Η προστασία αστέγων και εξαρτημένων ατόμων, στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στον Δήμο Αθηναίων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η προστασία αστέγων και εξαρτημένων ατόμων, στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στον Δήμο Αθηναίων

Την εφαρμογή στην Αθήνα ενός πιλοτικού σχεδίου για τους άστεγους, αλλά και τα εξαρτημένα άτομα, από ουσίες και αλκοόλ, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα για τα δυο αυτά σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.
 
Για τον σκοπό αυτό αποφασίσθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η συγκρότηση Μικτής Επιτροπής, η οποία σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ( υπουργεία, Δήμος, Περιφέρεια, ΟΚΑΝΑ κα), θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σύντομα σχετικές προτάσεις.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και εκπρόσωποι των κομμάτων.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, οι άστεγοι -μόνο στο λεγόμενο «ιστορικό» κέντρο της Αθήνας- ανέρχονται σε 150. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εξαρτημένοι από ουσίες και αλκοόλ ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
 
Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, η σημερινή κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και στις συνοικίες της, «δεν είναι ανεκτή, ούτε μας τιμά». Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος τη Δευτέρα θα θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου έχει κληθεί, ζήτησε τη συνέργεια όλων.
 
Για μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι λόγω της κρίσης επιδεινώθηκε. «Οφείλουμε ως Πολιτεία, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να ενισχύσουμε τη δράση μας, παρέχοντας την κατάλληλη φροντίδα στα άτομα αυτά. Και αυτό θα πράξουμε» τόνισε.
Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσω ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη η σχετική χρηματοδότηση για τις δράσεις που θα προταθούν.
 
Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σημείωσε ότι «οι άστεγοι στο δρόμο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επισφάλεια που βιώνουν ορισμένοι συνάνθρωποί μας και οδηγούνται στο δρόμο, καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους».
 
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί 20 δομές για αστέγους (10 υπνωτήρια και 10 ανοιχτά Κέντρα Ημέρας) εκ των οποίων οι τρεις είναι στον Δήμος Αθηναίων και με προβλεπόμενη δαπάνη 12 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας, πέρυσι τον Μάιο, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους, στην οποία κωδικοποιήθηκε και επεκτάθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο (ξενώνες και Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας), προσθέτοντας και προδιαγραφές για υπνωτήρια και υποστηριζόμενα διαμερίσματα.

ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων