Η ΕΡΤ και η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η ΕΡΤ και η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Τρίτη 21 Μαρτίου 2017



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα «γεμίσουν ποίηση» με συνεντεύξεις, απαγγελίες ποιημάτων, αφιερώματα και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Ειδικότερα, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα θα φιλοξενηθεί ο ποιητής και δοκιμιογράφος Χάρης Βλαβιανός ενώ στην εκπομπή «Στάση ΕΡΤ» με τον Ανδρέα Ροδίτη και τη Σόνια Φίλη, καλεσμένος στο στούντιο θα είναι ο ποιητής και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει από το Αρχείο της ΕΡΤ τα εξής ντοκιμαντέρ:

14:15 Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ: «Θεσσαλονίκη -  Μανόλης Αναγνωστάκης»
14:40 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: «Οδυσσέας Ελύτης»
21:00 «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ»


Το πρόγραμμα του Ραδιοφώνου διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08:00-09:00 Στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» (Ανδρέας Παπασταματίου - Στεφανία Χαρίτου) θα φιλοξενηθεί η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
09:00-10:00 Η Ευαγγελία Μπαλτατζή συνομιλεί με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Αλεξάνδρα - Ευτυχία Λουκίδου.
11:00-12:00 Στην εκπομπή «Ισορροπίες ανισορροπίες» (Μαρία Γεωργίου-Γιώργος Πίκουλας) θα φιλοξενηθεί ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.
12:00-13:00 Η Έλενα Μαράκα θα έχει καλεσμένους στο στούντιο τους ποιητές Κώστα Παπαγεωργίου, Δημήτρη Αγγελή και Λένα Καλλέργη. 
16:00-17:00 Στην εκπομπή «Κοσμοδρόμιο» η Σίσσυ Αρβανιτίδου και ο Δημήτρης Κοντογιάννης θα υποδεχθούν τον Χιλιανό ποιητή  Jaime Svart, που ζει στην Ελλάδα.
17:00-18:00 Με μια σημαντική αποκλειστικότητα εορτάζει την Ημέρα Ποίησης η εκπομπή «Μπλε σαν πορτοκάλι» (Γιώργος Γιανναράκος, Μαίρη Βενέζη).
Συγκεκριμένα, θ’ ακουστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Παραλλαγές σε μιαν αχτίδα». Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Μακεδόνας, Αρετή Κετιμέ, Έλενα Σαλένκοβα και η χορωδία Εν Φωκάς.
Την Ορχήστρα Viale Arti διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, στην εκπομπή θα μιλήσουν, εκτός από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου κατέχει την έδρα «Γιώργος Σεφέρης» και ο  Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής στα τμήματα Κλασικών Σπουδών και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ερευνητικός εταίρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
18:00-19:00 Η εκπομπή «Υπεράνω πάσης υποψίας» (Εύη Ξυνού) θα φιλοξενήσει τον ποιητή Αλέξιο Μάινα.
22:00-23:00 Στη Βασιλεία Ζερβού μιλάει ο ποιητής και δημοσιογράφος Τάσος Καπερνάρος.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-09:00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης φιλοξενεί τον ποιητή και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργο Χουλιάρα.
11:00-12:00  Στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Παντζόγλου οι «Φωνές των ποιητών» μεταδίδεται αφιέρωμα στις φωνές των ανθρώπων που μας συγκίνησαν με τα ποιήματά τους.
12:00-13:00 Στην εκπομπή «Της μέρας τα γυρίσματα» η Λίτσα Τότσκα  φιλοξενεί τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά.
14:00-15:00 Καλεσμένη στην εκπομπή της Βάνας Δαφέρμου η ποιήτρια Λένα Παππά.
15:00-16:00 «Ποίηση στην εκποίηση» στην εκπομπή του Πέτρου Δουρδουμπάκη.
16:00-17:00 Η Γιάννα Τριανταφύλλη έχει καλεσμένο τον ποιητή και δημοσιογράφο Σπύρο Κατσίμη.
17:00-18:00 «Όταν το ροκ συνάντησε την ποίηση» στις «Ροκ συναναστροφές» με τον Πάνο Χρυσοστόμου. Από τον Τζιμ Μόρισον μέχρι τον Θάνο Ανεστόπουλο και από τους Pink Floyd μέχρι το Νικόλα Άσιμο.
18:00-19:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Νίκος Αϊβαλής έχουν καλεσμένο τον Βύρωνα Κριτζά, συγγραφέα του βιβλίου «Bob Dylan 100 τραγούδια», με αφορμή την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον Bob Dylan.
19:00-20:00 «Η κατάλληλη ώρα». Ογδόντα ένα χρόνια από τότε που ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο» και 59 από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης τον μελοποίησε. Ο Φώτης Απέργης αφηγείται στην εκπομπή του την ιστορία του έργου που υπήρξε εμβληματικό για την ποίηση αλλά και για το ελληνικό τραγούδι.
20:00-21:00 Στην εκπομπή της Έλενας Διάκου, 2 Νόμπελ.  Γιώργος Σεφέρης- Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και πεζά κείμενα των ποιητών.
22:00-23:00 «Διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου» με μελοποιημένη    ποίηση και τον Νίκο Αϊβαλή να διαβάζει ποιήματα.
23:00-24:00 «Στις αγορές του Δεύτερου - Στις αγορές του κόσμου». Federico-Garcia Lorca. Από τα ποιήματά του βγαίνει το βαθύ τραγούδι της Ισπανίας, άλλα και οι ελληνικοί μύθοι  που έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στο συμβολικό κόσμο του μεγάλου ποιητή. Θα συζητήσουν ο Άγγελος Σταθόπουλος με το συνθέτη Λουκά Θάνο για τη σχέση του ποιητή με το έργο του Αισχύλου («Ματωμένος γάμος» - «Επτά επί Θήβας»).


ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08:00-10:00 Ο Γιώργος Φλωράκης στο Α΄ μέρος «Όλων των πρωινών του Τρίτου» μεταδίδει ανάμεσα σε ανθισμένο μουσικό τοπίο (Πρώτη μέρα της Άνοιξης) σημαντικούς Έλληνες ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους. 
10:00-12:00 στην εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» ο Διονύσης Μαλλούχος θα φιλοξενήσει τη συγγραφέα, μεταφράστρια και κριτικό βιβλίου Κατερίνα Σχινά και τον ποιητή και δοκιμιογράφο Χάρη Βλαβιανό.
14:00-15:00 Ο Δημήτρης Τρίκας συνομιλεί στο στούντιο με τις ποιήτριες Ειρήνη Μαργαρίτη και Μαρία Φίλη.
16:00-16:30 Στο πλαίσιο των ζωντανών συναυλιών «Τρίτη και τρεις στο Τρίτο», στο στούντιο Ε΄ και στον απόηχο του ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου με έργα Νίκου Σκαλκώτα η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη διαβάζει έργα σημαντικών Ελλήνων ποιητών και το δικό της «Οι Έξι Μέρες».
16:30-18:00 Η Πέμη Ζούνη «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο» στην εκπομπή της Όλγας Παππά, μεταξύ άλλων, διαβάζει ποίηση που έχει αγαπήσει.
Στις 19:30 το Τρίτο Πρόγραμμα θα συνδεθεί απευθείας με την Παλαιά Βουλή και θα μεταδώσει την εκδήλωση «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα», εκδήλωση με την οποία συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων, η ΕΡΤ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
23:00-24:00 Ο Πανταζής Τσάρας στην εκπομπή «Οι κλασικοί της τζαζ στο Τρίτο» θα φιλοξενήσει την ποιήτρια Μαρία Λαϊνά.

KOSMOS
Οι παραγωγοί των εκπομπών στο ραδιόφωνο KOSMOS θα παρουσιάζουν όλη την ημέρα μελοποιημένη ποίηση από όλο τον κόσμο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα, το KOSMOS και Τη Φωνή της Ελλάδας θα μεταδίδονται απαγγελίες ποιημάτων από την «Ανθολογία της Ελληνικής ποίησης – 20ός αιώνας, τόμος Δ΄ 1970-2000»

                                     
EΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, η ΕΡΤ, η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνδιοργανώνουν στην Παλαιά Βουλή, στις 19:30, μια μεγάλη εκδήλωση που βασίζεται στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή: «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα».

Στην εκδήλωση, θ’ απευθύνουν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ενώ το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima θα ερμηνεύσει έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου.

Την ανθολογία, που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει 160 ποιητές, παρουσιάζει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας.

Ανθολογούμενα ποιήματά τους διαβάζουν ποιήτριες και ποιητές απ’ όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης.

Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το Τρίτο Πρόγραμμα

Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία - αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι η Βουλή των Ελλήνων, ο ΟΣΔΕΛ, τα Ιδρύματα  Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων