οι γενικόλογες κρίσεις είναι εξ ορισμού άδικες. Η εύκολη και ανέξοδη στοχοποίηση ενός κλάδου δεν δίνει απάντηση σε κανένα πρόβλημα.
Ολους αυτούς τους μήνες έχετε στείλει διάφορες επιστολές σε πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων. Βρήκατε συμμάχους στον αγώνα σας;
Η αντιπολίτευση έδειξε να αφουγκράζεται τον αγώνα μας και να συμμερίζεται τα επιχειρήματά μας. Ας μη γελιόμαστε όμως. Σε μια χώρα με παράδοση αυστηρής κομματικής πειθαρχίας, κρίσιμη είναι πάντα η στάση της συμπολίτευσης. Παρά την κατ’ ιδίαν επίνευση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε μάλιστα τη μορφή κατάθεσης τροπολογιών προς τη σωστή κατεύθυνση, εντέλει το κομματικό καθήκον υπερίσχυσε, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το χειρότερο Ασφαλιστικό που είχαμε ποτέ.
Μετά την ψήφιση των μέτρων ποια είναι η επόμενη μέρα στον χώρο της δικηγορίας;
Η διεκδικητική προσπάθεια δεν μπορεί να τερματιστεί ύστερα από έναν τετράμηνο αγώνα, που απέδειξε την αποφασιστικότητα και την ωριμότητα του δικηγορικού σώματος. Σταθερό σημείο αναφοράς παραμένει η επιδίωξη ενός δίκαιου, ορθολογικού και βιώσιμου συστήματος.
Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε όσες τροποποιήσεις είναι ρεαλιστικά εφικτές και αναγκαίες, χωρίς να υποχωρούμε από το πλαίσιο που έχουμε θέσει εξ αρχής.
Μιλήστε μας με δυο – τρία απλά παραδείγματα, με αριθμούς για τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρώσει ένας δικηγόρος για να μπορεί το γραφείο του να είναι βιώσιμο.
Από την αρχή τονίσαμε ότι ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα προϋποθέτει την τήρηση της αρχής της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών, με ταυτόχρονη προστασία των νέων και των χαμηλοεισοδηματιών. Πρόκειται για αυτονόητες προϋποθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Για να σας δώσω άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα: ένας δικηγόρος με εισόδημα 15.000 ευρώ τον χρόνο θα κληθεί να καταβάλει για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις 8.510 ευρώ, θα του μείνουν δηλαδή περίπου 7.500 ευρώ για να ζήσει. Με όρους πραγματικής ζωής, τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά.
Τι θα μπορούσε να είχε γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης και δεν έγινε ώστε να επιστρέψουν οι δικηγόροι και να μη συνεχίσει να βουλιάζει η Δικαιοσύνη;
Κατ’ αρχάς, η Δικαιοσύνη δεν βουλιάζει εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων. Πρόκειται όχι απλώς για μια εσφαλμένη παραδοχή αλλά για ένα ακραίο λάθος. Η Δικαιοσύνη αργοπορεί λόγω πολλών παραγόντων, που ανάγονται σε διαχρονικές παραλείψεις. Είναι ζήτημα προϋπολογισμού του κράτους, αριθμού υπαλλήλων και δικαστών, εκπαίδευσης, μηχανοργάνωσης και κτιριακών υποδομών.
Εν προκειμένω, η κυβέρνηση όφειλε: Πρώτον, να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με βάση συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη, ώστε να γνωρίζουμε τα δεδομένα του προβλήματος και να μην πυροβολείται ένας κλάδος στα τυφλά. Δεύτερον, να τηρήσει εμπράκτως τις βασικές αρχές δικαιοσύνης, διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης, και ανταποδοτικότητας.
Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Ακολούθησε έναν μοναχικό και ατελέσφορο δρόμο, που την αποξένωσε πλήρως από το δικηγορικό σώμα.
Ορισμένοι κατηγορούν τους δικηγόρους γιατί έχουν βαλτώσει οι μεγάλες δίκες, έχουν μειωθεί τα έσοδα του Δημοσίου από τις αναβολές των δικών και οι ρυθμοί στην απονομή της δικαιοσύνης έχουν βυθιστεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Τι απαντάτε στους πολίτες που περιμένουν να βρουν το δίκιο τους;
Η κυβέρνηση εξώθησε τους δικηγόρους στο ύστατο μέσο της αποχής, ως έσχατης λύσης για την προάσπιση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας και επιβίωσης.
Σε ο, τι αφορά τις δίκες, ας μην αποπροσανατολίζουμε την κοινή γνώμη. Οπου υπήρχε κίνδυνος παραγραφής ή απώλειας δικαιώματος, οι σχετικές υποθέσεις δικάστηκαν και δικάζονται κανονικά κατά τη διάρκεια της αποχής.
Η Δικαιοσύνη δεν είναι οικονομικό μέγεθος αλλά δημόσια λειτουργία. Δεν μπορεί να αναλυθεί με τα κριτήρια της προσφοράς και της ζήτησης. Αλίμονο αν αποφασίζουμε με βάση τα μεγαρόσημα.
Σε πρόσφατο άρθρο σας στα «ΝΕΑ» είχατε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν συνιστά το τέλος του αγώνα του δικηγορικού σώματος για τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Τον λόγο θα έχει πλέον, μεταξύ άλλων, και η Δικαιοσύνη;
Σε ένα κράτος δικαίου η νομοθετική εξουσία δεν είναι ανέλεγκτη. Οι επιλογές της ελέγχονται από τη δικαστική εξουσία, ως προς την τήρηση του Συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Τον τελευταίο λόγο συνεπώς θα έχει η Δικαιοσύνη – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – στην οποία έχουμε δηλώσει ότι θα προσφύγουμε. Ηδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Υστερα από όλα αυτά, αν καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι απέναντι από τον Πρωθυπουργό τι θα του λέγατε για τα θέματα που σας κρατούν τόσους μήνες μακριά από τα καθήκοντά σας;
Θα επαναλάμβανα ό,τι είχα πει τον Ιανουάριο, όταν τον είχα συναντήσει. Το ασφαλιστικό σύστημα που στηρίζεται στη δήμευση του νόμιμου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο. Εχει αποδειχθεί πλήρως ότι όταν αυξάνονται οι εισφορές σε έναν χειμαζόμενο κλάδο, το αποτέλεσμα είναι η μείωση της εισπραξιμότητας και η αύξηση των ελλειμμάτων. Αντίθετα, η εισφοροδοτική ελάφρυνση – όπως είχε προβλεφθεί π.χ. με τον Ν. 4331/2015, που επέτρεπε την υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία – οδήγησε σε αύξηση της εισπραξιμότητας για τα Ταμεία. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η επιτυχής διάταξη καταργήθηκε.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση είναι λυπηρή. Οταν σε παλαιότερη συνάντηση ρώτησα τον υπουργό Εργασίας πώς θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τις τετραπλασιασμένες εισφορές τους όταν αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές, έλαβα την απάντηση: «Αυτό είναι το στοίχημα».
Δυστυχώς, η προσέγγιση αυτή είναι κοντόφθαλμη και καταστροφική. Εύχομαι η κυβέρνηση να αντιληφθεί το λάθος της και να ανακρούσει πρύμναν, έστω την ύστατη ώρα. Οι δρόμος που σήμερα ακολουθεί είναι ο δρόμος της απώλειας.

 Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα - ΤΑ ΝΕΑ


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Πετάμε στα σκουπίδια 140 τόνους φάρμακα

ΑΧΡΗΣΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ... ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

«Ανεπίδεκτοι μαθήσεως» φαίνεται ότι είναι οι Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να διαθέτουν ένα μίνι φαρμακείο στο σπίτι τους, με φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν! Ενδεικτικό είναι ότι κάθε χρόνο συλλέγονται, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), 100-140 τόνοι ληγμένων ή εν μέρει χρησιμοποιημένων φαρμάκων, αξίας εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι αποθήκες που διαθέτει το Ινστιτούτο στη Μαγούλα έχουν «ξεχειλίσει» και πλέον δεν μπορούν να δεχτούν άλλα φάρμακα.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία είτε συνταγογραφήθηκαν επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε οι ασφαλισμένοι προμηθεύτηκαν οι ίδιοι χωρίς ιατρική συνταγή και τα οποία «επιστρέφουν» στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται στα φαρμακεία. Άγνωστος, πάντως, παραμένει ο πραγματικός αριθμός φαρμάκων που καταλήγει στα σκουπίδια, στους νεροχύτες και στις λεκάνες, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα δεν είναι καθολική.

Από το 2012 που «τρέχει» το πρόγραμμα συλλογής φαρμάκων από το ΙΦΕΤ, έχουν συλλεχθεί πάνω από 500 τόνοι φαρμάκων, που θα κατέληγαν στα σκουπίδια ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου κ. Δημήτρη Πανταζή, σε έλεγχο που έγινε στα φάρμακα που οι πολίτες επιστρέφουν στους ειδικούς κάδους των φαρμακείων αποκαλύφθηκε ότι σε ποσοστό 10% ήταν φάρμακα που δεν έχουν λήξει! Ο κ. Πανταζής εξήγησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συσκευασίες των φαρμάκων είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες των ασθενών και έτσι δεν χρησιμοποιούνται όλα τα φάρμακα και σε άλλες υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.



Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά: πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την πολιτική Υγείας στις χώρες-μέλη του κατατάσσει την Ελλάδα στη πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία. Στην έκθεση υπογραμμίζεται μάλιστα ότι οι Έλληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα αντιβιοτικά σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού!

Πολυφαρμακία δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ: οι Έλληνες μόνο το α΄ εξάμηνο του 2015 κατανάλωσαν περισσότερα από 97 εκατ. κουτιά φάρμακα (στα 200 εκατ. κουτιά έφτασαν στο τέλος του 2015). Μάλιστα συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ περίπου 2,5 εκατ. περισσότερες συνταγές και δόθηκαν τουλάχιστον 8 εκατ. περισσότερα κουτιά, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014 (33.653.084 συνταγές ασφαλισμένων εκτελέστηκαν το α’ εξάμηνο 2015 σε σχέση με 31.314.251 συνταγές του α’ εξαμήνου του 2014).

Ο κ. Πανταζής αναφερόμενος στο πρόγραμμα συλλογής φαρμάκων του ΙΦΕΤ, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται κανονικά. «Η αποθήκη στη Μαγούλα έχει γεμίσει καθώς έχει λήξει ο διαγωνισμός για την καταστροφή των φαρμάκων που συλλέγονται», ανέφερε. Όπως είπε, το κόστος καταστροφής των φαρμάκων ανέρχεται σε 200.000 ευρώ τον χρόνο και αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο της καταστροφής. «Υπάρχει μία καθυστέρηση, καθώς ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος», σημείωσε ο κ. Πανταζής και εκτίμησε ότι ο νέος διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» το φθινόπωρο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η συλλογή φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και τα φάρμακα προς το παρόν παραμένουν στις αποθήκες των συνεταιρισμών φαρμακοποιών και στις φαρμακαποθήκες.

Παράλληλα, ο Δ.Σ. του ΙΦΕΤ, ανακοίνωσε ότι στα σχέδια του Ινστιτούτου είναι και η έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης των φαρμάκων. «Με τον τρόπο αυτό όχι μόνον δεν θα ξοδεύουμε αλλά θα έχουμε και σημαντικά έσοδα. Η ανακύκλωση αφορά τις συσκευασίες των φαρμάκων, αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό που θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ σε Μαγούλα και Κόρινθο», τόνισε ο κ. Πανταζής. Εκτός από τα έσοδα, πρόσθεσε, θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην Κόρινθο.

Σοβαροί κίνδυνοι από την απόθεση φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα
Το σύστημα συλλογής «ενεργοποιήθηκε» τον Ιανουάριο του 2012 με Υγειονομική Διάταξη του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου

Το σύστημα συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως, «ενεργοποιήθηκε» τον Ιανουάριο του 2012 με Υγειονομική Διάταξη του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Στη σχετική απόφαση επισημαίνονταν οι κίνδυνοι από τη διάθεση των οικιακών σκευασμάτων και των υπολειμμάτων φαρμάκων μαζί με τα οικιακά απορρίμματα αλλά και η πολυφαρμακία που διακρίνει τη χώρα μας.

Ειδικότερα, η απόφαση ανέφερε ότι «τα οικιακής χρήσεως ληγμένα φάρμακα, τα μη χρησιμοποιημένα, καθώς και τα εν μέρει χρησιμοποιημένα κατά κανόνα καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας».

Πρόσθετε δε ότι «σε συνδυασμό με την πολυφαρμακία που διακρίνει τη χώρα μας, καθιστά το πρόβλημα της διάθεσης των οικιακών φαρμάκων ιδιαίτερα οξύ», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία και ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού».

Με ειδικές προδιαγραφές
Περιέκτες ειδικών προδιαγραφών έχουν τοποθετηθεί σε φαρμακεία. Οι περιέκτες διατίθενται δωρεάν στους φαρμακοποιούς από το ΙΦΕΤ και διανέμονται μέσα από το δίκτυο των συνεταιρισμών φαρμακοποιών και τα υπόλοιπα δίκτυα ιδιωτικής φαρμακεμπορίας.

Η περισυλλογή και μεταφορά του περιεχομένου των πληρωμένων περιεκτών γίνεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου διανομής της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και λοιπών δικτύων ιδιωτικής φαρμακεμπορίας αρχικά στις αποθήκες τους έως την τελική τους μεταφορά στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα.

Από εκεί με ευθύνη του ΙΦΕΤ υπό την εποπτεία του ΕΟΦ καταστρέφονται ορθολογικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων