Χρηστή διοίκηση, δημοσιονομική εξυγίανση και ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την παρουσίαση σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, από τη διοίκηση του Οργανισμού και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, παρουσίασε τα βήματα για την ομαλοποίηση και τον εξορθολογισμό του προγράμματος πληρωμής, με συνέπεια σήμερα ο ΕΟΠΠΥ να μην παράγει "ούτε ένα ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη" και ταυτόχρονα να πληρώνει με σημαντική πρόοδο ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών.
Είναι ενδεικτικό, ότι το 2016 καταβλήθηκαν για τα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2015, που καλύφθηκαν μόλις τα 150 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στους ιδιώτες παρόχους, με αύξηση της τάξεως του 60% των χρηματοροών, σε όλο το κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς, ενώ οι πληρωμές των φαρμακείων απαιτούν σήμερα 70 ημέρες, αντί των 100 και πλέον ημερών που απαιτούνταν στο παρελθόν.
"Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, αυτή τη στιγμή, από 1.367.000.000, πήγαν στα 711 εκατ. Δηλαδή, από 1 δισ. έχουν φτάσει, σχεδόν, στο μισό. Είμαστε, δηλαδή, μείον 48% και είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού και μόνο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης", είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
"Το πολιτικό σχέδιο της προηγούμενης περιόδου ήταν η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και η παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Δηλαδή, συνεχώς μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους και της επιβάρυνσης στους πολίτες", είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως αυτό που υλοποιείται σήμερα στον ΕΟΠΥΥ -πέρα από τη χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική εξυγίανση, πέρα από την ενσωμάτωση νέων εργαλείων αποτελεσματικότερου ελέγχου των δαπανών- συνιστά μια εξαιρετική δουλειά και δείχνει πλέον σεβασμό.
"Το κρίσιμο είναι, ότι φέτος ο ΕΟΠΥΥ απέδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά, στρατιωτικά νοσοκομεία, 533 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα απέδιδε μάξιμουμ 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο", είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει σχέδιο που θα συμβάλλει στην "ηθικοποίηση" του συστήματος, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η υγεία "υπήρξε πεδίο προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς και συναλλαγής με συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν τους αρρώστους".
"Φτιάξατε μέσα σε ένα βράδυ έναν Οργανισμό στον οποίο κληροδοτήσατε ένα χρέος 9 δισ. ευρώ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης απευθυνόμενος στη ΝΔ και πρόσθεσε ότι "το μεγάλο γλέντι της φαρμακευτικής δαπάνης την προηγούμενη δεκαετία, στήθηκε μέσα από την μετακίνηση πόρων από τις συντάξεις προς την περίθαλψη, για να εκτιναχθεί η δημόσια δαπάνη που αφορούσε τα ασφαλιστικά ταμεία, για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών στα 6,5 δισ. ευρώ".
"Ποιος κυβερνούσε τότε; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυβερνούσαν. Εννέα δισ. ευρώ χρεώσατε το νεοσύστατο οργανισμό, ως χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί παίρνατε χρήματα από συντάξεις για να αγοράζετε φάρμακα και να εκτινάξετε την δαπάνη στα 6,5 δισ.", επέμεινε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για κολεγιές με τις φαρμακευτικές εταιρείες και υπογράμμισε ότι σήμερα η μεγάλη επιτυχία του ΕΟΠΥΥ είναι ότι δεν δημιουργεί νέα ληξιπρόθεσμα από τον τρόπο με τον οποίο από φέτος κάνει την εκκαθάριση, και "αυτό είναι επανάσταση για τη χώρα".
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενημέρωσε, αναφερόμενος στο claw back, ότι θα εισπραχθεί με συμψηφισμούς τέτοιους ώστε να μην διακινδυνεύεται η λειτουργία επιχειρήσεων. "Θα εισπραχθεί με τέτοιο ρυθμό, κάθε μήνα, τμηματικά, ούτως ώστε να μην οδηγήσουμε σε οικονομική ασφυξία και σε απολύσεις επιχειρήσεις. Αν εσείς θέλετε να το μαζέψουμε όλο αύριο το πρωί, είναι νομικά εφικτό, αλλά θα κλείσουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που εσείς κόπτεσθε", είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κάλεσε επίσης την ΝΔ "να σταματήσει την επίδειξη ευαισθησίας για ζητήματα όπως η ειδική αγωγή, ιδίως απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έβαλε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους".
"Επίδειξη ευαισθησίας σε μια κυβέρνηση που εξασφάλισε τα φάρμακα όλων των καρκινοπαθών και όλων των βαρέων νοσημάτων και σταμάτησε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να απευθύνεται σε κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, επίδειξη τέτοιας ευαισθησίας σε εμάς δεν θα κάνετε", είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι και στην ειδική αγωγή θα υπάρξει η ενιαία ρύθμιση που υπάρχει για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, η δημιουργία συμβάσεων με τους παρόχους και δεν θα πληρώνουν και θα προπληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Όλες οι πραγματικές ανάγκες θα καλυφθούν και θα υπάρξει εξισορρόπηση των αμοιβών, ανέφερε επίσης ο κ. Πολάκης που επισήμανε ότι "παίρνουν 15 ευρώ οι λογοθεραπευτές τη συνεδρία, ενώ οι εργοθεραπευτές παίρνουν 1,23 ευρώ ή οι ψυχοθεραπευτές παίρνουν 2,26 ευρώ".
Στο ζήτημα που είχε ανακύψει με την αναγραφή του προσδόκιμου για την έγκριση θεραπείας καρκινοπαθούς, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Π. Γεωργακόπουλος και εξήγησε ότι πρόκειται για τα κριτήρια του πρωτοκόλλου, βάσει το οποίου το φάρμακο πήρε έγκριση για να κυκλοφορήσει. "Μπορούμε λοιπόν να αγνοήσουμε την εκτίμηση του γιατρού για το προσδόκιμο επιβίωσης που γίνεται σε όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία που κάνουν χημειοθεραπεία; Δεν ήταν μόνο στο συγκεκριμένο. Ίσα- ίσα που στο συγκεκριμένο επιβαλλόταν να δείξουν περισσότερη προσοχή οι γιατροί και να λένε ποιο είναι προσδόκιμο επιβίωσης, διότι πρόκειται για ένα ραδιενεργό φάρμακο άκρως τοξικό", εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλοντας ότι "το θέμα δημοσιοποιήθηκε για άλλους λόγους με χυδαίο τρόπο και με τρόπο που κλονίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών προς την ιατρική κοινότητα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ