728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

29/3/17

"Καταιγίδα" εγκυκλίων φέρνει ασφαλιστικές εισφορές έως 46%

Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017
Χαράτσι έως 46% προβλέπουν από 1/1/2017 τρεις εφαρμοστικές εγκύκλιοι τις οποίες εξέδωσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για τις αποδοχές των μισθωτών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, των εργαζομένων στα  ΜΜΕ αλλά και των εργαζομένων με μπλοκάκι.
Και αυτό την ίδια ώρα που ήδη ετοιμάζεται η αποστολή των διορθωμένων ειδοποιητηρίων για τις εισφορές των επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών για το μήνα Φεβρουαρίου,  οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως 13 Απριλίου.
Όσοι υπόχρεοι αθετήσουν έστω τις πληρωμές τους προς τον ΕΦΚΑ, θα βρεθούν σταδιακά αντιμέτωποι με το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο είναι πλέον "εξοπλισμένο" με ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, το τοπίο των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο διαμορφώνεται , με βάση τις χθεσινές εγκυκλίους έχει ως εξής :

· Για τα μπλοκάκια, οι εισφορές (γα κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, επικουρικό, πρόνοια) φτάνουν έως το επίπεδο του 38,1% επί των αποδοχών τους. Στη σχετική εγκύκλιο, μάλιστα, αναφέρεται για πρώτη φορά η ακριβής διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί από τους εργαζομένους και τους εργοδότες προκειμένου η μεταξύ τους σύμβαση να καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης ασφάλισης την οποία έχει διαμορφώσει ο ΕΦΚΑ.
· Για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ οι εισφορές φτάνουν μέχρι το 40,6%. Μάλιστα, οι εισφορές τους θα βαίνουν αυξανόμενες κάθε χρόνο μέχρι την 1/1/2020 φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το επίπεδο του 45%.
· Για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι εισφορές φτάνουν μέχρι και των 46%. Μένει να εκδοθεί η εγκύκλιος για τους γιατρούς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Την ίδια ώρα, που ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει το νέο καθεστώς των εισφορών για τη μία μετά την άλλη κατηγορία ασφαλισμένων, το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών είναι έτοιμο να εφαρμόσει το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των εργοδοτών και των αυτασφαλισμένων προς τα ταμεία.
Οι βασικοί άξονες της δράσης του για φέτος περιγράφονται ως εξής:
1) Ολοκλήρωση μαζικών εντάξεων μη ρυθμισμένων οφειλών από τους τ. ΦΚΑ (ΕΦΚΑ) στο Κ.Ε.Α.Ο. εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Υπενθυμίζεται πως από 30/12/2016 έχουν περάσει όλες οι οφειλές προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) στο ΚΕΑΟ ανεξαρτήτως ύψους και παλαιότητας. Με άλλα λόγια, στα "μητρώα" του ΚΕΑΟ έχουν "εγγραφεί" και οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι το σύνολο των οφειλετών που θα "εγγραφούν" στο ΚΕΑΟ θα φτάσει τα 1,6 εκατομμύρια.
2) Ο χαρακτηρισμός  οφειλών ύψους 2 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτων είσπραξης με εφαρμογή του άρθρου 108 του Ν.4387/2016. Συνολικά έχουν καταχωρηθεί χρέη 17,5 δισ. ευρώ (άνω των 5.000 ευρώ κατά οφειλέτη), ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ είναι τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ κατά οφειλέτη.
3) Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος Ανάλυσης Επικινδυνότητας (Risk Analysis) έως 30/6/2017
4) Αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων στους οφειλέτες που θα ενταχθούν μαζικά βάσει της Υπουργικής Απόφασης  (σ.σ. της 28/12/2016) εντός 3 μηνών από την ένταξη
5) Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών (σ.σ. δηλαδή μετά από 2 ½ μήνες περίπου) μετά από απώλεια ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών. 
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: "Καταιγίδα" εγκυκλίων φέρνει ασφαλιστικές εισφορές έως 46% Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.