Με μια πολυσέλιδη, έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου στην οποία περιλαμβάνει καταγγελίες για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης της και στοχοποίησής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου με αφορμή σοβαρές εξελίξεις στην έρευνα για μίζες από την εταιρία Νοβάρτις, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου, ζητεί την άμεση αντικατάστασή της από τη θέση. 
Η κα Ράικου, η οποία ήταν η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στη χώρα, επέλεξε χρονικά να υποβάλλει παραίτηση (από τη θέση της όχι από το εισαγγελικό σώμα) λίγες μέρες, πριν κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας της για 3η φορά. Συμπίπτει χρονικά δε (και αιτιολογικά όπως καταγγέλλει) με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο, στο οποίο , όπως η ίδια αναφέρει, περιγράφεται αναφορά ανακρίτριας κατά της διαφθοράς που εστάλη στον εισαγγελέα επόπτη δικαστηρίων κ. Δασκαλόπουλο και σε αυτή περιγράφονται "παραλείψεις και καθυστερήσεις" στην υπόθεση Λιακουνάκου- Παπαντωνίου καθώς "υπήρξαν στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που - εκ παραδρομής- είχαν ξεχαστεί και δεν είχαν σταλεί στην ανακρίτρια". Σύμφωνα με πληροφορίες δε η συγκεκριμένη αναφορά είχε παραμείνει επι μακρόν στα χέρια του κου Δασκαλόπουλου. 
Η επιστολή
Η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που θίγονται από τα νέα στοιχεία τα οποία, όπως λέει, έχουν συγκεντρωθεί από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει "κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας".
Η αιφνίδια παραίτηση της, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό της προκλήθηκε από διαφημιστικό σποτ κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και "ότι υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα" καθώς φέρεται να υποστηρίζει πως "έχει στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας ( Nοvartis ) και όχι μόνο".
Αφήνει αιχμές ότι τα συμφέροντα που βάλλουν εναντίον της δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις, καθώς  όπως αναφέρει ότι η ίδια "δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται" και ως εκ τούτου ζητά την άμεση αντικατάστασή της. Αρνείται δε όπως φέρεται να λέει, "να μετατραπεί σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει,  ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική της εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνας της".
Μίζες 28 εκατομμυρίων
Στο έγγραφό της συνδέει την επίθεση που δέχεται με το γεγονός ότι τελευταίες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων ( κυρίως γιατρών δημοσίων νοσοκομείων) που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία με σημαντικά ποσά και ότι διαπιστώθηκε ότι από τον ίδιο λογαριασμό χρηματικά ποσά εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να δίδονται μίζες με τελικούς αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
Η κυρία Ράικου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά, ότι είναι πιθανή η ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, και σημειώνει πως ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. εύρω.
Απαντά στις καταγγελίες
Απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες της ανακρίτριας για ολιγωρία στις υποθέσεις Λιακουνάκου και Παπαντωνίου αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για την αποκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες είχαν ερευνηθεί.
Κυβ. κύκλοι: Αναμένουμε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς να κατονομάσει εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο
"Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά", σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν: "Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος".

Η Νέα Δημοκρατία

Ως επιβεβαίωση των καταγγελιών της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η οδός Πειραιώς την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.
"Η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς, επεσήμανε, σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
"Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο", σημειώνει, από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη. "Παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο. Κάποιοι βλέπουν τη "μάχη κατά της διαφθοράς" ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη "σκανδαλολογία" μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει. αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα", αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ το Ποτάμι σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο "ποιους ενοχλεί η κ. Ράικου", τόνισε πως η παραίτηση της Εισαγγελέως και οι βαριές καταγγελίες για "σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα. "Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράικου. Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες", σχολίασε η Σεβαστουπόλεως.