ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ο Β΄ Από 22 Απριλίου, στην Αθηναϊκή Σκηνή | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ο Β΄ Από 22 Απριλίου, στην Αθηναϊκή Σκηνή



Δεκαεπτά χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ελλάδα, ο Εδουάρδος ο Β΄ του Κρίστοφερ Μάρλοου ανεβαίνει την Άνοιξη στην Αθηναϊκή Σκηνή, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.
Το έργο, που έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο καλοφτιαγμένο της ελισαβετιανής και ιακωβιανής δραματουργίας» έρχεται  να απεικονίσει με τον καταιγιστικό ρυθμό του και τις δραματικές ανατροπές του τις καταστροφικές συνέπειες της αλόγιστης άσκησης της εξουσίας και του τυφλού ερωτικού πάθους.
Ο Εδουάρδος ο Β΄ επαναφέρει από την εξορία τον αγαπημένο του Γκάβεστον, την ημέρα που ανεβαίνει στον θρόνο – την ίδια μέρα που κηδεύεται ο πατέρας του. Αμέσως τού χαρίζει πλούτη, δύναμη και πολιτικά αξιώματα, γεγονός που τον φέρνει σε αντίθεση με τους ευγενείς και τον κλήρο, αλλά και με την σύζυγό του, Βασίλισσα Ισαβέλλα που παραγκωνισμένη, κάνει τα πάντα για να ξανακερδίσει την εύνοιά του.
Την ώρα που η χώρα κατατρύχεται από εσωτερικά προβλήματα, την ώρα που απειλείται από εξωτερικούς εχθρούς, η προκλητική συμπεριφορά του Εδουάρδου του Β΄ προκαλεί την συστράτευση όσων έχουν αντίθετα συμφέροντα.
Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1593 και υπήρξε εξαιρετικά τολμηρό για την εποχή του καθώς δείχνει ξεκάθαρα την σύγκρουση μεταξύ ευγενών και βασιλιά, που σταδιακά οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιες συγκρούσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα και για τις δυό μαχόμενες πλευρές – ένα έργο βαθιά πολιτικό. Μέσα από την απεικόνιση της φρίκης και τις σκληρές σκηνές, ο Μάρλοου σπάει την στιλπνή και λαμπερή επιφάνεια ενός καταρρέοντος στην πραγματικότητα πολιτισμού και καταδεικνύει πως η στυγνή και ανελέητη πάλη για την εξουσία, όχι μόνο δεν έχει καμία μεγαλοπρέπεια, αλλά μπορεί να ισοπεδώσει έναν λαό, ένα έθνος.


Πρωταγωνιστούν:
Μιχάλης Καλαμπόκης – Εδουάρδος ο Β’
Περικλής Μοσχολιδάκης – Μόρτιμερ
Ιωάννα Αγγελίδη – Βασίλισσα Ισαβέλλα
Γιώργος Κροντήρης – Αρχιεπίσκοπος Κάντερμπερυ
Δημήτρης Παπανικολάου – Κόμης Λάνκαστερ
Διονύσης Μπουλάς – Κόμης Κεντ
Φώτης Τσοτουλίδης – Γκάβεστον
Στέφανος Οικονόμου – Σπένσερ
Κλεάνθης Βαρσαμούλης – Μπάλντοκ
Αντώνης Καραθανασόπουλος – Πρίγκιπας Εδουάρδος ο Γ’
Δημήτρης Παπαδάτος – Λάιτμπορν
Αριστοτέλης Αναστασίου –Ηγούμενος
Αριστοτέλης Αναστασίου, Ανδρέας Ιωάννου και Θάνος Σκόπας – Φρουροί, Αγγελιοφόροι, Ευγενείς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΟΡΑΗΣ ΔΑΜΑΤΗΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων