Άννα Μαστοράκου για τον νέο νόμο «Πρωτοφανές μνημείο προχειρότητας» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Άννα Μαστοράκου για τον νέο νόμο «Πρωτοφανές μνημείο προχειρότητας»

«Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αποτελεί πρωτοφανές μνημείο προχειρότητας, δίνοντας υπερεξουσίες στον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει πάνω από 50 τροπολογίες, ώστε να λειτουργήσει υποτυπωδώς».

Πρόκειται για εκτίμηση που κάνει στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου με αφορμή την προχθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ.

Οπως εξηγεί η ίδια το νομοσχέδιο δεν στηρίχτηκε στην επίσημη καταγραφή των αναγκών των ασθενών και σε κοστολογική μελέτη. Η λειτουργία 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) θα εξυπηρετεί αρχικά το 30% του πληθυσμού με σταδιακή κατάργηση του Πανελλαδικού δικτύου των 8.000 μονάδων ΠΦΥ (ιατρείων και εργαστηρίων), συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

«Το πρώτο θύμα» σημειώνει η κ. Μαστοράκου ότι θα είναι «ο χρόνιος ασθενής, ο οποίος θα αναφέρεται πλέον όχι στον ειδικό θεράποντα ιατρό του, που γνωρίζει το ιστορικό του αλλά θα απευθύνεται στον οικογενειακό ιατρό (γενικό ιατρό ή παθολόγο). Στην επιστημονική κρίση του τελευταίου, που διαθέτει άλλο γνωστικό αντικείμενο, θα είναι η παραπομπή ή όχι προς έναν από τους λιγοστούς ειδικούς ιατρούς, κατά προτίμηση του κρατικού συστήματος, με τεράστιες αναμονές για την παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή τους».

Επ΄αυτού η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναφέρει πως «είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο κρατικός τομέας θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει κατά αποκλειστικότητα, 11 εκατομμύρια πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, με τις γνωστές ανεπάρκειες ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και τη χρηματοδοτική ένδεια».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί δε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε πόρους από τα ΕΣΠΑ. «Οι λιγοστές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, θα αποκτήσουν ρουσφετολογικό και δημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, χωρίς την ύπαρξη υγιών κινήτρων. Το κρατικό σύστημα με λιγοστές παροχές, σημαίνει απασφάλιση πληθυσμού, υποβάθμιση υπηρεσιών και ατέρμονη ταλαιπωρία του πολίτη, ο οποίος θα αναγκαστεί να επωμισθεί το κόστος των δυσλειτουργιών του συστήματος».

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Στο δήμο Πατρέων ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 10 Τοπικών Μονάδων Υγείας οι οποίες θα εδρεύουν στις εξής περιοχές: Οβρυά- Δεμένικα, Παραλία, Ζαρουχλέϊκα, Προσφυγικά, Άνω πόλη, Κεντρικό (Γούναρη), Αγ. Αλεξίου, Αγυιά, Ρίο και η 10η Μονάδα εξετάζεται εάν θα είναι στην περιοχή του Σκαγιοπούλειο, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος από το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, ή θα είναι προς την περιοχή του Αγ. Βασιλείου.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η προχθεσινή προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του 4ετους προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, οι προσλήψεις αφορούν σε:
> 956 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και σε έλλειψη αυτών ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παθολογίας.
> 239 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Παιδιατρικής.
> 478 θέσεις ΠΕ Νοσηλευτικής και σε έλλειψη αυτών ΤΕ κλάδου Νοσηλευτικής. Σε έλλειψη ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής οι θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους ΔΕ κλάδου Βοηθών Νοσηλευτών/τριών.
> 239 θέσεις ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών και σε έλλειψη αυτών ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών.
> 478 θέσεις ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού και σε έλλειψη αυτών ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Σε έλλειψη προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ οι θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.
> 478 θέσεις ΤΕ Επισκεπτών-τριών Υγείας
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει την Τρίτη 8η Αυγούστου και ώρα 09:00 και λήγει την Παρασκευή 25η Αυγούστου και ώρα 23:59. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει με την πάροδο της 4ης Σεπτεμβρίου.

(Ρεπορτάζ της Μαρίνας Ριζογιάννη από την έντυπη έκδοση της "Π" φύλλο 6ης Αυγούστου 2017)
Pelop.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων