Το ελιξίριο της... αιώνιας νεότητας έρχεται και θα είναι χάπι! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το ελιξίριο της... αιώνιας νεότητας έρχεται και θα είναι χάπι!

Αν υπάρχει το ελιξίριο της αιώνιας (;) νεότητας τότε είναι μάλλον αυτό και έρχεται με τη μορφή χαπιού: Οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά στη δημιουργία ενός χαπιού, που θα «φρενάρει» τη γήρανση και θα ξανανιώνει τον ανθρώπινο οργανισμό!
Δυο επιστημονικές ομάδες σε Ολλανδία και Αυστραλία έχουν ήδη διεξάγει έρευνες σε πειραματόζωα και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Επιστήμονες στην Ολλανδία ανακάλυψαν ένα φάρμακο που αναστρέφει εν μέρει τη γήρανση και το δοκίμασαν σε ποντίκια που ξανάνιωσαν. Η εν λόγω ουσία καθαρίζει επιλεκτικά το σώμα από τα γηράσκοντα κύτταρα που έχουν βλάβες στο DNA τους. Τα κύτταρα αυτά, που συσσωρεύονται όσο περνούν τα χρόνια, εκκρίνουν χημικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και εμπλέκονται σε ασθένειες της γήρανσης, όπως τα αρθριτικά, ο καταρράκτης των ματιών, ο διαβήτης και η αρτηριοσκλήρυνση.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τον δρα Πέτερ ντε Κάιζερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell", σχεδιάζουν να αρχίσουν δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC και το "Science", κάτι που όμως θα πάρει αρκετό χρόνο, αφού θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές ακόμη έρευνες σε πειραματόζωα.
Οι επιστήμονες χορηγούσαν την ουσία (το μόριο ενός πεπτιδίου) σε γερασμένα ποντίκια με ηλικία αντίστοιχη ενός ανθρώπου 90 ετών, τρεις φορές την εβδομάδα επί δέκα μήνες. Τα τρωκτικά απέκτησαν ανανεωμένο και πιο λαμπερό τρίχωμα, καθώς και πιο νεανική εμφάνιση, μπορούσαν να τρέξουν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ τα όργανά τους, όπως το ήπαρ, λειτουργούσαν καλύτερα. Δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειες.
«Σίγουρα πρόκειται για μια εξέλιξη ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έδειξε ότι είναι δυνατό να ξεφορτωθούμε τα γηράσκοντα κύτταρα, χωρίς οποιεσδήποτε παρενέργειες», δήλωσε ο Καναδός βιολόγος Φράνσις Ρόντιερ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

«Τούρμπο» επιδιόρθωση του DNA των κυττάρων

Μια άλλη αυστραλιανή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Σινκλέρ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο "Science", ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε κάποιο αντιγηραντικό φάρμακο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τρόπο να επεμβαίνουν στη μοριακή διαδικασία που επιτρέπει στα κύτταρα να επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μεταβολίτης NAD+ που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος, παίζει ρόλο-κλειδί στην επιδιόρθωση του DNA. Οι ερευνητές ανάπτυξαν μια ουσία (NMN) που ενισχύει κατά πολύ τη φυσική δράση του NAD+ και έτσι βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα των κυττάρων να αναστρέφουν τη ζημιά που τους έχει προκαλέσει η γήρανση ή η έκθεση στην ακτινοβολία (κοσμική, ηλιακή κ.ά.).
Τα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι πιθανώς θα είναι δυνατή μια θεραπεία που θα επιδιορθώνει τις γενετικές βλάβες λόγω γήρανσης ή ακτινοβολίας. Ήδη, η NASA έχει δείξει ενδιαφέρον, ώστε να βοηθήσει τους αστροναύτες της που θα στείλει στον Άρη.
«Τα κύτταρα των γερασμένων ποντικιών ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα κύτταρα των νεαρών ποντικιών μετά από μόλις μια εβδομάδα θεραπείας. Είναι το κοντινότερο σημείο που έχουμε ποτέ φθάσει σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντιγηραντικό φάρμακο, το οποίο πιθανώς απέχει μόνο τρία έως πέντε χρόνια από το να βγει στην αγορά, εφόσον οι κλινικές δοκιμές πάνε καλά», δήλωσε ο Σινκλέρ.
Ήδη, οι ερευνητές συνεργάζονται με την εταιρεία MetroBiotech για να μετατρέψουν την ουσία ΝΜΝ σε φάρμακο, κατά προτίμηση με μορφή χαπιού. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν φέτος στο νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστώνης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων