Από πού ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Από πού ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι;

Οι μισοί Ευρωπαίοι μόνο δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα ΜΜΕ, με το 36% να εμπιστεύεται το διαδίκτυο για την ενημέρωσή του, σύμφωνα με την EBU.
H διαρκώς μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΜΜΕ απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τους εκδότες, τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνων αλλά και τους «ψηφιακούς εκδότες» ειδησεογραφικών sites, όπως και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων (EBU), κάποια από τα Μέσα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών περισσότερο από άλλα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το ραδιόφωνο και την τηλεόρασημε μια και μοναδική εξαίρεση, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα και τα έντυπα βρίσκονται στην τελευταία θέση.
Μόνη εξαίρεση σε αυτή την τάση,  αποτελεί η Ελλάδα, οι πολίτες της οποίας, όπως δείχνει η έρευνα, εμπιστεύονται περισσότερο το διαδίκτυο! Ενδεχομένως, αυτό να λέει κάτι για την ποιότητα της ενημέρωσης σε τηλεόραση και ραδιόφωνο…

Η έρευνα «Εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ 2017», η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, βασίζεται σε στοιχεία του 26ου Ευρωβαρόμετρου.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε περίπου 1.000 κατ’ιδίαν συνεντεύξεις σε 33 χώρες σχετικά με την αντίληψή τους για την αξιοπιστία σε διάφορα Μέσα.
Το ραδιόφωνο φιγουράρει στη πρώτη θέση των πιο αξιόπιστων Μέσων, με ποσοστό 59% στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση με 50%.
Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη στα νέα μέσα (online και κοινωνικά δίκτυα) έχει μειωθεί – οι κοινωνικές πλατφόρμες ήταν η λιγότερο αξιόπιστη πηγή σε 17 από τις 33 χώρες, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη. Τα έντυπα κερδίζουν μόνο την εμπιστοσύνη των αναγνωστών σε 13 χώρες και ο κόσμος δηλώνει κουρασμένος από αυτό το μέσο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Η έκθεση της EBU καταγράφει επίσης την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης ανά γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα, οι πολίτες των Σκανδιναβικών χωρών τείνουν να εμπιστεύονται τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες.



Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα τείνουν να μην εμπιστεύονται τις εκπομπές και τις εφημερίδες, ενώ οι Ευρωπαίοι του Βορρά είναι επιφυλακτικοί με  τα κοινωνικά μέσα και το Διαδίκτυο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων