Tι άλλαξε στο νέο Ασφαλιστικό και τι όχι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Tι άλλαξε στο νέο Ασφαλιστικό και τι όχι


Εντείνεται αντί να υποχωρεί η σύγχυση την οποία έχει προκαλέσει η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό. Και αυτό γιατί ένα χρόνο μετά την ψήφιση και την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. από 1/6/2016 τέθηκαν σε ισχύ οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ κλπ), βασικές πτυχές του άλλαξαν πάλι με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στις 19 Μαΐου προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Κανένα μεγάλο πεδίο του νόμου Κατρούγκαλου - με μόνη εξαίρεση το ύψος της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ -384 ευρώ με 15 -20 χρόνια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης και τον τρόπο  υπολογισμού των κύριων συντάξεων - δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα,  οι "προσωπικές διαφορές" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν το 2019 με μόνο πλαφόν εκείνο που αφορά το ποσοστό της μείωσης του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών  (18%).
Η βάση του υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών θα αυξηθεί το 2018 -2019, αν και θα ισχύουν παράλληλα οι εκπτώσεις που έχει προβλέψει ο νόμος Κατρούγκαλου. 
Από την άλλη μεριά, θα συνεχίσουν να είναι αυξημένες οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης (παρά τις επικείμενες νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις). 
Επίσης δεν προβλέφτηκε καμία αλλαγή στο προγραμματισμό κατάργησης του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
Αναλυτικότερα:
 
* Σε ό,τι αφορά το πεδίο της κύριας ασφάλισης
- Θεσπίστηκε η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών. Το 2018 οι εισφορές των παραπάνω κατηγοριών (ασφαλισμένων των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) θα υπολογιστούν  με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017.
Το 2019, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το 100% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2018 (σ.σ. ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε από το 2017 και έπειτα υπολογισμό εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο).
-Δεν υπάρχει, όμως, καμία αλλαγή στις ειδικές εκπτώσεις που προβλέπει  ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους επιστήμονες με μέχρι 5 έτη ασφάλισης (εισφορά κύριας ασφάλισης  14% για 2 πρώτα  χρόνια και εισφορά 17% για τα 3 επόμενα) , τους επιστήμονες (ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ) με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (σ.σ. έκπτωση 5% -50% για εισοδήματα 58.000 -7.000 ευρώ ετησίως)  και τους αγρότες (σ.σ. σταδιακή μετάβαση στην εισφορά 20% για την κύρια ασφάλιση έως το 2021).
-Θεσπίστηκε η μείωση έως 18% των ήδη καταβαλλόμενων κύριων  συντάξεων με αρνητική προσωπική διαφορά, αλλά και η μη απόδοση ονομαστικών αυξήσεων στις κύριες συντάξεις την περίοδο 2019 -2021  (σ.σ. ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 και σταδιακό συμψηφισμό της με τις ονομαστικές αυξήσεις). 
Ωστόσο παραμένει  η διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς" μέχρι την 31.12.2018.
-Καταργούνται, επίσης, από το 2019 τα οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα συζύγου για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
-Εξακολουθεί να ισχύει ο "κόφτης" για την ατομική κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ και για τις πολλαπλές κύριες συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.
-Παραμένει η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης  6% στις διπλές κύριες συντάξεις
-Επίσης παραμένουν σε ισχύ τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης με βάση των μέσων αποδοχών του συνόλου του ασφαλιστικού βίου , όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης, των εφάπαξ, των μερισμάτων και του ΕΚΑΣ
-Θεσπίστηκε η μείωση έως 18% ακόμα των επικουρικών συντάξεων που αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις ξεπερνούν τα 1300 ευρώ (σ.σ. ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε να μη θιγούν οι επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες, ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ).
-Διατηρούνται επίσης οι αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης που ισχύουν από 1/6/2016 (από 6% στο 7% επί των ακαθαρίστων αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα).Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύουν μέχρι την 31/5/2019.Από 1/6/2019 και  μέχρι την 31/5/2021 οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης θα πέσουν από το 7% στο 6,5%.
-Εξακολουθούν να ισχύουν οι περικοπές 17% -22% στα εφάπαξ τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μετά την 1/9/2013,αλλά και οι περικοπές στα μερίσματα των συνταξιούχων δημοσίου που έχουν τεθεί σε αναδρομική ισχύ από 1/1/2016.
Τέλος, η κρατική επιχορήγηση για το ΕΚΑΣ θα πέσει κατά 85% το 2018  και ουσιαστικά θα εκμηδενιστεί το 2019. 
του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων