Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή



Η 12η Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών, επειδή ήταν η γενέθλιος ημέρα της  Φλόρενς Ναϊτινγκαίηλ. Η Florence Nightingale, Αγγλίδα φιλάνθρωπος, έζησε τον 19ο αιώνα. Πρόσφερε πολλά στη Νοσηλευτική, αναδεικνύοντάς την τελικά σε επιστήμη.

Η Νοσηλευτική από αρχαιοτάτων χρόνων χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς προς τον άνθρωπο.
Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε επιστήμη με τις δικές της αρχές και κανόνες.

 Η Νοσηλευτική δεν αποτελεί πλέον εκτελεστικό όργανο, αλλά βασικό και υπεύθυνο έργο, πάνω στο οποίο στηρίζονται οι δραστηριότητες άλλων επαγγελμάτων υγείας. Αποτελεί την επιστήμη του ανθρώπου ως ενιαίου και αδιαίρετου ψυχοκοινωνικού συνόλου.

Με την ανθρωπιστική  δράση του, ο Νοσηλευτής, κατορθώνει να υλοποιήσει την βαθιά επιστημονική  γνώση, μέσω της τεχνικής εφαρμογής.

Η επιστημονική πρόοδος, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η γνώση που είναι όλο και περισσότερο πηγή άντλησης ποιοτικής ισχύος καθώς και η κοινωνία που αναγνωρίζει την αξία της Νοσηλευτικής δίνουν την δυνατότητα στους Νοσηλευτές να διαδραματίσουν αρμονικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τέχνης και επιστήμης.

Με αφορμή την  παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή θα πρέπει να  εκθειαστεί  αλλά και να επαινεθεί η ανιδιοτέλεια και η  αυταπάρνηση που δείχνουν καθημερινά, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας, οι Νοσηλευτές.
Θα μπορούσε να ήταν μια χαρούμενη ημέρα η 12η Μαΐου, όμως άλλη μία επέτειο  βρίσκει τον Νοσηλευτικό κλάδο,  να στενάζει  κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό.
Τα παράνομα εξαντλητικά και ευτελώς κοστολογημένα ωράρια, διαδέχονται το ένα τ΄ άλλο.
Η κόπωση  επιτείνεται με την αύξηση των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες του νοσηλευτικού προσωπικού.
Θα είναι πραγματική γιορτή  όταν:
1. Καλυφθούν  όλες  οι κενές οργανικές θέσεις  και ειδικότερα  των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενισχύοντας  μ αυτό τον τρόπο  τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
2. Η πολιτεία επιβραβεύσει  με πράξεις  τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Νοσηλευτές  στους χώρους εργασίας τους
3. Όταν οι   συνάδελφοι δεν θα  αναγκάζονται  να ξενιτευτούν  για  εξεύρεση ποιοτικότερων συνθηκών εργασίας και αντιπροσωπευτικότερης  οικονομικής  αμοιβής βάσει όσων  προσφέρουν.
4. Θα  υπάρξει  η κατάλληλη ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας , ώστε ο νοσηλευτής να είναι υγιής για να παρέχει υγεία και όχι οι Νοσηλευτές να  αντιμετωπίζουν συνθήκες "εργασιακής εξουθένωσης".
5. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα σταματήσει τις  παλινωδίες και  τις προσπάθειες εμπαιγμού των συναδέλφων.
Η ίδια  έθεσε ημερομηνία λήξης στο πολυπόθητο ανθυγιεινό επίδομα, που θεσπίστηκε μόλις προ 6ετίας, υπογράφοντας τις μνημονιακές επιταγές. Ασφαλώς δε γίνεται καμία κουβέντα για την αυτονόητη άμεση και χωρίς όρους ένταξη στα ΒΑΕ ενώ από την άλλη τριπλασιάζεται το κόστος για την εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου.
Μας «βομβαρδίζουν» σε κατάλληλες για εκείνους περιόδους με πλήθος τηλεοπτικών προκηρύξεων, που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Στρέφουν την υγεία προς την ιδιωτικοποίηση  (ΑΕΜΥ, ΕΣΑΝ) και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Καλούμε τους συναδέλφους σε συστράτευση:
- Για ανάκτηση των Μισθολογικών Απωλειών του Νοσηλευτικού Προσωπικού
- Για έγκαιρη και αξιοπρεπή αποζημίωση νυχτερινών-αργιών-εξαιρεσίμων
- Για άμεση προκήρυξη των αναγκαίων μόνιμων θέσεων
- Για εκπαιδευτική και επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου.


Για το Δ.Σ.
Σωματείου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Λ.


ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πρόεδρος
ΝΑΚΟΣ Θ.Μ. ΧΡΗΣΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων