Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος. Όμως, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η επιστημονική επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να κατακτά την αγορά μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας.
Θα χρειαστούν λοιπόν πολλά ακόμη χρόνια για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη για το εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όμως η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.
Τι να προσέξετε
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συνιστά σε όσους θέλουν να κάνουν σολάριουμ να προσέξουν τα εξής:
- Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
-Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
*από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.
* από όσους έχουν κρεατοελιές.
* άτομα με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
* από όσους έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
-Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.
- Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά πάντως στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.