Απόφαση – ανάσα για ασφαλισμένους με αναπηρία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απόφαση – ανάσα για ασφαλισμένους με αναπηρία

Απόφαση ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους με αναπηρία εξέδωσε το  Α΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς αναλύοντας τη νομοθεσία αποφάνθηκε ότι η δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που επιλαμβάνονται υποθέσεων ασφαλισμένων δεν μπορούν να μειώσουν το ποσοστό αναπηρίας το οποίο έκριναν ότι έχουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού.
Η απόφαση αυτή λύνει έναν γρίφο για πολλούς ασφαλισμένους με αναπηρία οι οποίοι προσέφευγαν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ελπίζοντας να αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας και άρα να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη, όμως έβλεπαν πως αυτά τελικά μειώνονταν, χωρίς μάλιστα να έχει υποβάλλει αντίθετη προσφυγή ο οργανισμός. Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό της υπ΄  αριθμ. 29/2017 απόφαση του ότι η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση" της υποψηφίας συνταξιούχου:
"...όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή κρίνει επί προσφυγής ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. κατά γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία (προσφυγή)  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση αυτού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω  Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου".
Μάλιστα αναφέρουν πως η μοναδική περίπτωση μείωσης του ποσοστού  είναι να προσφύγει ο ασφαλιστικός οργανισμός κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ζητώντας να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας και η προσφυγή να γίνει δεκτή.
Του Παναγιώτη Στάθη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων