728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

28/2/17

Ξεπερνά το 1,1 δισ. το φέσι του ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις της Υγείας

Τριγμούς στην αγορά της περίθαλψης προκαλούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε "απαγορευτικό” ύψος, παρά τις πληρωμές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες από τη χρηματοδότηση που έλαβε ο Οργανισμός μετά την εκταμίευση της υποδόσης από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ιδιωτικές εταιρείες της Υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατρούς, φαρμακευτικές), ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Αν και υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση εσόδων από την στο ακέραιο απόδοση των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα χρέη δύσκολα θα περιοριστούν. Στελέχη από το χώρο της ιδιωτικής Υγείας αναφέρουν μάλιστα πως σε περίπτωση που το επόμενο πακέτο δόσεων καθυστερήσει πολύ να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, τότε η διοίκηση του Οργανισμού θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2016- οπότε και εκταμιεύτηκε μέρος της δόσης από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων- μέχρι το Δεκέμβριο, δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 674 εκατ. ευρώ, από τα οποία στους ιδιώτες πληρώθηκαν 503 εκατ.

Εντούτοις, παρά τη μείωση των ληξιπρόθεσμων, φορείς της αγοράς αναφέρουν πως δεν βελτιώθηκε ο χρόνος που γίνονται οι πληρωμές. Η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους του Οργανισμού ήταν πως προχωρά η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο (για δαπάνες που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016). Παράλληλα οριστικοποιήθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ, προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού (10%) για ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012-2015.

Οι μεγαλύτερες οφειλές παραμένουν στον τομέα του φαρμάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι συγκεντρωτικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές ανέρχονται σε 910 εκατ. ευρώ περίπου (τα στοιχεία αφορούν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016). Από αυτά, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στις εταιρείες 585 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, κατά την πρόσφατη παρουσίαση των πεπραγμένων του Οργανισμού στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε λόγο για βελτίωση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους, με αύξηση της τάξεως του 60% των χρηματοροών, αναφέροντας ως παράδειγμα πως οι πληρωμές των φαρμακείων απαιτούν σήμερα 70 ημέρες, αντί των 100 και πλέον ημερών που απαιτούνταν στο παρελθόν. Παράλληλα, σύμφωνα με το φετινό προγραμματισμό, ο Οργανισμός θα πρέπει να λάβει από τα ταμεία για εισφορές περίθαλψης συνολικά 4,440 δισ. ευρώ, δηλαδή 315 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2016, όταν συνολικά είχε καταφέρει να πάρει 4,125 δισ.

Τα "μαθηματικά” δεν βγαίνουν για τη διοίκηση του Οργανισμού που ναι μεν έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή της να ομαλοποιήσει τις πληρωμές προς τους παρόχους της περίθαλψης, δυσκολεύεται όμως να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα. Εξάλλου, το 2017 η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι κατά 200 εκατ. ευρώ μικρότερη, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Ξεπερνά το 1,1 δισ. το φέσι του ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις της Υγείας Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.