Έρευνα της Novartis για το γλαύκωμα δείχνει ότι μόνο το 33 τοις εκατό επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρευνα της Novartis για το γλαύκωμα δείχνει ότι μόνο το 33 τοις εκατό επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους



Εν όψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου), η Novartis επισήμανε τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας που δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που πήραν μέρος (54% των ερωτηθέντων) δεν γνωρίζουν το γλαύκωμα ως νόσο1. Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως προσβάλλοντας περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους2. Το γλαύκωμα σε πρώιμα  στάδια αποτελεί μια σχεδόν ασυμπτωματική3 οφθαλμική νόσο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση2.

Η έρευνα έδειξε ότι 87 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά μόνο 33 τοις εκατό εξ αυτών ανέφεραν ότι εξετάζονται ετησίως.

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Οφθαλμολογίας, η Novartis θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων από κάποιον ειδικό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και πιθανής τύφλωσης», δήλωσε ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν τις συστάσεις από ειδικούς επιστήμονες και συλλόγους ασθενών, και δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ της ενημέρωσης για τη νόσο, του πιθανού αντίκτυπού της και του σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδοχής του τακτικού ελέγχου σε ατομικό επίπεδο».

Το παγκόσμιο φορτίο του γλαυκώματος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο παγκοσμίως να αυξάνεται σε περίπου 76 εκατομμύρια έως το 20202.

Κάποια πρόσθετα βασικά ευρήματα από την έρευνα είναι τα εξής1:
85 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι από τις πέντε αισθήσεις τους, θα φοβόντουσαν περισσότερο να χάσουν την όρασή τους.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες δεν υποβλήθηκαν πρόσφατα σε οφθαλμολογική εξέταση ήταν οι εξής: έλλειψη χρημάτων ή ασφάλισης (21 τοις εκατό), η πεποίθηση ότι «δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μου» (19 τοις εκατό), και η πεποίθηση ότι η ετήσια εξέταση δεν είναι απαραίτητη (17 τοις εκατό).
54 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν το γλαύκωμα – οι ερωτηθέντες ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με τον καταρράκτη.


Σχετικά με την Παγκόσμια Έρευνα Ευαισθητοποίησης του Γλαυκώματος
Η ολοκληρωμένη διαδικτυακή έρευνα, η οποία ήταν μια χορηγία της Novartis, αξιολόγησε την αναγνώριση της νόσου του γλαυκώματος σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Συνολικά 5.000 άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μέρος (1.000 ανά χώρα). Στόχος της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση των γενικών γνώσεων σχετικά με τη νόσο και των προσωπικών συμπεριφορών όσον αφορά την υγεία των ματιών, με σκοπό την ενημέρωση και των ευαισθητοποίηση των πληθυσμών υψηλού κινδύνου. 

Η διαδικτυακή έρευνα διενεργήθηκε τον Μάιο του 2016. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 1,39 τοις εκατό (συν ή πλην 3,1 τοις εκατό για τις μελέτες που αφορούν την εκάστοτε χώρα).

Σχετικά με το γλαύκωμα
Ο συνηθέστερος τύπος γλαυκώματος, που συχνά συσχετίζεται με χρονιότητα αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αισθητά συμπτώματα και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης. Είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης». Με έγκαιρη διάγνωση, είναι δυνατός ο έλεγχος της πάθησης4. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της έρευνας παγκοσμίως ορθώς προσδιόρισαν την υψηλή οφθαλμική πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, τον διαβήτη και την προχωρημένη ηλικία ως παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων