Τα φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien Greece, 1η Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien Greece, 1η Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


 Με αφορμή τη διεξαγωγή για τρίτη φορά στη χώρα μας των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien, που θα πραγματοποιηθούν την 1η Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραχωρήθηκε σήμερα σχετική συνέντευξη τύπου στο Crowne Plaza Athens City Center Hotel.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου, ανέφερε: «Στην Ελλάδα τα Prix Galien πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2013. Έκτοτε διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και μπορώ να πω με περηφάνια ότι έχουν πλέον καταστεί θεσμός στο χώρο της υγείας. Αυτό οφείλεται στην άρτια διοργάνωσή τους, στο κύρος, την υψηλή επιστημονικότητα, την αξιοπιστία και την αισθητική τους. Η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ερευνητές, οι σύλλογοι ασθενών εμπιστεύονται τις υποψηφιότητές τους προς αξιολόγηση στα χέρια των μελών των τριών κριτικών μας επιτροπών. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Και τους ευχαριστούμε θερμά. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με αγώνα και τα Prix Galien εδώ και 47 χρόνια παλεύουν στις 15 πιο αναπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στην διαδικασία της αξιολόγησης και το έχουν πετύχει. Και αυτή η εμπιστοσύνη είναι που καθιστά το θεσμό πρώτο σε αναγνωρισιμότητα και συμμετοχή παγκοσμίως».

«Στην Ελλάδα, τα καινοτόμα προϊόντα έχουν τεράστια ανάγκη από προβολή. Πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει την ανεκτίμητη αξία τους για την υγεία των πολιτών. Η πρόσβαση σε νέες θεραπείες ορισμένες φορές είναι επιβεβλημένη και θεωρώ απαράδεκτο να τις στερούνται συνάνθρωποί μας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι προσβάσιμες. Μέσα από τα Prix Galien δίνεται μια έντονη μάχη, τόσο μέσα από την ανάδειξη της καινοτομίας των φαρμακευτικών προϊόντων που συμμετέχουν στην διαδικασία της αξιολόγησης, όσο και μέσα από την κατηγορία που αφορά στην ανάδειξη του καλύτερου Συλλόγου Ασθενών, ώστε να εξάρουμε τα πλεονεκτήματά τους και τον καταλυτικό τους ρόλο για μια ποιοτικότερη ζωή και ένα σαφώς οικονομικά πιο ευνοημένο μακροπρόθεσμα σύστημα υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Περγιαλιώτου.

Κλείνοντας την ομιλία της στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του θεσμού και στον ρόλο που εξυπηρετεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «πέρα από το θέμα της καθαυτής καινοτομίας των προϊόντων και της υπεραξίας που τους δίνει η κατάκτηση ενός βραβείου, τα Prix Galien αποτελούν τον μοναδικό θεσμό κύρους που έχει καταφέρει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, των ερευνητών των ασθενών και της κοινωνίας, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν από κοινού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών».


Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης εστίασε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Ο κλάδος της Υγείας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται και θα βρίσκεται, για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, στην αιχμή των επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων, προοιωνίζοντας ακόμη πιο εντυπωσιακά άλματα είτε στην αντιμετώπιση είτε πολύ περισσότερο και στην ίαση αρκετών ασθενειών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίκητες. Η διεξαγωγή των βραβείων Prix Galien, για τρίτη φορά στην Ελλάδα, εμπεριέχει αυτό τον ισχυρό συμβολισμό, αφού η έρευνα και η ανάπτυξη στην Υγεία περιγράφουν τον δρόμο που πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε οριστικά την πολυσύνθετη και επώδυνη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πάντοτε μέσα από ένα σταθερό, αξιόπιστο και προβλέψιμο περιβάλλον, χωρίς εκπλήξεις και αιφνίδιες μονομερείς αποφάσεις, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα ο χώρος του φαρμάκου απαντά σε αυτήν την πρόκληση με πίστη και συνέπεια. Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη παγκοσμίως περισσότερα από 7.000 νέα μόρια και ετησίως επενδύονται πανευρωπαϊκά περισσότερα από 35 δις ευρώ το χρόνο στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών. Για εμάς στον φαρμακευτικό κλάδο η έρευνα και η ανάπτυξη είναι ο τρόπος να ανταποκρινόμαστε διαρκώς στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών μας. Και στον κλάδο μας δεν σταματάμε ποτέ να σκεφτόμαστε και να καινοτομούμε, με στόχο να είναι ο άνθρωπος όλο και καλύτερα. Έτσι κερδίζεται η ελπίδα, για περισσότερη και καλύτερη ζωή.»

Στην αξία των Prix Galien Greece ως του μοναδικού θεσμού που εξάρει την αξία της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και στη σημασία της κλινικής έρευνας και των καινοτόμων φαρμάκων για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών υγείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Galien Scientific Research Award» των Prix Galien Greece, κ. Γεώργιος Κόλλιας. Κατά τα λεγόμενα του κ. Κόλλια «Στα πλαίσια του Ερευνητικού Βραβείου Galien Scientific Research Award επιδιώξαμε να βραβεύσουμε ερευνητές που έχουν εκτελέσει υψηλού επιπέδου έρευνα στην Ελλάδα. Στην σημερινή συγκυρία, εν μέσω οικονομικής αλλά και γενικότερης πολιτισμικής υποβάθμισης της χώρας, η ελληνική επιστημονική έρευνα και καινοτομία αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την μετάβασή μας σε μια παραγωγική και υγιή κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωριστεί η επιστημονική προσφορά Ελλήνων ερευνητών που παράγουν αριστεία και καινοτομία και αποτελούν πόλο έλξης για νέους επιστήμονες. Η ισχυρή παρουσία Ελλήνων ερευνητών στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη αποτελεί μια σταθερή βάση πάνω στην οποία η χώρα μας μπορεί να χτίσει το δικό της καινοτομικό μέλλον.»

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Ιωάννης Λεκάκης κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης ανέφερε τα εξής: «Ένας μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων (21) έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση και στα φετινά βραβεία Prix Galien Greece. Περιλαμβάνουν καινοτόμα φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά προϊόντα, ορφανά φάρμακα και διαγνωστικές συσκευές, που αφορούν σε διάφορες ενδείξεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα καρδιαγγειακά νοσήματα , το σακχαρώδη διαβήτη, τις δυσλιπιδαιμίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αιματολογικά νοσήματα , ψωρίαση και νοσήματα των πνευμόνων. Τα προϊόντα αυτά βοηθούν στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μεγάλου αριθμού ασθενών. Παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία τα καινοτόμα φάρμακα που αποδεδειγμένα βοηθούν τους ασθενείς πρέπει να είναι διαθέσιμα και στους Έλληνες ασθενείς κατά τρόπο ελεγχόμενο και συμβατό με την οικονομική δυνατότητα της χώρας».
Στη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως τόνισε στην ομιλία του «η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών μέσω των οργανωμένων συλλογικοτήτων τους είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτό διότι, υπό το καθεστώς των ασφυκτικών προϋπολογισμών οι οποίοι έχουν καθιερωθεί στο σύστημα υγείας, είναι πλέον αναγκαία μια προτεραιοποίηση στην κατανομή των πόρων, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών / πολιτών. Άλλωστε, αυτό το δικαίωμα των πολιτών απορρέει και από το ότι αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των υπηρεσιών υγείας».

«Ωστόσο, για να είναι εφικτή η ουσιαστική (και όχι προσχηματική) συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις και κυρίως να υπάρχει η ειδική γνώση που απαιτείται προς τούτο. Για το λόγο αυτό δράσεις όπως η Ακαδημία Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών ή το Βραβείο Συλλόγων Ασθενών, στις οποίες έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω, συμβάλουν στην επίτευξη και των δύο στόχων: αφενός στην ανάδειξη του ρόλου των συλλόγων ασθενών και στην επιβράβευση των δράσεων εκείνων που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αφετέρου στην ενδυνάμωση των μελών των συλλόγων ασθενών για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, η διεθνής εμπειρία έχει μόνο θετικά αποτελέσματα να παρουσιάσει από την ενεργό συμμετοχή των ασθενών στην πολιτική υγείας και είναι πλέον καιρός να ευθυγραμμιστούμε κι εμείς με τις διεθνείς αυτές καλές πρακτικές».



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων