2χρονος Δότης Οργάνων χαρίζει ζωή σε 4 παιδιά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

2χρονος Δότης Οργάνων χαρίζει ζωή σε 4 παιδιά




Μόλις 2 ετών ήταν ο μικρός Γιάννης, ο οποίος δυστυχώς κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο ατύχημα μια ημέρα μετά τα δεύτερα γενέθλια του.
Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Α Παίδων «Αγία Σοφία», την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017. Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά το πένθος τους, να προτείνουν και να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη Δωρεά Οργάνων του άτυχου μικρού.
Άμεσα ενημερώθηκε ο Ε.Ο.Μ., ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 45 ώρες.
Λόγω της μικρής ηλικίας του δότη, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από τη Γερμανία για την αφαίρεση των πνευμόνων, από την Ρώμη για την καρδιά και το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. Λαϊκό.
Τις επόμενες ώρες η ανυπέρβλητη προσφορά του μικρού δότη χάριζε ζωή σε 4 παιδιά. Ένα 9χρονο κορίτσι  από τη Θεσσαλονίκη και ένα κορίτσι 13ετών από την Αθήνα, τα οποία υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση εδώ και δύο χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς. Η καρδιά του δότη από χθες χτυπά ξανά σε ένα κοριτσάκι 2ετών και  το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ένα αγοράκι 8ετών, στη Ρώμη.
Το παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης, που πραγματοποίησε την αφαίρεση και την μεταμόσχευση των οργάνων, βρίσκεται σε συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος ή καρδιάς περίπου 15 παιδιά από τη χώρα μας.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει επίσης, να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία του Διευθυντή, των Ιατρών και της Τοπικής Συντονίστριας της ΜΕΘ. Επίσης, το ΕΚΑΒ Αθηνών ανέλαβε την μεταφορά όλων αυτών των χειρουργικών ομάδων, αλλά και των μοσχευμάτων.
 Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κος Καλαμπαλίκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σκοπός της δουλειάς μας δεν πρέπει να είναι μόνο η σωτηρία μικρών παιδιών. Εξίσου σημαντική, και κυριολεκτώ, είναι η Δωρεά Οργάνων. Μπορεί ένας ασθενής να μην τα κατάφερε, τα όργανα του όμως θα σώσουν πολλούς συνομηλίκους του. Η υπέρβαση των γονέων παρά τον πόνο τους, που έδωσαν τη συναίνεση τους, δημιουργεί την ηθική υποχρέωση σε όλους μας, να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ανυπέρβλητης προσφοράς. Αναμένουμε και εμείς με αγωνία την έκβαση των τεσσάρων μεταμοσχεύσεων, σα να ήταν παιδιά της Μονάδας μας.»

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα
Hellenic Transplant Organization 

An. Tsoha 5, 11521 Athens - Greece

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων