Νέο ισχυρό αναλγητικό από το δηλητήριο ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέο ισχυρό αναλγητικό από το δηλητήριο ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού

Το δηλητήριο από ένα μικρό σαλιγκάρι της θάλασσας μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως αναλγητικό για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, αποτελώντας μια εναλλακτική λύση για τα οπιοειδή αναλγητικά, που δημιουργούν επικίνδυνο εθισμό.
Το δηλητήριο του, κωνικού σχήματος, θαλάσσιου σαλιγκαριού Conus regius της Καραϊβικής παραλύει ή σκοτώνει τα θύματά του. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι μια ουσία (Rg1A) που υπάρχει στο δηλητήριο, ανακουφίζει από τον πόνο και μάλιστα έχει μακροχρόνια δράση, καθώς.
Όπως έδειξαν πειράματα σε αρουραίους, «δουλεύει» ακόμη και 72 ώρες μετά την εισαγωγή της στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω ουσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά έναντι του μελλοντικού πόνου.
Τα περισσότερα υπάρχοντα αναλγητικά για τον μέτριο έως σοβαρό πόνο είναι οπιοειδή και μπλοκάρουν τον πόνο δρώντας στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου. Η ουσία του σαλιγκαριού ακολουθεί διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό, δρώντας σε διαφορετικά τμήματα του νευρικού συστήματος.
Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Μάικλ Μάκιντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν αισιόδοξοι ότι μελλοντικά θα αναπτυχθούν νέου τύπου φάρμακα, που θα μειώσουν την εξάρτηση από τα οπιοειδή αναλγητικά.
ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων