Φόβοι για νέα μεγάλη "τρύπα" στις δαπάνες του φαρμάκου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φόβοι για νέα μεγάλη "τρύπα" στις δαπάνες του φαρμάκου

Για νέα μεγάλη υπέρβαση στις δαπάνες του φαρμάκου και μάλιστα με το... καλημέρα της χρονιάς κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν φορείς του κλάδου, η "τρύπα” σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 50 εκατ. ευρώ τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, γεγονός που σημαίνει νέο εκτροχιασμό στο συγκεκριμένο κονδύλι.
Όπως συμπληρώνουν ακόμη, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι φαρμακευτικές με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, δεν πήραν απάντηση για το που κυμάνθηκε η κατανάλωση φαρμάκων το δίμηνο, κάτι που ενισχύει τους φόβους πως η υπέρβαση είναι κατά πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη.
Στον ετήσιο προϋπολογισμό για τα φάρμακα (που φέτος ανέρχεται στα 1,94 δισ. ευρώ), εκτός από τα σκευάσματα που διατίθενται στους ασφαλισμένους μέσω των φαρμακείων, έχει επίσης συμπεριληφθεί το κόστος για τα εμβόλια (περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο), αλλά και το κόστος για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών (πάνω 8 εκατ. κάθε μήνα). Αυτό, σε συνδυασμό πως ο αριθμός των συνταγών που γράφουν οι γιατροί γίνεται όλο και υψηλότερος, έχει οδηγήσει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σε συνεχή έκρηξη του φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά, τα στοιχεία που φθάνουν στις εταιρείες του κλάδου δείχνουν ότι κατά μέσο όρο γράφονται 6,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα προς τους ασφαλισμένους (φέτος θα αγγίξουν τα 72 εκατ.), τη στιγμή που το 2009 ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 4,5 εκατ.
Πέρσι, με ανώτατο όριο φαρμακευτικής δαπάνης επίσης στα 1,945 δισ. ευρώ, το clawback για τις φαρμακευτικές, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ και στις πραγματικές δαπάνες του φαρμάκου, έφτασε τα 451 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που θα παρακρατηθούν από τις εταιρείες προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα”. Στελέχη του κλάδου μιλούν για ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα μέσα στο 2017, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως επιμένει στη λογική των οριζόντιων μέτρων και στις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, χωρίς να προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο τον έλεγχο της ζήτησης.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να φέρει νέα μέτρα στη φαρμακευτική δαπάνη για να μειώσει το κόστος, με αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σύμφωνα με φορείς του χώρου. Μεταξύ των παρεμβάσεων που συζητούνται είναι να υπάρχουν έξι χώρες (Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και Ισπανία) με φορείς για την αξιολόγηση της τεχνολογίας στην υγεία (ΗΤΑ – Health Technology Assessment) και εφόσον εκεί αποφασιστεί να αποζημιώνεται μια καινούργια θεραπεία, τότε μόνο να έρχεται και στη χώρα μας. Παράλληλα ετοιμάζεται η επιβολή επιπλέον 25% έκτπωησης (rebate) ως τέλος εισόδου στη θετική λίστα (η λίστα με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται), πέραν των ήδη υφιστάμενων επιστροφών και εκπτώσεων που κάνουν οι φαρμακευτικές, και τέλος να θεσπιστούν τέσσερις κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία (δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, ογκολογικά και βιολογικοί παράγοντες).
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων